lipcowy gorący dzień uwielbiam takie właśnie proste, lekkie i zdrowe obiady jak ta sałatka z kaszą orkiszową, dodatkiem sezonowych warzyw i fety. Możemy ją podać zarówno na ciepło - feta wtedy będzie lekko kremowa - albo na zimno. Ja z reguły przygotowuję ją wieczorem, chowam do pudełka, a następnego dnia mam gotowy lunch do pracy. Czasami dodaję do niej również(...)pokrojonego w kostkę pomidora. Jest pysznie i kolorowo ! Sałatka z kaszą orkiszową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100 g kaszy orkiszowej 1 pęczek rzodkiewek 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 50 g sera feta świeże oregano oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeży majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą
Kulinarne przygody GatitySałatka z wędzonym kurczakiem na każdą okazję Składniki: 200 -300 g wędzonego kurczaka 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy i groszku firmy Jamar 3 duże ogórki kiszone 4 jajka 1 mała pora pieprz, sól 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Kurczaka obieramy z mięsa. Seler oraz kukurydzę z groszkiem odsączamy dokładnie(...)selera. Wymienione składniki kroimy w kostkę: kiszony ogórek, wędzonego kurczaka, seler na mniejsze paski, jajka, porę. Dodajemy majonez z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko razem mieszamy. Do sałatki użyłam mieszankę groszku z kukurydzą firmy Jamar, którą miałam okazję testować. Groszek wraz z kukurydzą są pyszne i nie muszę kupować tych dwóch produktów osobno, ponieważ
W Moim Magicznym DomuKolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa. Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. składniki: 500 g bobu 100 g pęczaku pojedyncza pierś kurczaka czerwona papryka pęczek natki pietruszki marynata do mięsa: 1/3 szkl oliwy łyżka soku z cytryny sól, pieprz(...)kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać z łupinek. Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso wraz z marynatą wrzucić na rozgrzaną patelnię. Usmażyć, osączyć, wystudzić, pokroić w paseczki
6niebomimo, że nie miałam pojęcia co z niego zrobię. Patrzyło na mnie takie żółte i kolczaste i krzyczało "weź mnie do domu", więc wylądowało w koszyku, a następnie w sałatce ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 kiwano pół owocu granatu kilka garści mieszanki młodych listków natka pietruszki 1 limonka 3 łyżki oliwy z oliwek różowy pieprz Wykonanie: Umyte młode(...)listki wrzucamy do miski, dodajemy ugotowaną na sypko i ostudzoną quinoę ( zobacz jak ugotować quinoę ). Kiwano przecinamy na pół i łyżeczką wyjmujemy galaretowate wnętrze, dodajemy je do sałatki. Posypujemy cząsteczkami granatu i posiekaną natka pietruszki. Sok z limonki, oliwę i utarty w moździerzu różowy pieprz dokładnie ze sobą mieszamy i powstałym w ten sposób sosem skrapiamy sałatkę :) Smaczne
Quinoa Raz!sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich rodzinnych imprezach, dlatego nazwałam ją imieninową. Charakteru nadaje jej kilka niebanalnych składników - ser łomnicki, kozieradka i gorczyca zamieniają klasyczną sałatkę w ciekawe danie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka groszku 3 jaja ugotowane na twardo 100 gram młodego sera łomnickiego z kozieradką 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka mielonej kozieradki(...)sól szczypiorek Wykonanie: Groszek odcedzamy i płuczemy na sicie, jaja, ser i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) przekładamy do miski i mieszamy dokładnie. Gotową sałatkę posypujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego
Quinoa Raz!prostocie siła! Quinoa plus kilka soczystych dodatków, dobrej jakości olej i genialna wiosenna sałatka gotowa. Czosnek niedźwiedzi o tej porze roku rządzi, wiec namawiam do korzystania z tego bogactwa naturalnej witaminy C. Natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego wykazuje działanie antyoksydacyjne. Sałatka poleca się na drugie śniadanie ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy(...)mieszamy z odrobiną soli, olejem i sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki rzodkiewkę, i pokrojony w paski czosnek niedźwiedzi. Ziarna różowego pieprzu ugniatamy w moździerzu, posypujemy nim sałatkę, jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe
