Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem(...)Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy 2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas
kawawszklanceSkładniki: (tortownica o średnicy 23 cm) 3 buraczki, starte na tarce o dużych oczkach 0,5 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mąki żytniej 2 czubate
KreatywnePinyzrobiłam po swojemu i odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać. Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka 29*41 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę(...)piec jeszcze 20 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić sernik do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień. Sernik można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo. Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować. Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale
Sto kolorów kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miałam ochotę na coś słodkiego, najlepiej na sernik… jednak energii na pichcenie w kuchni już brak ;) i w ten oto sposób powstał
Kulinarne Przebojem.in. zamoczyć korzonki w białku i obtoczyć :) tych posypek użyłam celowo - po pierwsze, by nieco urozmaicić wygląd "brudnego korzonka", a po drugie, by całość była słodsza (w końcu w cieście nie ma ani grama cukru i jedyna słodycz to krem i polewa). Przy okazji sporo posypek zostało wyjedzonych - w końcu Dziecko ;))) i rozniesionych na rączkach i ubraniu też po pokoju(...)całej historii - to dla jej przyjemności z pomagania i jedzenia (wyjadła mi parę kapeluszy i spodów jeszcze przed napełnieniem;)) piekłyśmy grzybki... :) Być może pobawimy się kiedyś w kolorowy lukier zamiast czekoladowej polewy i zrobimy... muchomorki, pieczarki i kanie
Kolorowy Przepisowniktrzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym nadaje złocistą barwę i delikatny trzcinowy posmak. Dzięki zawartości tapioki, lukier przygotowany na bazie cukru pudru trzcinowego jest błyszczący i ma elastyczną konsystencję". Jak widać po moich wpisach, bardzo często używam cukru trzcinowego, więc od razu zainteresowałam się nowym tego typu(...)długo. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a z ciasta zroluj kuleczki (mogą się przydać lekko naolejowane ręce). Piecz ok. 20 min. Ostudź kuleczki i obtocz w cukrze pudrze. *U mnie mąka pszenna pełnoziarnista
Corner With Recipeszakalec, a to za sucha, a to w ogóle nie wiadomo co... Po kilkunastu próbach Mama porzuciła marzenia o babce idealnej, nawet nie zerkała w stronę przepisu przy wyborze ciasta. A my ciągle ją wspominaliśmy... W końcu więc, po długich latach, poprosiłam Mamę o przepis. Zanotowałam go skrupulatnie na jakimś świstku, a gdy w końcu chciałam ją upiec, nie mogłam(...)jajka 125 g cukru 180 g mąki pszennej 2 opakowania kisielu wiśniowego, proszek (o pojemności 38 g każde) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 15 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, wymieszać z kisielem i proszkiem. masło rozpuścić, przestudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę(...)kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.40 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150*C i dopiekamy jeszcze ok.35-40 minut. Ja polukrowałam swój lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Posypałam także pokruszonymi migdałami. Smacznego :-) Polecam także moje pozostałe makowce: Makowiec japoński w wersji de-luxe, na kruchym orkiszowym
Smaczne ZdrowePorzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut na bieżni(...)pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na jakieś
GRUBY WAŁEKbyło wyjścia..pączki musiały być..tzn,marmoladę można byłoby wykorzystać i do czego innego, ale ja postanowiłam zrobić pączki..Marmolada jest twarda i nie wypływała z pączków..lukru nawet nie robiłam, bo pączki i tak były słodkie dzięki pysznej marmoladzie..Pączki..tym razem i po raz pierwszy upiekłam..od dawna też przybierałam się do takiego eksperymentu i żałuję...że dopiero(...)Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką
Moje domowe kucharzenieŚwięta bez piernika?! O nie nie!Tak być nie może!Oprócz serników ( TU macie ich mnóstwo! ) zawsze jest też piernik!Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na Słodkorozpuszczone masło i wymieszać. Jajka ubić na sztywną pianę (można dodać do tego szczyptę soli) i delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową. Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przez około godzinę w temperaturze 180°. v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok.10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Przepis pochodzi z: http://ilovebake.pl/2013/01/16/piegusek-ciasto-makowe-na-bialkach-przepis/
Mania WypiekaniaSkładniki : 2 jajka + żółtko 3/4 szklanki drobnego cukru 125 g masła 3/4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki, u mnie tortowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Proste Potrawyczyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze(...)sól – 1 szczypta DODATKOWO: * lody Carte D’Or Chocolate Brownie * popcorn SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOLONY KARMEL: Cukier i cukier waniliowy podgrzewamy z wodą, mieszamy aż zrobi się zloty lukier, zestawiamy z ognia. Dolewamy śmietankę i dodajemy masło z odrobiną soli cały czas energicznie mieszając. Ponownie stawiamy na ogniu, podgrzewamy i mieszamy aż konsystencja będzie gładka, studzimy. MINI PAVLOVA: Białka
Ostra na Słodko