lody - 12901 przepisów (strona:659/861)

Ryba po grecku w wersji odchudzonej 221

wykładać płaty ryby na sito, do odsączenia i wystudzenia. Uwaga! jeśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić . Jeśli włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku

Codziennik Kuchenny
Biblijny chleb Ezechiela 174

Ciasto na chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45minut. Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć  temperaturę  do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia chleba to 55 minut. Po upieczeniu wyjąć

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 231

wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę

Codziennik Kuchenny
Ramen robię rano. Ramen wieprzowy, na żeberkach 336

razu zmniejszamy gaz na minimum. I gotujemy w takiej ledwo mrugającej wodzie równe 7 minut. Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy, najlepiej pod wodą. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne [jajko w Chinach/Japonii jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu

Karo in the Kitchen
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 211

przygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć się nadmiaru skrobii. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy frytki zimną wodą, można dodać także kilka kostek lodu. Frytki zostawiamy na 1-2 h w wodzie. Po tym czasie frytki odsączamy i wstawiamy garnek z wodą, w której będziemy mogli je "zblanszować". Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej 2 łyżeczki

Cooking Monster
Białkowe czekoladki a'la Michałki 197

Mleczko kokosowe umieścić na noc w lodówce. Łyżką połączyć z mąką kokosową i odżywką. Na koniec wmieszać orzeszki. Masę rozlać do dowolnych foremek, najlepiej silikonowych (u mnie foremka na lód). Zamrozić ok 3-4 godziny.  Wartości odżywcze: 563 kcal** (33 kcal w jednej z szesnastu pralinek) B: 34 g T: 41 g W: 17 g *można zastąpić mlekiem

Chocolate Muffin Blog
“Dzika spiżarnia” – recenzja 171

jesteśmy bardziej przyzwyczajeni. Można też skorzystać z przepisów z tej książki, gdzie znajdziemy pomysły na zupy, smoothie, herbatki i sałatki. Cudownym patentem jest przepis na jadalne  kwiatowe kostki lodu, na które możemy przerobić bratki czy fiołki. Fajne są też insajderskie opisy np. że liście dzikiej róży mają jabłkowy posmak. Dla ułatwienia książka zawiera ilustrowany atlas roślin, których nie powinniśmy

Ugotowane pozamiatane
Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi 190

końcówek. W garnku gotujemy wodę, którą solimy, a następnie blanszujemy w niej przez 1-2 minuty szparagi. Po tym czasie szybko je studzimy (najlepiej w wodzie z lodem). Na patelni rozgrzewamy wywar i gdy zacznie się gotować dodajemy do niego zimne masło. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie emulsja do której dodajemy szparagi. Podgrzewamy przez 2 minuty i podajemy. Wykonanie – grzanki

Kuchnia Bon Appetit
Sangria bianco z brzoskwiniami i rozmarynem 165

Składniki: butelka białego wina 3 dojrzałe brzoskwinie (obrane i pokrojone w plasterki) gałązka rozmarynu   Brzoskwinie i rozmaryn zalewamy winem. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy z lodem.   Artykuł Sangria bianco z brzoskwiniami i rozmarynem pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
KOKTAJL TRUSKAWKOWO BANANOWY 173

obieram i kroję na kawałki. Do blendera wlewam jogurt naturalny,dodaję owoce następnie dodaję płatki owsiane i miód. Wszystko blenduję. Przelewam do kubka. Wkładam do lodówki. Podaję z kostkami lodu albo bez. Taki koktajl jem zamiast śniadania albo kolacji.Smacznego

Gotowanie Patki
Domowe żelki + film 439

ognia. Do gorącego soku dodajemy miód oraz żelatynę i całość bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji jednolitego płynu. Sok przelewamy do silikonowych foremek ( opcjonalnie mogą być foremki na kostki lodu), pozostawiamy do ostygnięcia a następnie formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.     Artykuł Domowe żelki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Lemoniada z ogórkiem i tymiankiem 157

plasterki cytrusów, dodać paski ogórka. Zioła lekko rozetrzeć w dłoniach, dodać do butelki. Następnie wlać ostudzony sok cytrynowy z cukrem. Uzupełnić wodą. Lemoniadę schłodzić lub/i wrzucić do niej kostki lodu. Na podaną porcję wlałam 2 litry wody. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr 228

przepisów, ciekawostek, zabaw, inspiracji do tego, żeby zrobić coś razem. Dla rodziców znajdziemy w niej porady i ciekawostki kulinarne, a dla dzieci zabawy kulinarne, ulubionych bohaterów z filmu "Gorączka Lodu", a przede wszystkim mnóstwo inspiracji na wspólne, zdrowe gotowanie.  Autorka w bardzo przystępny i czytelny sposób opisuje jak ważne są posiłki, które zjadamy w ciągu dnia, zachęca do zabaw

kruche babeczki
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 163

u0142\u0105cz\u0105. Je\u015bli b\u0119dzie zbyt suche mo\u017cna doda\u0107 troch\u0119 wody lub mas\u0142a. Zagniatamy kulk\u0119 i wk\u0142adamy na 30 minut do lod\u00f3wki.","Sch\u0142odzonym ciastem wyk\u0142adamy sp\u00f3d i boki wysokiej formy o \u015brednicy ok. 25-30 cm.","Twar\u00f3g miksujemy z jajkiem, mlekiem, erytrolem i m\u0105k\u0105

Kucharzyca