lody - 12901 przepisów (strona:662/861)

Smoothie z mango i kiwi 162

bieżącą wodą, obrać i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, dodać obrane kiwi i banana. Zmiksować z odrobiną wody lub kefiru. Pod koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny. Podawać z rozkruszonym lodem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Kompot z czarnej porzeczki 201

gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie kompot przecedzamy przez nylonowe sitko, a owoce przecieramy. Napój chowamy do lodówki, aby się schłodził lub podajemy z kostkami lodu

Kulinarne przygody Gatity
Arbuzada - napój z arbuza 138

natomiast tylko dorośli, czasami z tego rezygnuję), dodaję miód, syrop z mięty, sok z cytryny i wodę. Całość mieszam, rozlewam do szklanek, chłodzę w lodówce lub dodaję kilka kostek lodu - i mogę delektować się pysznym arbuzowym smakiem ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Tempura - łosoś w tempurze 215

grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu. Każdy kawałek łososia oprószony mąką maczać w tempurze i od razu wkładać na patelnię. Powinno na niej smażyć się niewiele, aby temperatura tłuszczu nie spadała

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bulionetka warzywna domowa 445

sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę

Kolorowy Przepisownik
Gazpacho 194

dodajemy wcześniej przygotowaną bazę. 4. Całość należy przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą i bazylią. 5. Gazpacho powinno być dobrze schłodzone, można je też podać z kostkami lodu. 6. Podajemy z drobno posiekanym pomidorem,ogórkiem i z grzankami

Coś z niczego
Czekoladowy koktajl z truskawkami 126

kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem naturalnym) Sposób przygotowania Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać kefir, krem czekoladowy i wszystko razem wymieszać. Dorzucić kilka kostek lodu i można delektować się czekoladowym koktajlem w upalne dni. Smacznego

Pink Envelope
Zielona fasolka szparagowa z domowym tahini i prażonym sezamem 192

przepisu Masło sezamowe jasne - tahin i (w wersji gęstej) ugotuj fasolkę zgodnie z przepisem Gotujemy fasolkę szparagową w szybkowarze ugotowaną fasolkę przełóż natychmiast do zimnej wody z kostkami lodu jak tylko fasolka się schłodzi, odsącz ją na durszlaku rozgrzej patelnię wrzuć na patelnię odsączoną fasolkę i polej ją masłem sezamowym, staraj się rozlać masło sezamowe po całej fasolce delikatnie

Szybko Szybkowar
Pasta z quinoy i bobu 201

Jeśli szukacie przepisu na pyszną pastę kanapkową w dodatku bez glutenu, bez laktozy, bez cukru i wegańską (i nie jest to pasta z kostek lodu) ;) to dobrze trafiliście, bo dziś pasta z młodego bobu i komosy ryżowej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 500 gram młodego bobu 2-3 ząbki czosnku garść orzechów nerkowca 50 ml oliwy z oliwek

Quinoa Raz!
Schab parzony - do chleba 277

wodę w garnku, zestawić na najmniejszy ogień najmniejszego palnika. Włożyć mięso i parzyć ok. 1,20 godz. ( pilnując aby się nie zagotowało). Po sparzeniu przełożyć do zimnej wody z lodem, jak ostygnie włożyć do lodówki na ok. 2 godz

Lubię to gotuję
Salatka - kolorowa bomba witaminowa 355

brokuł papryka czerwona Wszystkie składniki przygotowujemy w dowolnych proporcjach...  wg. uznania. Warzywa pokroić w plasterki/paski, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne,  marchewki natomiast zanurzyć w wodzie z kostkami lodu, dzięki temu staną się bardziej kruche i chrupiące. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki, przed podaniem polać sosem   Wafu

Lubię to gotuję
Lemoniada z chia 244

mineralną dokładnie wymieszaj i odstaw napój na około 15-30 minut. W tym czasie nasina chia napęcznieją, a lemoniada zyska zawiesistą konsystencję wypij razem z nasinami. Możesz dodać kostki lodu, listki mięty lub melisy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 314

posiadamy mikrofalówki idziemy na piechotę i wrzucamy szpinak do garnka. Rozmrażamy go na małym ogniu co jakiś czas mieszając i rozdrabniając. Kiedy szpinak będzie już bez dodatku lodu przyprawiamy go solą wedle uznania i wyciskamy do niego czosnek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając

W Moim Magicznym Domu
NALEWKA MIĘTOWA 572

Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem). Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu. .  Przepis znalazłam na tej stronie Składniki: Pęczek świeżych

RAROSSA
Orzeźwiający napój agrestowy z nutą mięty 192

niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. W połowie gotowania dołożyć pogniecioną w dłoniach miętę. Po ugotowaniu wystudzić.  Taki napój można podawać ciepły lub mocno schłodzony z kostkami lodu. Jest idealny na letnie upały. Ilość cukru można dowolnie modyfikować w zależności od smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna