Moja rodzina nie przepada za śledziami, ale pod pierzynką wszystkim smakują. Sama nie jadam innych sałatek ze śledziem, bo z reguły wyglądają bardzo nieapetycznie, chociaż mogą być smaczne. Sałatka warstwowa wprowadza ład na talerzu , jest estetyczna i każdy widzi, co je. Robię ją od dawna, jest popularna w mojej rodzinie i wśród znajomych(...)kostkę 3 – ogórek konserwowy w kostkę 4 – jajka ugotowane w kostkę 5 – warstwa majonezu 6 – starty na drobnej tarce ser żółty. • Udekorować sałatkę według uznania
To co kochamSałatka „niedzielna”, kiedy z rosołu pozostaje gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 duża cebula • 5 ogórków kiszonych • 2 jabłka(...)drobną kostkę i również zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. • Ogórek pokroić w kostkę. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. • Sałatkę układać w kolejności od spodu: 1 kurczak pokrojony posypany pieprzem 2 cebula posypana solą 3 ogórek kiszony 4 jabłko 5 warstwa majonezu 6 rodzynki odciśnięte z wody
To co kochamZobaczyłam taką sałatkę z pieczarkami pierwszy raz na forach kulinarnych i zakochałam się w jej wyglądzie. Przerobiłam warstwy po swojemu i efekt możecie właśnie teraz oglądać. Zadziwiająca, niesamowita i zupełnie inna niż wszystkie. A przy okazji bardzo smaczna! Składniki: • 1 słoiczek marynowanych podgrzybków • 1 puszka cieciorki • 2 filety z kurczaka(...)sosem sojowym. Usmażyć na oleju na złoty kolor. • Przygotować małą tortownicę, którą wyłożyć folią spożywczą na dnie i bokach. • Dno tortownicy posypać natką pietruszki. • Sałatkę układać warstwami: 1. podgrzybki położone kapeluszami do dołu 2. cieciorka posypana pomiędzy trzonkami grzybów 3. ziemniaki 4. filet z kurczaka 5. marchewka 6. jajka • Ostatnią warstwę posypać solą
To co kochamSałatka według przepisu mojej koleżanki Doroty gości w mojej kuchni już ponad 10 lat, a mimo to jeszcze się nie znudziła. Nie tylko dobrze, kolorowo wygląda, ale też wyśmienicie smakuje. Składniki: • 1 brokuł • 20 sztuk paluszków krabowych – 1 duże opakowanie • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka kukurydzy Sos • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki jogurtu(...)Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Wystudzić. • Paluszki pokroić na 1 cm kawałki. • Wymieszać składniki sałatki. • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogutem, doprawić solą i pieprzem. • Sałatkę wymieszać z sosem
To co kochamBardzo zielono, wiosennie i świątecznie zrobiło się w mojej kuchni za sprawą tej oto sałatki. Zrobiłam ją z ryżu brązowego, który jest dość twardy i ma specyficzny smak. Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie ryżu brązowego, to możecie użyć białego. Wtedy sałatka jest delikatniejsza w smaku. Zieleń(...)Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. • Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą i pieprzem
To co kochampewnością wszyscy jedli lub znają sałatkę Gyros, która nosi też czasami nazwę Kebab. Można by powiedzieć, że jest to przepis stary i sprawdzony, ale każdy robi ją po swojemu. Nazwę swą zawdzięcza przyprawie, w której jest marynowany kurczak. Aromatyczne mięso, chrupiąca cebulka, kukurydza i ogórki oraz mięsista sałata lodowa przełożone(...)keczupem i majonezem to kwintesencja dobrego smaku tej sałatki. Męska część mojej rodziny wprost za nią przepada. Składniki: • 3-4 filety z kurczaka • 1 przyprawa do gyrosu • 1/2 sałaty lodowej • 1 duża cebula • 5-6 ogórków konserwowych • 1 puszka kukurydzy • 8-10 łyżek keczupu • 8-10 łyżek majonezu • sól, pieprz do smaku
To co kochamStary przepis na sałatkę z mojego starego zeszytu – tuńczykową z solonymi orzeszkami od Małgosi Chmieleckiej. Ogólnie sałatka jest bardzo chrupiąca, a to za przyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 1 puszka kukuryszy • 1 puszka solonych orzeszków • 2 jabłka(...)sosu tuńczyka. • Polać sokiem z cytryny i połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Wstawić na 2 godziny do lodówki, udekorować sałatkę
