lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:56/100)

Rogale świętomarcińskie 212

spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut. Proces wałkowania i składania powtórzyć jeszcze 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, zawinąć ciasto nieco dokładniej w folię i włożyć do lodówki na minimum 5h, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie 300g białego maku 100g(...)100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 3 biszkopty lady fingers 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików lukier posiekane migdały na posypkę Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić, mak można dodatkowo lekko wycisnąć. Zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka marchewkowa i życzenia 213

migdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego(...)sprecyzowanych planów co do świątecznej babki - pomyślcie o tej. Warta jest zachodu.W oryginale wierzch udekorowano marcepanowymi marchewkami - mi się, szczerze mówiąc, nie chciało ich lepić, więc ułatwiłam sobie życie lukrem cytrynowym i płatkami migdałów. Lukier stanowi przyjemny kontrapunkt, a migdały cudownie chrupią. Ale marchewki to też świetny pomysł - jeśli tylko macie czas.Babka marchewkowo-migdałowaSkładniki:(na formę do babki z kominem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 193

proste! Ja lukrowałam, a mój Alex sypał skórką, a że za skórką nie przepada, to sypał albo za mało, albo wcale. Przewidziałam to, he he. Jak nie widział, w ciasto zagniotłam dużą garść kandyzowanej skórki cytrynowej, hi hi hi :) Dziecko na pączki ze skórką mówi "pączki ze skwarkami". Dla mnie idealne! Mi tam skórka nie przeszkadza. Oczywiście pączki nadziane(...)mocno obsypanym mąką blacie rozwałkowałam ciasto na grubość 1 cm i foremką do ciastek wycinałam serca, które przykryła ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pączki wykładałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Szprycą do nadziewania nadziałam ciepłe pączki dżemem malinowo - miętowym i oblałam lukrem. Na koniec posypując kandyzowaną skórkę pomarańczową. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z truskawkami 184

chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko(...)masła 25 g drożdży świeżych 230 ml ciepłego mleka truskawki  Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka kwiatki z marmoladą 121

roku. Po upływie kilku dni za sprawą marmolady i lukru robią się niezwykle miękkie i aromatyczne. Możecie nadać im dowolne kształty - serduszek, kółek itp. Trochę z nimi pracy ale efekt koncowy warty poświęconego im czasu :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ) z moimi małymi zmianami. Składniki na 2 blachy ciastek Ciasto: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta(...)cytryny 250 g mąki Ponadto: marmolada cukier puder mleko olejek rumowy (lub inny dowolny) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 3-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie kwiatki). Następnie w połowie ciastek zrobić mniejszą wykrawaczką otwory (powinno być tyle samo ciastek z otworami jak i bez). Ciastka układamy na blasze i pieczemy około

My simple kitchen
Orkiszowe drożdżówki na maślance z serem i śliwkami oraz kokosową kruszonką. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 137

gram masła+ 2 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie lukier Drożdże mieszam z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: maślankę, żółtka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone masło i nadal wyrabiam. Ciasto nie powinno zbyt(...)mocno kleić się do rąk. Wkładam do miski wysmarowanej masłem, przykrywam ściereczkę i odstawiam na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formuję 6-7 kulek, które rozpłaszczam w dłoni i robię w nich wgłębienie. Układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą, w dużych odstępach i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut

Mango Papaja
Babka z kremowym serkiem 137

lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku stale miksując. Dodać serek , a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto

O kuchni z uczuciem
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 169

pomarańczy** lukier: sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru pudru Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło(...)ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy na kratce i polewamy lukrem. Smacznego

Mango Papaja
Pączki warszawskie, znakomite! 174

mąki tortowej CIASTO WŁAŚCIWE: 400 g mąki tortowej 8 żółtek 80 g cukru 250 ml letniej śmietanki słodkiej 30% ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie  ekstrakt z wanilii ) 100 g roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru(...)miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie, nie krócej jednak niż 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Dyniowa babka na Halloween 226

kakao 3 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru wody czarny i pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu dekoracja: posypka cukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać z musem z dyni, mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pół, do jednej(...)części dodać przesiane kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem. wykładać do formy na zmianę ciasto jasne i ciemne, żeby powstały paski. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Przestudzić 15=20 minut w formie, następnie wyjąć na kratkę, obracając do góry spodem. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z wodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pierniczki 144

składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki  góra-dół ). Już wystudzone polewam lukrem lub czekoladą i posypuję kolorowymi ozdobami.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Truskawkowe słoneczka - tartaletki 106

szkl 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 białko 1 szkl cukru pudru truskawki Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić 12 foremek na tarteletki o śr ok 10 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15 min.  w tym czasie przygotować lukier ucierając białko z cukrem pudrem. (cukier dodawać stopniowo)  Dżem przełożyć do miseczki dodać mąkę ziemniaczaną

Gotowanie jest łatwe
Babeczki reniferki z wiśniami. 165

papilotkami ( papierkami na babeczki). Na dno każdej papilotki nalać ciasto. Powkładać po dwie wiśnie. Wypełnić resztą ciasta papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.25minut.  Każdą babeczkę posmarować nutellą i dodając dodatki zrobić reniferki :) Z cukru pudru zrobić lukier do łączenia dwóch składników - u mnie to był potrzebny do połączenia noska z paluszkiem okrągłym. Smacznego

W kuchni u Moniki
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 118

cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę na przedostatnim poziomie piekarnika. Najlepiej smakuje polany lukrem, przy porannej kawie

Kuchenna Kontrrewolucya
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 231

kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut. Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut.  Dla dekoracji oprósz babkę cukrem pudrem lub lukrem Smacznego

Niezły Młynek
Pierniczki 450

folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek.Woreczek

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania