kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki mlekałyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejekstrakt waniliowy2 łyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka(...)mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej.Smażymy
Słodkie Przyjemnościcukier się rozpuści, a jagody lekko rozgotują. W miseczce łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy jagodowe(...)papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut. Pieczemy w temp. 175st na złoty kolor - u mnie około 15-17 minut. Po upieczeniu lukrujemy. Do lukru dodałam trochę jagodowego nadzienia, w celu nadania koloru
Walijskie Pichcenienastępnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy z nich wałkujemy an prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm. Wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy sporą ilość masy bakaliowej(...)pieczenia i podsypanej odrobiną mąki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i dostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut Pieczemy ok. 17-18 minut / 190C. Tak przygotowane smarujemy lukrem ( cukrem pudrem zmieszanym z wodą ) i posypujemy prażonym orzeszkami. Smacznego
Ostra na Słodkomasło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać(...)kokosowe. Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła, ale nie gorąca (bo może się przypalić), wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce (wyjmujemy na godzinę przed podaniem) :-) POLECAM
Rozpustne gotowaniePrzykładam wycięty kształt zajączka i za pomocą noża, wycinam. Układam zajączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, podsypując mąką, rozwałkowuję jasne ciasto na około 0,2 cm. Za pomocą kieliszka od wódki, wycinam małe kółka. Każde z kółek smaruję od spodu białkiem i delikatnie dociskam do zajączków. Ma być to pyszczek. Tak przygotowane zajączki wkładam(...)minut, aż pyszczki się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Następny element - oczka. Wsypuję do miseczki 1/2 szklanki cukru pudru i dodaję łyżkę mleka. Musi powstać bardzo zwarty, wręcz plastyczny lukier. Za pomocą palców pokrytych cukrem pudrem, formuję małe wałeczki z lukru i rozpłaszczam je na kształt oczek. Delikatnie przyciskam do zajączków. Aby je przymocować, na środku mocno wduszam po jednym
W kuchni Karmel-itkiWczoraj był spis przepisów na ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka(...)masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki 8. Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą
kruche babeczkikonsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez masę marcepanową złotego koloru. Kajmak: Gotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte(...)wysadziło nam puszki jeśli braknie wody. Ciepłe mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy. SMACZNEGO
Lili w kuchnilnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Kroimy go na części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach(...)Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem, lukrem lub inną słodką polewą :) Smacznego
Taste Of My Daypółkach z pieczywem takie "ulepki cukrowe", zwłaszcza w Polsce. Zrobią bułkę, która sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki. Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest to naprawdę przerażające. Często nie zdajemy(...)dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieRodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś
W kuchni Karmel-itkipierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier
Gotowanie to kochaniewysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką góra-dół. Piec około 60-70 minut , sprawdzając patyczkiem czy w środku jest już(...)babkę wyjąć z pieca i odstawić na 2-3 minuty. Następnie odwrócić do góry dnem (aby dół się wyrównał) i zdjąć formę. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą idealnym prezentem lub dekoracją na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Walentynki. Kruche ciastka do dekoracji lukrem powinny mieć kilka cech, których inne ciastka nie mają. Powinny zachowywać ostre krawędzie które nadamy im wycinając je foremką. Nie mogą się rozpłynąć na blaszce i zmienić formy. Nie powinny(...)bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego dla siebie. Jeśli macie dobry przepis na ciasto , wszystko się uda. I skomplikowane, i proste wzory
Karo in the KitchenBędzie dość luźne ale takie ma być, nie należy dodawać mąki, bo pączki wyjdą twarde. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać kółka (wycinałam większą literatką). Przykryć ponownie ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać(...)szybko aby w środku nie były surowe. Wyjmować na ręcznik papierowy. Ciepłe pączki nadziewać kremem za pomocą szprycy. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć dość gęsty lukier i smarować pączki (lukier na ciepłych pączkach trochę się stopi), dekorować skórką pomarańczową. źródło przepisu z moimi zmianami- Moje Wypieki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia