margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jabłka lub kilka sztuk śliwek cukier puder, szczypta cynamonu Wykonanie: Z podanych produktów zagniatamy ciasto, chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości, wykrawamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek obranego jabłka lub połówkę śliwki. Łączymy ze sobą rogi cista(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem oraz cynamonem. Kopertki ze śliwką można udekorować lukrem oraz posypać szczyptą kardamonu. Smacznego
kgwjanczewoTakie króliczki będą uwielbiały dzieci. Można dać dzieciom dekorować, jeśli przygotujemy im kolorowe lukry. W Wielkanocny poranek nie będą się nudziły. I już widzę na buziach dumę kiedy same je udekorują:) Czerwone króliczki: szklanka mąki krupczatki 1 jajko pół szklanki cukru 50 gram masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę wanilia kilka kropli(...)czerwonego barwnika Zielone króliczki: szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki cukru drobnego 50 gram masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę wanilia kilka kropli zielonego barwnika Zagniatamy ciasta z podanych składników w osobnych miseczkach. Wkładamy do lodówki na 30 minut Rozwałkowujemy. Wykrawamy kształt - u mnie akurat króliczek. Pieczemy w 190 stopniach 10 minut. Rada
AZgotuj!Do pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle
W kuchni Karmel-itkipół łyżeczki soli - 50 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru - 3/4 szklanki mleka - 2 duże jajka - 1 żółtk0 - 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: marmolada, krem budyniowy, – lukier (1,5 łyżki gorącej wody wymieszać z pół szklanki cukru pudru) – polewa czekoladowa (u mnie roztopiona mleczna czekolada) rozczyn: Łyżka mąki, łyżeczka cukru, pokruszone świeże drożdże, zalać letnim mlekiem(...)podwoi objętość. Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć
dom-agi.ploleju0,5 szklanki mleka0,5 szklanki miodu1 jajko100 g posiekanej mlecznej czekolady1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)Do dekoracji:100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)lukier plastyczny czarny i biały (oczy)czerwone cukierki M&Ms (noski)precelki (poroże)Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę(...)jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki
Smakowity Blog Kulinarnydawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów. Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty(...)pewnością zaspokoić ochotę na słodycz na bardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego aromatu. Dodatkowo nasączyłam ciasto nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt
Sajkofanka smakuchwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić na plastry grubości około(...)roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją. Należy jednak uważać aby od dołu nam się nie przypaliły za bardzo. Po ostudzeniu można polukrować. lukier ; 3 łyżki mleka kilka łyżeczek cukru pudru Z podanych składników zrobić lśniący lukier, dobierając tak składniki aby nie był ani za gęsty ani za rzadki ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.kąpieli wodnej, nieco ostudź i dodaj do masy. Wlej śmietanę i połącz z resztą składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka(...)wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut). Na każdą babeczkę nałóż łyżkę lukru, a następnie przymocuj ciepłego loda. Odstaw do zastygnięcia lukru.Krem maślany (na 12 babeczek):200 g masła w temperaturze pokojowej2 szklanki cukru pudru200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowejkilka kropli olejku
Food Squareśrednicy 7cm wycinamy kółka. W środku każdego koła zakrętka od butelki lub kieliszkiem wycinamy mniejsze koło. W szerokim garnku rozgrzewamy olej - aby sprawdzić, czy możemy rozpocząć smażenie wrzucamy kawałeczek ciasta i obserwujemy - jeśli od razu wypłynie i pojawią się wokół niego bąbelki możemy rozpocząć smażenie, a jeśli opadnie na dno i nie będzie się smażył musimy jeszcze bardziej rozgrzać tłuszcz(...)wrzucimy za dużo obniży się temp. oleju. Gdy zauważymy, że się rumienią przewracamy je drugą stronę. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :) Wcześniej wspomniane kuleczki :) WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK ! KLIK
chili & sugarrozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika za długo, żeby za bardzo się(...)ostygnięciu, sernik pozostawić w piekarniku do częściowego przestygnięcia, wyjąć na blat i całkowicie ostudzić - sernik należy schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie
Smakołyki Berenikigładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać śmietanę, jeśli za rzadkie - podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki.Ciasto po wyjęciu wałkujemy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek. Pierniczki układamy na blachach wyłożonych papierem(...)można piec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg).Pierniki studzimy i przekładamy do metalowych puszek, gdzie przeczekają do Świąt. Możemy je także ozdobić lukrem, polewą, kolorowymi pisakami, posypkami, orzechami
Zakręcony WidelecUkładamy na papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem. Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie(...)jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie jednolita zdejmujemy z ognia. Polewamy nią pieczone pączki i posypujemy posypką Dr. Oetker. Pamiętajcie, że polewa jest niezbędna – można ją zastąpić lukrem jeśli lubicie. Post Pieczone pączki z polewą czekoladową pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzwijam, wyrzucam i mam czysty blat). Foremkami wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zapełnioną blaszkę wkładam jeszcze do lodówki na kilka minut, by ciasto stężało. W tym czasie przygotowuję drugą blaszkę z ciachami. Gdy ta druga blaszka jest już zapełniona, wkładam ją do lodówki a tę poprzednią przekładam do nagrzanego do 180*C piekarnika(...)zależny jest od grubości ciastek.Temu aromatowi trudno się oprzeć, proponuję nie piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-)Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem.Smacznego
Smaczne Zdroweroztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego(...)uważając, aby dżem znalazł się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Dopiero po dodaniu skórki, przypomniałem sobie, że mam również doskonałą skórkę kandyzowaną w czekoladzie firmy Food & Joy [TUTAJ].Połączenie lukru z czekoladową skórką
Kulinarny karnet Christophera