lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:69/100)

JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI 927

wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formować w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Drożdżówki z domową masą makową 166

będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę makową i składamy na dwa (jak list do koperty). Wykrawamy podłużne bułki i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polewamy lukrem. Smacznego! W tym Wypiekaniu udział wzięli: (lista uzupełniana

Marder&Marder Manufacture
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 294

użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce

głodny alergik
Wielkanocne mazurki. 202

zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki. Nakłuć i piec w temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić. Na upieczony spód wyłożyć czarną porzeczkę. Rodzynki i żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać

Kulinarny karnet Christophera
Pączki z różą. 194

nadziać je podczas formowania. Jeśli nie mamy płatków róży możemy użyć innej, co ważne twardej, marmolady (np marmolady z płatków róży i truskawek . Jeśli dżem jest za rzadki rozmoczy ciasto i jest duże prawdopodobieństwo, że nadzienie wypłynie, a pączki nie zachowają kształtu. Jeśli nie mamy gęstego nadzienia wskazane jest nadziewanie pączków po usmażeniu za pomocą długiej tylki (polecam  dżem(...)ekstraktu z wanilii  (lub łyżka spirytusu) DODATKOWO: 1 słoiczek smażonych w syropie płatków z róży lub marmolady z róży 1 litr oleju do smażenia cukier puder lub lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji      Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami 177

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga  Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą oko:) Te drożdżówki(...)podpatruję i u mnie zapisuję, bo polecam bardzo! Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić  i  polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru. Składniki na ok. 12 szt :  2,5 szklanki mąki pszennej

Maślane ciasteczko
Pączki z adwokatem 166

masła  50 g drożdży 175 ml letniego  mleka  80 ml jogurtu naturalnego  1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wódki olej  do smażenia ajerkoniak Składniki na lukier : 200 g cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka adwokatu 1 żółtko 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, żółtka i jogurt. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione schłodzone masło i wódkę. Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować

Gosia gotuje
tradycyjny sernik krakowski 194

kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia. ~150g cukru pudru ~kilka łyżek soku z cytryny Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do powstania lukru. Lukrem pokrywamy wierzch ostudzonego już sernika. Przed podaniem

chili & sugar
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 213

alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ

Kuchnia domowa Ani
BABKA SEROWA 425

uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam  za lukrem

Walijskie Pichcenie
Babka herbaciana z rodzynkami 184

Babka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na

Moje domowe kucharzenie
Mleczne ciasteczka 185

Przepis pochodzi z starego zeszytu zeszytu mojej mamy Składniki - 30 dag masła - 30 dag mleka w proszku - 30 dag cukru pudru - płatki oblaty o średnicy 40

W królestwie smaków Beaty
Bułeczki cynamonowe 131

Miałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną

Pink Envelope
Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace 375

mają mój ulubiony wzór – róże. Bardzo mi się podobają takie torty i ostatnio są w modzie. Odzwierciedlają koronki na sukniach ślubnych, dodają lekkości i wyglądają elegancko. Do zabarwienia lukru użyłam barwnika spożywczego w kolorze „dasty pink”. Lubię go używać, bo przypomina mi praktyki u Zoe Clark – mistrzyni od koronek, polecam jej najnowszą książkę „ Elegant Lace Cakes ” . Prześliczną formę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});       Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.     Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin

Mała Cukierenka
Ciasteczka roztopione bałwanki 199

promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem

Food Square

Proponowane wyszukiwania