To co kochamoryginale tę sałatkę przygotowuje się z kaszy kuskus. Moja wersja jest zdrowsza, bo z kaszy jaglanej, dużo bardziej wartościowej i odżywczej, po prostu „królowej kasz”. Jest lekka i orzeźwiająca, pachnąca mietą. Idealna na upały lub jako dodatek do dań na grillu. Do tej sałatki można również dodać drobno pokrojoną(...)minut. • Szczypiorek, natkę pietruszki i miętę drobno pokroić. • Wymieszać kaszę, odciśnięte ogórki i zieleninę. • Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. • Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem
To co kochamZieloną sałatę obiadową urozmaiciłam owocami kiwi i winogronem, zyskała więc nową jakość i smak. Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych i puree ziemniaczanego. Składniki: • sałata lodowa • kiść zielonych winogron bezpestkowych • 4 sztuki kiwi Sos • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Sałatę(...)lodową pokroić na małe kawałki. • Winogrona umyć i posypać nimi sałatę. • Kiwi obrać, pokroić na półplasterki i posypać sałatę. • Lekko przemieszać wszystkie składniki sałatki. • Śmietanę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Polać śmietaną sałatkę przed podaniem
To co kochamNigdy w życiu nie myślałam, że połączenie pomidora i banana może być tak udanym duetem. Prosta dwuskładnikowa sałatka o niesamowitym smaku podkręconym przyprawą curry. Lekko kwaśna, lekko słodka, lekko pikantna i egzotyczna. Zrobiłam ją jako kulinarny eksperyment, a okazała się kulinarnym hitem i zagości z pewnością w menu na najbliższej(...)lepiej przegryzły się smaki. Inspirowałam się przepisem z książki kuchennej „Zimny bufet wyśmienity jak nigdy dotąd”, którą dostałam od siostry Uli, i dlatego sałatka powinna nosić nazwę „Wyśmienita jak nigdy dotąd”. Składniki na 2 porcje: • 2 pomidory pomarańczowe • 1 mały pomidor czerwony • 1 banan • kilka liści bazylii • 3 ziarenka czerwonego pieprzu
To co kochamJadłam niedawno na imprezie urodzinowej wyśmienitą sałatkę, która tak mi posmakowała, że postanowiłam rozebrać ją na czynniki pierwsze i odtworzyć w domu. Sałatka jest bardzo zaskakująca smakiem i strukturą, a to dzięki pestkom słonecznika, które nadają jej chrupkości. Najlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika(...)obsmażyć na oliwie. • Kapustę pokroić w drobne paski. • Wymieszać kurczaka, kapustę, kukurydzę i pestki słonecznika. • Doprawić majonezem i sokiem z cytryny. • Odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki
To co kochamDzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera(...)pokrojony seler konserwowy z kurczakiem. • Sałatę lodową pokroić w kostkę, dodać płatki migdałowe i wymieszać z resztą składników. • Połączyć wszystkie składniki sosu i doprawić sałatkę
To co kochamOstatnio przeglądając kolorową prasę, którą kupuję dla moich pacjentów do poczekalni, wpadła mi w oko ta właśnie sałatka. Zieleń różyczek brokuła i czerwień pestek granatu podziałały na moją wyobraźnię i podrażniły kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje(...)odłożyć do dekoracji. • Wyłuskać pestki granatu z całego owocu. • Połączyć brokuł, pestki granatu, ser ricotta i sok z cytryny. • Doprawić solą i pieprzem. • Podawać sałatkę w porcjach z metalowego pierścienia, udekorować różyczkami brokuła i pestkami granatu
To co kochamSałatka stara jak mój najstarszy zeszyt z przepisami. Nie robiłam jej od bardzo dawna, a kiedyś była dość popularna. W lodówce znalazłam pieczarki, na które nie miałam pomysłu, i jako pierwsza przyszła mi do głowy właśnie ta sałatka. Pomijając gotowanie pieczarek i jajek robi się ją szybko i jest(...)kostkę. • Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. • Ogórki pokroić w kostkę. • Wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem
To co kochamczas karnawału i różne imprezy z nim związane polecam śledziową sałatkę warstwową. Każda warstwa jest doskonale widoczna, co wprowadza ład w salaterce i dzięki temu wiemy, co jemy. Wierzchnia warstwa, którą są białka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: • 5 filetów śledzi(...)żółtka starte na tarce 7 – połowę majonezu wyciśniętego z woreczka 8 – na wierzch białka starte na tarce o grubych oczkach. • Sałatkę odstawić na godzinę przed podaniem
To co kocham