Wstyd się przyznać, ale preferuję sałatki na bazie majonezu... Cóż, ale każdą inną, która jest pyszna - nie pogardzę! Ostatnio piekłam buraki (takie lubię najbardziej, a poza tym wtedy jest mniej sprzątania) i kilka mi zostało. Tak właśnie powstała ta przesmaczna sałatka, która zniknęła szybciej niż została przygotowana. Dodatkowo jest jest lekka i bardzo zdrowa, gdyż nie tylko kiełkom zawiera mnóstwo(...)orzechy posiekać na większe kawałki. Następnie na talerzu należy luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć buraki. Całość posypać kiełkami, orzechami i obficie skropić uprzednio przygotowanym dressingiem. Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeLubicie szybkie i smaczne sałatki? Z pewnością pokochacie też błyskawiczną sałatkę ze szpinakiem. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw. pół opakowania szpinaku baby pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g nasion słonecznika 15 pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pokrojony pomidor) 15-20 oliwek
Dieta bez mlekaDziś na stole sałatka grecka ale nie taka tradycyjna tylko z gruszką i serem Manouri. Jest to ser wytwarzany z owczej i koziej śmietanki. Ma łagodny, mleczny smak i konsystencję lekkiego sernika. Dziś wylądował w mojej sałatce, zapraszam do wypróbowania. Sałatka grecka z serem Manouri. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepożywna sałatka na kolację po powrocie z pracy. Takie zestawy lubię najbardziej, smacznie, lekko, szybko. Kilka smacznych składników i sałatka (bez glutenu, bez laktozy i dodatku wegańska) gotowa :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół główki niedużej czerwonej sałaty 4 pomidory gałązkowe 4 kiszone rzodkiewki pół puszki fasoli pinto 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki(...)miski. Dodajemy czerwoną quinoę, ćwiartki pomidorków, plasterki kiszonych rzodkiewek i fasolę. Oliwę, musztardę, sok z cytryny, wodę, szczyptę soli i pieprzu mieszamy dokładnie razem i powstałym sosem polewamy sałatkę. Smacznego
Quinoa Raz!Pyszna sałatka na ciepło powstała w mojej kuchni. Rydze zakupiłam u pani na ryneczku, są przepyszne a tutaj wykorzystałam je w sałatce. Polecam gorąco bo i pysznie, i treściwie. Fioletowe ziemniaki zakupione w markecie. Rydze smażone z kolorowymi ziemniakami - ciepła sałatka na obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePaździernik to czas grzybowy i są to najczęściej gąski i opieńki. Gąski zielonki albo siwe, oba gatunki są przepyszne. Dziś proponuję sałatkę na którą pomysł dostałam na grupie Grzybiarze na FB. Sałatka jest przepyszna i znika szybko. Polecam na obiad z pajdą chleba z dyni. Sałatka z gąsek zielonek, cebulki i śmietany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLubicie buraczki! Ja bardzo…Ja lubię wszystko…he,he… Pieczone buraczki z chevre i włoskimi orzechami to sałatka, którą często przyrządzam jesienią. Buraczki piekę w mundurkach. Mają wtedy najwięcej smaku i intensywny kolor. Później je karmelizuję i gotowe. Tak przyrządzone buraczki już można podać do jakiegoś mięsiwa. Jeśli macie ochotę na sałatkę z buraczków , to polecam właśnie(...)chevre i włoskimi orzechami. Ser chevre to francuski ser z krowiego i koziego mleka. Bardzo lubię chevre, bo jest delikatne w smaku. Do sałatki z buraczkami najczęściej dodaję świeży ser chevre typu feta. Jest również wariant z białą pleśnią. Jest równie smaczny ale już trochę inny w smaku. Pieczone buraczki Składniki: na 4 porcje 1 kg buraków 100 g sałaty
codojedzeniaSałatka znakomita na jesienne dni. Papryka ma bardzo dużo witaminy C więc warto ją zajadać pod różnymi postaciami aby zimą cieszyć się wspaniałą odpornością. U mnie dzisiaj w postaci sałatki. Sałatka z czerwonej papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemarki "Małe szczęścia". Okazał się on jednak niezbyt smaczny, ale o tym w jednym z kolejnych wpisów. Dodatkiem był pomidor posypany mieszanką liofilizowanych ziół. OBIAD ⇨ Łosoś z batatem + sałatka Batata ugotowałam na parze z odrobiną soli himalajskiej. Łososia posypałam także solą oraz świeżo mielonym pieprzem, podsmażyłam z dwóch stron, a następnie dusiłam na patelni. Natomiast sałatka, to zwyczajne połączenie(...)miksu różnych sałat (w tej wersji miałam jeszcze marchewkę i kapustę) oraz czerwonej papryki. Do buteleczki na dressing nalałam sok z cytryny, który jest nieodzownym elementem moich sałatek. PODWIECZOREK ⇨ Jabłko z masłem orzechowym O tym połączeniu słyszałam już nie raz. Ale zawsze jakoś od niego odchodziłam i wracałam do klasyka, czyli banana z masłem orzechowym. Tym samym nie wiedziałam dotąd
