lody - 12901 przepisów (strona:663/861)

Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 346

PRZYGOTOWANIE 2 dzień Po dobie zamrożone owoce przekładamy do czystego, wyparzonego i szczelnego słoja, zalewamy wódką i spirytusem a następnie wkładamy do lodówki. W zamrożonych owocach utworzą się kryształki lodu a ścianki komórek popękają. Aromat się zamrozi, razem z sokiem w owocach — podczas rozmrażania w alkoholu będzie się powoli uwalniał . Dlatego proces ten powinien być przeprowadzony w lodówce, w ok.4

Karo in the Kitchen
SYROP LIPOWY 173

same właściwości jak suszony kwiat, tyle że jest już gotowy do spożycia. Można pić taki syrop samodzielnie, można dawać do herbaty itp. Dodanie zimnej wody do syropu i kostek lodu świetnie orzeźwia w upały. Składniki: 6 garści suszonego kwiatu lipy 1,5 l wody 1,5 kg cukru 2 cytryny Wykonanie: Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier. Do wysokiego słoja

Z Majeczką w kuchni
Kompot z rabarbaru 205

przez 10-12 minut do miękkości owoców. 5. Dodaj otartą skórkę z cytryny  (pamiętaj by porządnie umyć i sparzyć cytrynę) 6. Ostudź. 7. Podawaj z miętą i kostkami lodu, ozdabiając szklanki fantazyjnymi słomeczkami czy parasolkami. 8. Smacznego orzeźwienia

Fiolka w kuchni
Lemoniada z białej porzeczki 155

nasza baza do lemoniady -  odstawić do ostygnięcia. Do butelki/dzbanka włożyć 2-3 gałązki mięty, plasterki pomarańczy i ewentualnie kulki wycięte z melona. Wlać porcję bazy porzeczkowej, wrzucić kostki lodu i uzupełnić zimną wodą. W akcji udział wzięły: Pasja Smaku Przypraw mnie Cynamonowe Szczęście Jedz i smakuj Obiad gotowy   Sierotka MaRysia w kuchni

kolorowotorcikowo
Oranżada arbuzowa 194

gazem lub bez (najlepiej chłodnej) Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli doskwierają Wam wyjątkowo wysokie temperatury podajcie oranżadę mocno schłodzoną lub z kostkami lodu

Szybko Tanio Smacznie
Domowe żelki jabłkowe 166

napęcznieje. Napęczniałą żelatynę przełóż do garnka. Dodaj miód i sok. Podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści - płynu nie należy zagotować! Gdy żelatyna będzie rozpuszczona wylej płyn do pojemników na lód (najlepiej sylikonowych). Poczekaj, aż wystygną, a następnie przełóż do lodówki. W razie gdyby żelki nie chciały "wyskakiwać" z pojemnika można je na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Przepis jest lekko zmodyfikowaną

Mania Wypiekania
Smoothie bananowo-jagodowe 247

zaproponuję smoothie z bananów, jagód i jogurtu z dodatkiem syropu klonowego. Najlepiej użyć do jego wykonania owoce mrożone, a jeżeli dysponujemy akurat świeżymi - to można dodać do smoothie pokruszonego lodu. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania smoothie. Przelać do szklanek. Źródło: mojewypieki.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Perfekcyjny prezent w dwóch wersjach 245

trudniejsze etapy robienia każego znanego drinka. Powie nam dokładnie kiedy i jak wlać kolejne składniki drinka – no i oczywiście w jakich proporcjach. Podpowie nam jakich dodatków, takich jak lód czy owoce, dodać najlepiej dla świetnego efektu. Podejrzewamy że może to być udany  prezent dla każdego, kto po prostu lubi urządzać tzw. domówki, zwane niegdyś prywatkami. Zwłaszcza jeżeli zawsze miał

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Smoothie arbuzowe 181

linijek, ale to już zostawiam ciekawskim do sprawdzenia w zasobach internetów Smoothie arbuzowe Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 500g arbuza bez skóry 1 duża szklanka lodu sok z 1 dużej cytryny garść mięty cukier lub słodzik do smaku (u mnie erytrol) Wykonanie: 1 Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko. Jeśli jesteście bardzo

Blendman
Koktajl owocowo - miętowy 230

się schłodziły a potem miksujcie aby cieszyć się rewelacyjnym smakiem owoców i mięty. Koktajl robi się błyskawicznie. Jeśli nie macie czasu schłodzić owoców miksujcie ciepłe a potem dodajcie kostki lodu. Koktajl owocowo - miętowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Koktajl jagodowy. 211

wyszorowanej cytryny (ze skórką) brązowy cukier - 2 łyżki (można dać ciut więcej) cukier z prawdziwą wanilią 200 ml jogurtu naturalnego (schłodzone) 500 ml mleka 3,2% (schłodzone) kilka kostek lodu Wykonanie: Owoce umyć pod bieżącą wodą, z porzeczek usunąć szypułki i wraz z cytryną umieścić w wysokim naczyniu blendera. Zblendować je na miazgę, dodać pozostałe składniki i całość chwilę blendować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Koktajl owocowy 289

Owocowy napój na upalne dni Składniki: 3 banany 2 kiwi 1/2 czerwonego grejpfruta kilka kostek lodu do dekoracji gałązki mięty, plasterki owoców i parasolki Przygotowanie: Kiwi i banana obrać ze … Czytaj dalej Koktajl owocowy

czarrna od kuchni
KOMPOT Z CZEREŚNI 193

Latem pijemy je na zimno z lodem i miętą, a... Artykuł KOMPOT Z CZEREŚNI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym. 231

orzeźwiającą kolumbijską lemoniadę kokosową , której smak porównał do odkrycia Eldorado w głębi amazońskiej dżungli. Obok takiej obietnicy nie mogłam przejść obojętnie. Do podstawowego przepisu dodałam mrożone truskawki, zastępując nimi lód. Z powodów obiektywnych (chwilowy brak zapasu w spiżarni ;)) limonkę wymieniłam na cytrynę. Powstał pyszny koktajl truskawkowy o egzotycznej kokosowej nucie. Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie nowej wersji napoju z tych

zadanie-gotowanie
CIABATTA 197

usuwamy łyżeczką lub pędzelkiem. Uformowaną ciabattę luźno przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 20-30 minut do podrośnięcia.  Przed samym pieczeniem zaparowujemy piekarnik wrzucając na spód kilka kostek lodu lub spryskując wnętrze zimną wodą. Ciabattę pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy, gdy będzie rumiana na zewnątrz

cool and minty