Kolorowe lato w pucharkach - tak wygląda ta sałatka. Smakuje nieziemsko a to za sprawą bardzo soczystych owoców i miętowo-limonkowego dressingu 2 gruszki 2 brzoskwinie 1/4 melona kantalupa 2 kiwi 1 banan dressing: sok z 1 limonki 2 łyżeczki miodu 1 łyżka posiekanej mięty do dekoracji: maliny jeżyny borówka listki mięty Owoce obieramy ze skórek ,kroimy(...)kostkę i umieszczamy wszystkie w dużej misce. Z limonki wyciskamy sok,mieszamy z miodem i posiekaną miętą,polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do pucharków,dekorujemy malinami,jeżynami,borówkami i listkami mięty
Kolorowa kuchnia ElkiSezon na bób i młode ziemniaczki w pełni. Zajadamy się nim każdego dnia, podanymi z masłem i koperkiem. Dzisiejsza sałatka jest smakowitym połączeniem ziemniaków i bobu. Jest pożywna i sycącą, może być daniem obiadowym na upalne dni. Składniki: 3 szklanki ugotowanych młodych ziemniaków 3 szklanki ugotowanego bobu kilka plastrów bekonu kilka łyżek posiekanego koperku 2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem(...)łyżka musztardy sarepskiej 3 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wyszorować szczotką, dzięki temu nie trzeba ich obierać. Do sałatki wybieramy małe ziemniaczki z cienką skórką. Ziemniaki w skórkach, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, a po wystudzeniu pokroić na ćwiartki i lekko posolić. Bób ugotować do miękkości w osolonej
Codziennik KuchennyLarb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień. Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra(...)jednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak. Sałatkę podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno
Codziennik Kuchennyplasterki, odsączonego łososia i kostki sera. Sos grecki rozpuszczamy z 3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody i 3 łyżkami oliwy z kostek sera, wyciskamy przez praskę czosnek. Polewamy sałatkę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Nabierze wtedy właściwego smaku. Jeżeli jesteście zwolennikami bardziej pikantnych sałatek, wystarczy wcisnąć więcej czosnku, dodać pieprzu i posypać kiełkami(...)Soli nie polecam dodawać, ponieważ suszone pomidory są dość słone. Przed podaniem trzeba jeszcze raz zamieszać sałatkę, aby dobrze połączyć z sosem, który gromadzi się na dnie półmiska
Kulinarne przemysleniaBardzo pożywna, dzięki dodaniu jajek i kiełbasy, ale też lekka i zdrowa, dzięki sałacie i jogurtu naturalnego. Dodatkowego słodko-wytrawnego smaku sałatce dodaje sos na bazie musztardy, oliwy z oliwek i miodu. Taka sałatka to propozycja przekąski w ciągu dnia do bułeczki lub na kolację wśród bliskich. Składniki: 1 sałata maślana 20 podsmażonych plasterków ulubionej kiełbasy(...)ogórki kiszone kroimy w plasterki, dodajemy wraz z przesmażoną kiełbasą do sałaty. Teraz sos: w miseczce mieszamy dokładnie ze sobą jogurt, miód, musztardę, oliwę z oliwek, przyprawiamy. Polewamy sałatkę, mieszamy dobrze. W razie potrzeby przyprawcie po swojemu do smaku;) Smacznego
Zasmakuj Kuchniaromatycznej i pysznej sałatki jeszcze nie jadłem" - usłyszałam od mojego Męża, gdy zrobiłam (wymyśloną przez siebie) sałatkę po raz pierwszy do wieczornego domowego seansu filmowego;D Muszę przyznać, że połączenie obu serów z pieczonymi pomidorkami, papryką, zalewą z suszonych pomidorów i przypraw dało wyśmienity smakowy efekt. Polecam do świeżej i chrupiącej bagietki, grzanek, tostów czy domowych kanapek. Polecam(...)200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15-20 minut. Puszczą pyszny sok i będą zawsze zdrowsze, bo nie surowe. Gdy się podpieką lekko wystudź i dodaj do sałatki. Wymieszaj, przypraw świeżo startym pieprzem oraz - w razie potrzeby - bazylią. Smacznego
Zasmakuj Kuchnicudownych winnic, architektury, artystów i gościnności. W mojej kuchni też dzisiaj włosko, ale nieco spokojniej i łagodniej :) Letnia ( w sezonie i temperaturze - bo podsmażony boczek jest najpyszniejszy na ciepło!) sałatka, jaką Was dzisiaj częstuję, jest zainspirowana dwoma bardzo włoskimi smakami. Pierwszym z nich jest popularna na półwyspie przystawka: groszek z pancettą- u mnie w tej roli wystąpił pyszny i bogaty(...)można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku? Sami zdecydujcie, próbując pysznej letniej sałatki w odcieniach zieleni o ciepłych i jednocześnie orzeźwiających smakach i aromatach. Na pewno pełna witaminy C! :) Avanti do kuchni! :D Zielona sałatka z gremolatą i boczkiem Potrzebujesz: 500g bobu 500g