Zdrowie na języku :PPrzepis autorski (mój). Jeśli lubicie sałatki, które nie są zbyt skomplikowane i pysznie smakują... to doskonale trafiliście! Kiedyś ta sałatka była szybką improwizacją, a teraz częstym gościem na moim stole. Po za tym bardzo lubię połączenie jajek i żółtego sera. Całość równoważy ostra cebula, a idealnym dodatkiem są chrupiące pestki dyni. Polecam! 2 puszki marchewki z groszkiem 3-4 jajka(...)Marchewkę z groszkiem odcedzić z zalewy, jajka i cebulę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku oraz posypać prażonymi pestkami dyni
Di gotujeBardzo szybka i smaczna sałatka. Doskonała na każdą okazję. Dobra na śniadanie, kolację, ale również na imprezę. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 jajek 2 cebule 15 dag żółtego sera Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, oddzielamy białko od żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)ścieramy na drobnej tarce. Składniki na sos łączymy ze sobą. Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności. Pierwsza warstwa połowa startych na grubej tarce białek, na to wykładamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka, na to połowa pokrojonej cebuli. Cebulę smarujemy połową rozrobionego sosu, na sos połowa żółtego sera. Przechodzimy do następnej warstwy. Czyli białka, tuńczyk, cebula, żółty
W kuchennym oknie Ewysałatki podeszłam całkowicie spontanicznie, nie wiedząc do końca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam za tofu, to w wersji pieczonej smakuje o wiele lepiej. Świeży starty burak nadał chrupkości i słodyczy, a komosa ryżowa wzbogaciła sałatkę w wartościowe węglowodany. Składniki (2 porcje): opakowanie jarmużu (120 g) średni burak
Zdrowie na języku :Pkońcu zebrać i udoskonalić swoje menu, dołożyć więcej warzyw, wyeliminować (albo chociaż ograniczyć) słodycze i pić więcej wody. I tak dziś w ramach nowych postanowień, zapraszam Was na szybką sałatkę do pracy Jej dużą zaletą jest fakt, iż można ją przygotować dzień wcześniej Spróbujcie Sałatka do pracy porcja dla jednej osoby ok. 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki ulubionego(...)pesto 40 g mozzarelli orzechy włoskie Sałatka najlepiej wygląda w szklanym, wyższym naczyniu, dlatego proponuję przygotować ją w słoiku Zazynamy od buraków – ja na początek je obrałam, pokroiłam w kostkę, a następnie przełożyłam do garnka z wrzącą wodą i gotowałam ok. 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam je na 1h do przestygnięcia. W tym czasie pokroiłam mozzarellę w kostkę
365 dni dookoła kuchniSzybka, pyszna sałatka ogórkowa o różnych teksturach warzyw. Ogórki pokrojone w plasterki a marchew starta na tarce, rezultat jest zachwycający. Polecam sałatkę do obiadu lub jako samodzielne danie. Ogórkowa sałatka z marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniż cytrusy! Wiedzą to osoby stosujące wszelkiego rodzaju diety - seler zalicza się bowiem do podstawowych składników wielu jadłospisów. Czas zatem, abyście i Wy się do niego przekonali! Sama sałatka zaś wcale nie musi być nudną i oklepaną surówką z dzieciństwa. :) Składniki: 1 mały seler korzeniowy 2 łodygi selera naciowego (najlepiej te z wnętrza, wraz z listkami) kilka listków natki(...)sokiem cytrynowym. Wymieszaj dokładnie. Dzięki temu seler będzie miał ładny, jasny kolor i dodatkowo zmięknie. Łodygi selera naciowego pokrój w dość cienkie plasterki. Zachowaj listki do dekoracji sałatki. Wszystkie składniki (oprócz parmezanu) wymieszaj ze sobą, dopraw całość solą morską oraz pieprzem. Musztardę zmieszaj z oliwą w zakręcanym słoiczku. Pokrój parmezan w cienkie płatki. Ułóż na talerzu
Garniec Magalie