sałatki - 52833 przepisów (strona:662/3523)

Sałatka ryżowa z awokado i jajkiem 192

Bardzo zielono, wiosennie i świątecznie zrobiło się w mojej kuchni za sprawą tej oto sałatki. Zrobiłam ją z ryżu brązowego, który jest dość twardy i ma specyficzny smak. Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie ryżu brązowego, to możecie użyć białego. Wtedy sałatka jest delikatniejsza w smaku. Zieleń(...)Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. • Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą i pieprzem

To co kocham
Sałatka Gyros 132

pewnością wszyscy jedli lub znają sałatkę Gyros, która nosi też czasami nazwę Kebab. Można by powiedzieć, że jest to przepis stary i sprawdzony, ale każdy robi ją po swojemu. Nazwę swą zawdzięcza przyprawie, w której jest marynowany kurczak. Aromatyczne mięso, chrupiąca cebulka, kukurydza i ogórki oraz mięsista sałata lodowa przełożone(...)keczupem i majonezem to kwintesencja dobrego smaku tej sałatki. Męska część mojej rodziny wprost za nią przepada. Składniki: • 3-4 filety z kurczaka • 1 przyprawa do gyrosu • 1/2 sałaty lodowej • 1 duża cebula • 5-6 ogórków konserwowych • 1 puszka kukurydzy • 8-10 łyżek keczupu • 8-10 łyżek majonezu • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Sałatka z tuńczykiem i solonymi orzeszkami 127

Stary przepis na sałatkę z mojego starego zeszytu – tuńczykową z solonymi orzeszkami od Małgosi Chmieleckiej. Ogólnie sałatka jest bardzo chrupiąca, a to za przyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 1 puszka kukuryszy • 1 puszka solonych orzeszków • 2 jabłka(...)sosu tuńczyka. • Polać sokiem z cytryny i połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Wstawić na 2 godziny do lodówki, udekorować sałatkę

To co kocham
Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku 145

oryginale tę sałatkę przygotowuje się z kaszy kuskus. Moja wersja jest zdrowsza, bo z kaszy jaglanej, dużo bardziej wartościowej i odżywczej, po prostu „królowej kasz”. Jest lekka i orzeźwiająca, pachnąca mietą. Idealna na upały lub jako dodatek do dań na grillu. Do tej sałatki można również dodać drobno pokrojoną(...)minut. • Szczypiorek, natkę pietruszki i miętę drobno pokroić. • Wymieszać kaszę, odciśnięte ogórki i zieleninę. • Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. • Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem

To co kocham
Sałata lodowa z kiwi i winogronem 151

Zieloną sałatę obiadową urozmaiciłam owocami kiwi i winogronem, zyskała więc nową jakość i smak. Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych  i puree ziemniaczanego. Składniki: • sałata lodowa • kiść zielonych winogron bezpestkowych • 4 sztuki kiwi Sos • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Sałatę(...)lodową pokroić na małe kawałki. • Winogrona umyć i posypać nimi sałatę. • Kiwi obrać, pokroić na półplasterki i posypać sałatę. • Lekko przemieszać wszystkie składniki sałatki. • Śmietanę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Polać śmietaną sałatkę przed podaniem

To co kocham
Wyśmienita sałatka z pomidorem i bananem 216

Nigdy w życiu nie myślałam, że połączenie pomidora i banana może być tak udanym duetem. Prosta dwuskładnikowa sałatka o niesamowitym smaku podkręconym przyprawą curry. Lekko kwaśna, lekko słodka, lekko pikantna i egzotyczna. Zrobiłam ją jako kulinarny eksperyment, a okazała się kulinarnym hitem i zagości z pewnością w menu na najbliższej(...)lepiej przegryzły się smaki. Inspirowałam się przepisem z książki kuchennej „Zimny bufet wyśmienity jak nigdy dotąd”, którą dostałam od siostry Uli, i dlatego sałatka powinna nosić nazwę „Wyśmienita jak nigdy dotąd”. Składniki na 2 porcje: • 2 pomidory pomarańczowe • 1 mały pomidor czerwony • 1 banan • kilka liści bazylii • 3 ziarenka czerwonego pieprzu

To co kocham
Chrupiąca sałatka z kurczaka i pestek słonecznika 126

Jadłam niedawno na imprezie urodzinowej wyśmienitą sałatkę, która tak mi posmakowała, że postanowiłam rozebrać ją na czynniki pierwsze i odtworzyć w domu. Sałatka jest bardzo zaskakująca smakiem i strukturą, a to dzięki pestkom słonecznika, które nadają jej chrupkości. Najlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika(...)obsmażyć na oliwie. • Kapustę pokroić w drobne paski. • Wymieszać kurczaka, kapustę, kukurydzę i pestki słonecznika. • Doprawić majonezem i sokiem z cytryny. • Odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki

To co kocham
Chrupiąca sałatka z kurczaka i cieciorki 140

Dzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera(...)pokrojony seler konserwowy z kurczakiem. • Sałatę lodową pokroić w kostkę, dodać płatki migdałowe i wymieszać z resztą składników. • Połączyć wszystkie składniki sosu i doprawić sałatkę

