się z Wami podzielić przepisem. Upiekłam je z myślą o wspólnym dekorowaniu - te pierniczki nadają się do tego idealnie, bo wychodzą gładkie i równe. Świetnie rozprowadza się po nich lukier. Z tych, które zostały, przygotowałam dwa poświąteczne desery. Obłędne! Jeśli macie gdzieś zachomikowane jakiekolwiek pierniczki, koniecznie przetrzymajcie je w ukryciu jeszcze kilka dni. W następnym poście bowiem podam przepis(...)rozpuszczenia. Przestudzić.Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można przez całą noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, ewetualnie lekko podsypując mąką. Wykrawać z ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzecholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła(...)szybciej, w mojej silikonowej piecze się właśnie 55 minut. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą
Smaczne Zdroweciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)namoczonej żelatyny dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, wałkujemy i wycinamy np. gwiazdki. Które układamy na podanej czekoladą babce Smacznego P.S Do plastycznego lukru możemy dodać barwników spożywczych i stosować go jako dekoracje nie tylko świątecznych wypieków
Luźna Kuchniaposzczególnych regionów naszego kraju. Kiedy pierwszy raz wzięłam ją do ręki, otworzyłam szeroko oczy ze zdziwienia... Każdy Polak wie, co to pizza i spaghetti... a znacie bomby w cieście śląskim, porkę z ciućkami, dzyndzałki, bulwiok albo zupę na gęsich pipkach czy ruchanki kaszubskie? Zaskoczyły mnie nawet potrawy z moich rodzinnych stron! Myślicie, że wiedziałam, co to są legnickie(...)znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie. Nie uszły mojej uwadze mazurskie ciasteczka kardamonowe oraz szneki z glancem ze szpotu - drożdżowe bułeczki z kruszonką i lukrem zawinięte "w ślimaczka", przepis z rodzinnych okolic mojej mamy. W tym roku w piwnicy staną na pewno słoiczki ogórków królewskich z miodem. Wyobrażam sobie też minę mojego niemęża jak otworzy
Kraina Tysiąca Smakówmiksując dodawałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i mleko. Powstałe ciasto podzieliłam na 6 równych części i do każdej z nich dodałam szczyptę barwnika i dokładnie wymieszałam. Porcje ciasta rozlałam do foremek o średnicy 20 cm i piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu blaty wykładałam do góry dnem na papier do pieczenia do wystudzenia(...)dużych rozmiarów (zdecydowanie większych niż tort), na grubość ok. pół cm. Gdy masa była już rozwałkowana na środku ułożyłam wałek, na który zawinęłam masę i przeniosłam ją na tort. Lukier wygładziłam z wierzchu i na bokach, a nadmiar odcięłam. Do pozostałego lukru dodałam odrobinę różowego barwnika i zagniotłam. Rozwałkowałam na cienki blat i wycięłam 6 pasków, które podzieliłam na pół
Kulinarny PamiętnikKoszyczek: · mąki 1 kg · masła 5 dag · drożdży 4 dag · cukru 8 dag · letniego mleka 1/2 L · jajka 2 · soli · skórka otarta z jednej cytryny Lukier: · cukru pudru 15 dag · gorąca woda 4-5 łyżek Babeczki · jajek 5 szt · cukru 5 łyżek · mąki pszennej 5 lyżek · proszku do pieczenia 1 łyżeczka · masa plastyczna: · cukru pudru 400 g · glukozy(...)Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok
Camilla w kuchniokresie świątecznym, ale przez cały rok. Szablony? Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko do okresu świątecznego, ale za to przez naprawdę wiele lat będziemy(...)początek upiekłam pierniki, ale takie, które nie rosną, bo łatwiej dekorować i łatwiej nałożyć masę cukrową. Tu świetnie sprawdziły się Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy . Potem przygotowałam Lukier Królewski (Royal Icing) , który podzieliłam na dwie części, jedną zabarwiłam na zielono, a drugą pozostawiłam białą. Masa Plastyczna, tą akurat kupiłam, bo tak naprawdę to nie jestem zwolennikiem
Blondynka GotujeJak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do
Ala piecze i gotujesię do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżoweMiętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa(...)Sękacz-domowy PIN-UP CAKE Babka drożdżowa z nutella i czekoladą Cytrynowe babeczki z żurawiną i rozmarynową glazurąBabka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa Ramydada Czekoladowe muffiny Red Hot Chili Cake Biszkoptowa babka wielkanocna Sama złodycz Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami Silver Teaspoon Babka na bitej
Moje domowe kucharzeniewczoraj ambitnie zaplanowałam sprzątanie mieszkania. Obiad uszykowałam dzień wcześniej na dwa dni, na deser - błyskawiczne ciasto, które nie wymagało nawet użycia miksera. Na drodze stanęła mi... Pogoda. Bo kiedy parno, duszono i naprawdę ciepło, ostatnia rzecz, na jaką się ma ochotę, to bieganie ze ścierką i odkurzaczem. Niezrażona jednak, poczekałam aż po południu się ochłodzi, i zabrałam się do działania(...)zastanowienia nad własną głupotą, czy, będąc nieco dla siebie milszą - ignorancją , zabrałam się za zbieranie kwiatostanów. Nie raz, i nie dwa - był już dżem, zrobiłam też drożdżówki z bzowym lukrem, mam jeszcze kilka innych pomysłów - oby bez nie przekwitł, zanim zdążę je wszystkie wcielić w życie! W każdym razie największa ich ilość wylądowała w misce z cukrem i wodą, zamieniając
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko odstawać od formy.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni). Ciasto wsadzamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na pół uchylone drzwiczki. Czekamy, aż biszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem.Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu(...)wyrównywać boki dużym nożem.Boki i wierzch tortu wysypujemy wiórkami kokosowymi.Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy następnego dnia na przykład z 10 g jagód oraz z ozdobami z lukru plastycznego. UWAGA! Ozdóbki z lukru plastycznego na tego typu torcie należy ułożyć tuż przed podaniem tortu, gdyż masa śmietanowa ma tendencję do rozpuszczania lukru plastycznego.Jeżeli chcecie się czymś podzielić
Eat ShrimpsTort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food Squareszybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał(...)lodówki i bezpiecznie zdejmujemy obręcz formy. Po czym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie. Ilość masy serowej przeliczyła moje oczekiwania
Symfonia SmakówŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię