lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:72/100)

Pierniczki 144

przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy foremkami ulubione kształty. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 10-12 minut. Po wystudzeniu dekorujemy według własnej inwencji  - lukrem, czekoladą, posypkami. Ja wybrałam tradycyjną

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczkowe choinki 195

ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje.Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu(...)łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.Formowanie choinki zaczynać od największej gwiazdki. Na jej środek nakładać małą łyżeczką lukier, na lukier nakładać gwiazdkę większą aż do zbudowania choinki. Gotową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najdelikatniejsze pączki. 68965

szklanki ciepłego mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka 2 całe jajka 1 płaska łyżeczka soli aromat waniliowy 50 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny marmolada, dżem lub powidła kandyzowana skórka pomarańczowa lukier olej do smażenia      Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko, mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce by urosły, na jakieś 10-15 minut(...)żółtka i ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, łyżeczkę aromatu waniliowego, ubite jajka i wyrabiamy mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Po upływie 10 minut dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne 5 minut. Powstałe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 60-90 minut

Rozpustne gotowanie
Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Różowe Oponki w Paseczki) 181

łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku ( opcjonalnie ) Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Sposób przygotowania: Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo(...)łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji,   będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką

Słodka Strona
Kruche ciasteczka waniliowe 129

ciasto trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 197

ciasto trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Babka piaskowa z ajerkoniakiem 98

Podwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :) Na Święta planuję powtórkę

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto drożdżowe - Mikołaj 174

oczy zrobić z rodzynek - naciąć ciasto i włożyć w otwory rodzynki. Żółtka roztrzepać, posmarować nim brodę, pompon i twarz Mikołaja. Do pozostałego żółtka dodać czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę, nos i usta Mikołaja. Piec w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Po upieczeniu można jeszcze pomalować pompon mikołaja białym lukrem. 2 - 3 łyżeczki cukru pudru rozetrzeć

Mama Gotuje
Pączki 124

smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego

Kuchnia domowa Ani
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 387

zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko lukrowanie i podwieczorek tłusto-czwartkowy gotowy. Mniam, dzisiejsze pączki wyszły idealne(...)mnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo tak jak dziś nie mają czasu na ogrzanie

Smaczne Zdrowe
Dyniowe rogaliki drożdżowe 173

bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi(...)Zrobiłam je… i oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady…Dyniowe rogaliki drożdżoweSkładniki:700 g mąki1 opakowanie drożdży instant 7g1 szklanka mleka2 łyżki

UgotujmyTo.pl
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 216

samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej, duże, grubsze potrzebują więcej czasu w piekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko

maniapieczenia
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 231

godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kandyzowana skórka z cytrusów 132

jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki

vaniliowoczekoladowa