To co kocham
Sałatka z brokuła i granatu 169

Ostatnio przeglądając kolorową prasę, którą kupuję dla moich pacjentów do poczekalni, wpadła mi w oko ta właśnie sałatka. Zieleń różyczek brokuła i czerwień pestek granatu podziałały na moją wyobraźnię i podrażniły kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje(...)odłożyć do dekoracji. • Wyłuskać pestki granatu z całego owocu. • Połączyć brokuł, pestki granatu, ser ricotta i sok z cytryny. • Doprawić solą i pieprzem. • Podawać sałatkę w porcjach z metalowego pierścienia, udekorować różyczkami brokuła i pestkami granatu

To co kocham
Sałatka z pieczarek i jajek 169

Sałatka stara jak mój najstarszy zeszyt z przepisami. Nie robiłam jej od bardzo dawna, a kiedyś była dość popularna. W lodówce znalazłam pieczarki, na które nie miałam pomysłu, i jako pierwsza przyszła mi do głowy właśnie ta sałatka. Pomijając gotowanie pieczarek i jajek robi się ją szybko i jest(...)kostkę. • Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. • Ogórki pokroić w kostkę. • Wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem

To co kocham
Śledzie w białym puchu 283

czas karnawału i różne imprezy z nim związane polecam śledziową sałatkę warstwową. Każda warstwa jest doskonale widoczna, co wprowadza ład w salaterce i dzięki temu wiemy, co jemy. Wierzchnia warstwa, którą są białka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: • 5 filetów śledzi(...)żółtka starte na tarce 7 – połowę majonezu wyciśniętego z woreczka 8 – na wierzch białka starte na tarce o grubych oczkach. • Sałatkę odstawić na godzinę przed podaniem

To co kocham
Pieczone warzywa korzeniowe 211

Sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych robię od lat ale nigdy nie udało mi się dobrze jej sfotografować... Uwielbiam ją za prostotę - parę pospolitych warzyw plus marynata i wychodzi nam z tego naprawdę pyszne danie. Pieczone warzywa korzeniowe idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i dodatek do obiadu np zamiast ziemniaków. Dodatkowo genialnie prezentują się na talerzu i myślę(...)daniu doda jeszcze odrobina sera feta lub sera koziego - ser podkręci smak pieczonych warzyw i bardzo fajnie zaprezentuje się na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki ćwikłowe 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 duży seler rukola sałata lodowa Marynata: 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu

sierotka maRysia w kuchni
Południowoamerykańska sałatka z quinoą i mango 155

zbyt dużo czasu na gotowanie, ale nie byłabym sobą, gdybym będąc w Peru, nie stworzyła czegoś pysznego z najlepszych dostępnych tu składników.  Celowo nie nazwałam tej sałatki peruwiańską, ponieważ połączenia mango z cebulą i pomidorami nauczył mnie zaprzyjaźniony Kolumbijczyk i wydaje mi się, że jest ono bardziej charakterystyczne dla kuchni karaibskiej. Tak, czy inaczej, większość potrzebnych do tej sałatki(...)quinoę i świeżą kolendrę, która jest podstawą tutejszej kuchni, trochę ostrej papryczki rocoto z regionu Arequipy, sok z najlepszych peruwiańskich limonek i olej z sacha inchi. Znajdziecie w tej sałatce doskonałe połączenie smaku kwaśnego, słodkiego, ostrego i delikatnie słonego. Większość składników dostaniecie w Polsce, parę z nich można bez problemu zastąpić innymi, więc zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 2/3 szklanki

Quinoa Raz!
Sałatka z kalafiorem, brokułami i jajkiem 168

dosłownie 1 godzinę, żeby ogarnąć siebie i zrobić na szybko coś do jedzenia. O 18.00 wychodziliśmy na imprezę więc trzeba było odświeżyć make-up i coś zjeść. Jakąś lekką sałatkę, która trochę mnie „zapcha”, nada się do pracy i szybko ją przygotujemy. Do przygotowania potrzebujemy: kalafior i brokuł (w proporcji 1:1) pomidorki koktajlowe (u mnie spora garść(...)chciałam straszyć ludzi oddechem) czarne oliwki (chociaż ich nie powinno tutaj być, to świetnie smakują!) oliwa z oliwek sól, pieprz w oryginalnej wersji: jogurt naturalny i czosnek – bo sałatkę mamy polać sosem czosnkowym, zresztą w obu odsłonach jest przepyszna. nasiona słonecznika Kalafior i brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby były lekko twardawe. Odcedzamy i studzimy. Gdy będą

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z selerem konserwowym 713

Sałatki z selera konserwowego cieszą się dużą popularnością. Błyskawiczna w przygotowaniu a do tego pyszna ... czego chcieć więcej? Doskonale smakuje z ciepłymi grzankami. Składniki: 170 g selera sałatkowego (po odsączeniu z zalewy) 285 g kukurydzy (odsączonej z zalewy) 20 dag żółtego sera 20 dag szynki konserwowej 3 jajka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz drobny szczypiorek - natka Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)Seler siekamy nożem na mniejsze kawałki i dodajemy do miski. Ser i szynkę kroimy w małą kostkę i do miski :) Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z majonezem - doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek siekamy i posypujemy sałatkę

Alutka-Gotuje