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami to przepis na szybki lunch do pracy. Zapraszam Przepis na sałatkę z piersią indyka Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z indyka garść rukoli 100 g sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś(...)kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka. Artykuł Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiIndyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu indyjskim i z dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry(...)dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego smakowitego, co przyjdzie Wam do głowy. Sałatka jest beztłuszczowa - idealna także na diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki
Pełny talerzSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimo. Do mięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-) Składniki: 1 kalafior 1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości
IMPRESJA SMAKUBardzo pyszną i chrupiącą sałatkę mam dziś do pokazania. Tortille podpieczone na patelni są chrupiące i aromatyczne a daktyle ze szpinakiem znakomity tworzą duet. Sałatkę podałam na dodatkowej tortilli jako talerzu i to był znakomity pomysł bo zwinęliśmy je sobie w rulon i wcinaliśmy. Polecam serdecznie. Sałatka ze szpinaku i daktyli z chrupiącą tortillą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię takie szybkie kartoflane sałatki,np.często w moim domu robiło się szwabską sałatkę ,podobną do tej tylko z dodatkiem grzybków marynowanych.Prosta ,szybka i tania. 2 jajka na twardo 350g.ziemniaków ugotowanych w mundurku 3 kwaśne jabłka 1 czerwona cebula-u nas nie było dałam białą 1 łyżka ostrej francuskie musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek(...)ucieramy z oliwą,dodajemy ocet winny,pokrojone w zapałkę(ja pokroiłam w kostkę bo nie miałam czasu się bawić)ogórki i posiekaną natkę pietruszki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Sosem polewamy sałatkę i odstawiamy na 30 min.do lodówki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka dzisiaj, tak mnie naszło, że hej, właśnie na taką, z marynowaną papryką, moją w końcu spróbowałam, czy wyszła i powiem Wam, że wyszła. Smaczna bardzo, no jeden słoiczek się nie nadawał, ale dlaczego nie wiem, bo reszta super :-). Sałatka prosta, szybka, tak na kolację była więc nie było czasu wymyślać, no i trochę pod mojego młodego, który nagle stał(...)się fanem sałatek. Oczywiście bardziej tych babcinych, która daje tony majonezu, ale moje czasem też pochwali. Ta mu smakowała, a majonezu była tylko łyżka ;-). Miłego dzionka Wam życzę :-)). Składniki: opakowanie kabanosów 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika marynowanej papryki natka pietruszki 1-2 łyżki majonezu Kabanosy, ananasa i paprykę kroimy, wrzucamy do miski, dodajemy
kruche babeczkiwinegret pasuje nie tylko do sałaty, ale również wspaniale podkreśla smak świeżego ogórka. Pomysł zrodził się w chwili, gdy nie miałam czasu i ochoty na tworzenie sałatki, a lubię mieć świeży dodatek do obiadu. Ogórki z sosem winegret świetnie pasują do dań mięsnych podawanych na ciepło, jak i na zimno. W sałatce wykorzystałam ogórki sałatkowe, ale mogą to być(...)zrobić podstawową wersję sosu winegret. Osoby lubiące czosnek, mogą sos wzbogacić ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Do takich ogórków świetnie pasuje również cebula. Prosta, smaczna i zdrowa sałatka, warto wypróbować. Składniki: 3 - 4 ogórki (u mnie sałatkowe) 1 słodka cebula (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego 3 łyżki
Kuchcik gotujeSałatka z pomidorkami, ciecierzycą, fasolą i awokado Witajcie po przerwie. :) Dzisiaj zapraszam Was na jedną z moich ulubionych sałatek. Składniki: 1 puszka (400g) ciecierzycy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 awokado 12 pomidorków koktajlowych (u mnie miks czerwonych i żółtych) 2-3 łyżki kukurydzy marynowane ostre papryczki , ilość według smaku 2-3 łyżki natki pietruszki , posiekanej 1 łyżka posiekanego szczypioru(...)wstrząsnąć do połączenia. Doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę i fasolę odsączyć z zalewy. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerz