będzie luźne, należy wstawić je do lodówki na kilka godzin (moża na całą noc). Ciasto w tym czasie stężeje i będzie się świetnie wałkowało. Stolnicę orpószyć mąką i wałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temperaturze 160-180 stopni, kiedy brzegi pierniczków zaczynają się(...)kształcie choinek o wysokości 8 cm 5 pierniczków w kształcie gwiazdek lub kułeczek o średnicy 1-2 cm cukrowe perełki cukrowe białe gwiazdki złote perełki maczek cukrowy perłowy lukier królewski z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Duże koło obrysowujemy lukrem, zostawiając margines 0,5 cm. Następnie wewnątrz konturu wypełniamy piernik lukrem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (minimum 3-4h). Sprawdzamy
DefinicjaSmakubardzo wymagający smakosze ;) Jak się okazało ciasto smakowało doskonale! Było pyszne, wilgotne, czekoladowe i zniknęło w mgnieniu oka! Od tej pory piekę je regularnie :) Polecam! Składniki na buraczkowe ciasto czekoladowe: 375 g ugotowanych, obranych buraków 150 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 5 jajek 275 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku pieczenia 300 g cukru 2 łyżki cukru(...)przelewamy do sylikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieU mnie sezon na pierniki rozpoczął się już na początku grudnia i ciągle trwa :) Tak jak przy wielkanocnych mazurkach umawiamy się z rodziną i przyjaciółmi na
Ciastkozercysuper się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły mi potwory strasznie(...)Użyjcie „chwytaczek”, żeby się nie oparzyć. Jak już lekko się zarumienią odwrócić na drugą stronę i smażyć chwileczkę. Wyłożyć krążki na ręczniczkach papierowych. Zostawić, aż ostygną. Zrobić lukier mieszając cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier
Kuchnia Pokoleńoprószoną mąką, lekko zagnieść, uformować w kształt walca i pokroić na 15 części. Każdą część rozwałkować na dość cienki, podłużny placek, na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód i zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić dość spory odstęp, bo będą jeszcze rosły. Do pieczenia(...)lekką pianę. Piec bez termoobiegu 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza - aż do pożądanego stopnia zrumienienia. Wyjąć z pieca i przestudzić. Przed podaniem jagodzianki można pokryć lekkim lukrem, zrobionym z ok. 100 g cukru pudru rozmieszanego z 2 łyżkami wody
W SMAKuformowane w kulę, przykryte płócienną lub bawełnianą ściereczką, najlepiej w cieple. Czas wyrastania trwa około 1 - 1,5 godziny. Po tym okresie ponownie krótko wyrobić ciasto. Odrywam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na grubość około 5 mm, podsypując dla ułatwienia mąką. Wycinam szklanką koła, na każdym z nich układam odrobinę nadzienia i zlepiam krawędzie, delikatnie zwilżając je wodą. Formuję kulki(...)wkładać pączki) wkładam pączki i smażę z obu stron. Wyławiam i układam na ręczniczku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzone pączki dekoruję wg uznania - u mnie jest to lukier i kandyzowana skórka pomarańczowa. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwtedy ciasto znowu nabierze elastyczności. Ciasto podczas leżakowania zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 4-6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Piec w 160-170 stopniach przez ok. 9-11 minut, w zależności od wielkości i piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem(...)puszki z piernikami wystarczy włożyć na kilka dni kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba, co jakiś czas przemieszać. Źródło: W kuchni Aganiok Po ostudzeniu pierniczki dowolnie udekorować, np. lukrem z tego przepisu. Pierniczki - witrażyki do powieszenia na choinkę
Domowa Cookierenka Agiwprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)tymi smakami, które są punktem przewodnim w świątecznym klimacie. Aby osłodzić życie tym, którzy cukru potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami" dla naszych pierników. Powstało więc kilka wariantów:1. Lukier do dekorowania:- 2 szklanki cukru pudru,- 2 białka,- sok z połowy cytryny,/Jest "szybkozastygający", kremowy, gęsty, ale podatny na działania. Można nim wyczarować różnego rodzaju wzorki. Nałożenie nawet bardzo grubej
Wypisz Wymalujzlepione ze sobą dające się swobodnie pokruszyć na przygotowane ciasto. Następne były małe "pączki" pieczone z nadzieniem z konfitury z róży (oczywiście domowej!) i odrywaniec cynamonowy. Pączki: Ciasto należy rozwałkować i wycinać z niego kółka szklanką, kubkiem, filiżanką o średnicy ok. 9 cm. Na każde kółeczko nałożyć odrobinę nadzienia (u nas konfitura z róży) i ukulać kulkę ;) Każdą(...)czasu pieczenia, ponieważ baaaardzo, ale to bardzo dużo zależy od piekarnika, termoobieg, jego brak itp. dlatego należy kontrolować swoje wypieki, oglądać jak rosną i rumienią się.) My swoje ozdobiłyśmy lukrem z cukru pudru i wody i kolorową posypką cukrową. Odrywaniec cynamonowy już w kolejnym wpisie- co za dużo to niezdrowo! Polecamy Wam przygotowanie tych słodkości na wolne popołudnia, są pyszne
Symfonia Smakówśrodku każdego kółka ułożyć łyżeczką niewielką ilość powideł śliwkowych- przykryć pozostawionymi kółkami, przyciskając ciasto do siebie wokół ułożonych powideł tak, by powstało widoczne pod ciastem wybrzuszenie (jeśli nie podsypywaliśmy ciasta mąką, powinno się łatwo ze sobą skleić)- foremkę układać na kółkach tak, by wybrzuszenie znalazło się w środku pierniczka i nie wychodziło poza obręb foremki, wykrawać pierniczki, ścinki odłożyć(...)piec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć- pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej- ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladowąCzęść pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z czekolady i masła oraz niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem
Smakołyki Berenikigęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę(...)termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKtóż nie lubi maślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej(...)Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą i lekką masę. Dodać jajko i ekstrakt - zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto schować na co najmniej godzinę do lodówki. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką zagnieść jeszcze raz. Wałkować placek o grubości około 5 mm, wycinać dowolne kształty, piec
Cakes By Kejtjajka, ciepłe mleko, roztopione masło, drożdże i olejek pomarańczowy. Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok. 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części a następnie każdą z nich i podsypując mąką rozwałkować dosyć cienko. Rozpuścić 50 g masła lub margaryny i maczając w niej pędzelek rozsmarować dokładnie powierzchnię(...)wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. ( ja piekłam 17 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przygotować lukier: 5 łyżek cukru pudru rozpuścić z jedną łyżką wody i podgrzać na ogniu. Wystudzone bułeczki polać gotową glazurą, Smacznego :) Przyłączam się do akcji
Na słodko lub wytrawniemiękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką. Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj, przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zostawić dość spore odstępy między kulkami). W tym miejscu kulki powinno(...)samej blaszki. W tak uformowany środek nałożyłam przygotowany wcześniej budyń. Całość zapiekałam przez 15 min. w 180st. do zabrązowienia się bułek. Tak wyglądały chwilę przez zapiekaniem... Lukier: 1 łyżka cukru 1 łyżeczka gorącej wody wiórki kokosowe Cukier rozpuściłam w wodzie i posmarowałam bułki, które od razu posypałam wiórkami. ... a tak już chwilę po... Teraz tylko kawa i pierwsze norweskie
bastalenawalory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam! Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej(...)tego przepisu mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!