Quinoa Raz!stworzenia tej sałatki wykorzystałam zioła, które uprawiam na parapetach i na balkonie, oraz młode liście roślin, które możemy znaleźć w lesie, na łące, lub w ogrodzie. Z pozoru niejadalne, a przynajmniej nie zwracamy na nie uwagi planując obiad, czy kolację. Okazuje się, że młode liście nasturcji, mniszka, lub pokrzywy mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, a wrzucone do jednej miski(...)Całość polewamy dressingiem wykonanym z kiszonej cytryny, oliwy, wody i zmielonego pierzu indonezyjskiego. Składniki sosu należy ze sobą dokładnie zblendować, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję możemy połączyć dressing z sałatką. Na koniec posypujemy wszystko świeżo starta kurkumą, kłącze należy wcześniej umyć i obrać (koniecznie robimy to w rękawiczkach, bo świeża kurkuma intensywnie barwi ręce). Tak przygotowana sałatka gotowa jest
Quinoa Raz!Dziś postanowiłam pobawić się formą, a nie ma chyba weselszego kształtu niż kulka :) w sam raz na początek lata. Wszystko co jest w tej sałatce, jest kuleczką, obojętnie jakiej wielkości, ale musi się turlać, a jak nie było kulką, to się nią stało za moją sprawą. Mamy tu zatem radosny groszek, pomidorki koktajlowe, ziarenka gorczycy, kulki mozzarelli, czarne oliwki(...)latem wszyscy dbają o linię więc musi być lekko. Wyszły chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, żałuję, że nie wpadłam na ten pomysł wcześniej. Przyznaję, że ta sałatka jest trochę pracochłonna, ale zapewniam iż efekt wizualny i smakowy wart wysiłku, więc gorąco polecam. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem
Quinoa Raz!pole do popisu dla własnej kreatywności, a jeszcze przy okazji można wygrać wartościową nagrodę. Lubię wyzwania i pozytywną rywalizację. Jakiś czas temu mój przepis " Sałatka z czerwoną quinoą i grillowanymi różnościami " został wyróżniony w konkursie GRILL PIKNIK Menu , w którym nagrody ufundowała Alma . Otrzymałam kartę podarunkową, którą mogłam wykorzystać na zakupy w tej sieci delikatesów(...)pory próbowałam, aż szkoda traktować ją jako dodatek ;) a już na pewno nie do pierwszych lepszych potraw. W ramach podziękowania skomponowałam sałatkę z sezonowych polskich produktów, które moim zadaniem w pełni zasługują na towarzystwo takiej oliwy. Użyłam świeżej sałaty, listków botwinki, aromatycznej kolendry, czarnej porzeczki i rzodkiewki oraz jej kiełków, oczywiście nie mogło zabraknąć
Quinoa Raz!Jedna z sałatek, którą zajadałam się podczas urlopu w Gdyni. Pyszna, lekka, ale idealna by się najeść. Szczególnie polecam na kolację, z kieliszkiem białego wina! Składniki : * spora garść rukoli * kilka czarnych oliwek * 2 pomidory malinowe * mała czerwona cebula * kulka mozzarelli * garść pszennych grzanek * kilka łyżek mieszanki ziaren do sałatek * sól, pieprz * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku(...)cytryny Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki kroimy w małą kostkę i układamy na rukol i, wrzucamy kilka oliwek oraz grzanki. Sałatk ę przyprawiamy i posypujemy ziarnami. Naj lepie j podawać od razu po przygotowaniu
Magiczne Życie MartyDzisiaj mam dla Was propozycję sałatki, pełnowartościowego posiłku, idealnego na upały, kiedy nie chce nam się sterczeć przy kuchence i gotować. Moja wersja to spora miska sałatki, idealna dla kilku osób, jako pełnowartościowy posiłek lub dodatek, na przykład do mięsa z grilla. Do jej przygotowania wykorzystałam: 300 g konserwowej ciecierzycy połowę małego, świeżego ananasa 500 g szynki konserwowej (ale może(...)wymieszałam z majonezem i oliwą. Odstawiłam na godzinkę, by smaki się dobrze przeniknęły. Umyłam i wysuszyłam świeży szpinak, ułożyłam na talerzach i na taki zielony podkład wyłożyłam porcje sałatki. Prosta sprawa
Pichceniomaniapomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, doprawimy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaObiecałam, że wśród lunchbox’ów pojawią się szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą gryczaną, dzisiaj natomiast nadal pozostaję w temacie bobu. Tym razem połączyłam go w zupełnie inny, ale zarówno smaczny sposób. Taka sałatka w upalne dni również znakomicie zastąpi obiad. Ps. głosy w akcji Gotowanie za głosowanie możecie oddawać tutaj(...)miękkości, następnie obierz z łupinek. Paprykę, cebulę i pomidora (pozbawiając ziaren nasiennych) pokrój w drobną kostkę. Dodaj odsączonego tuńczyka z puszki. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i polej olejem lub oliwą. Ponownie całość wymieszaj. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDziś chciałabym zaproponować pyszną sałatkę z kurczakiem i truskawkami rodem ze Szwecji. Jest to bardzo prosta i smaczna, a co najważniejsze sezonowa sałatka, która idealnie będzie smakowała w letni wieczór. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie. Polecam! Przepis na tę sałatkę pochodzi ze strony Swedish Food nieco ją jednak zmodyfikowałam. Składniki : kilka plastrów bekonu
Codzienne Gotowanie