Uwielbiamy sałatki wszelakie a najbardziej te super zdrowe. Rzepa jest dobra nawet na stres więc czemu jej nie połączyć z innymi równie smacznymi składnikami w pysznej sałatce. Polecam na śniadanie ale i obiad tak podany to zbilansowany posiłek. Kolorowa sałatka z rzepy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegarści mieszanki sałat. Na niej układamy łososia podzielonego na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ósemki. Rzodkiewkę kroimy w krążki i także dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy razem z chrzanem, odrobiną soli i pieprzu. Polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę. Smacznego
Taste TherapyŚwietny dodatek do dań z grilla, ale również jako samodzielny posiłek np lunch. Polecam, bo dodać do tej sałatki możemy wszystko na co tylko mamy ochotę. Składniki : * ulubiony mix sałat * zielony ogórek * pół pęczka rzodkiewek * szczypiorek * kulka mozzarelli * ćwiartka czerwonej cebuli * sól, pieprz * łyżka soku z cytryny * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić na dowolne kawałki(...)ułożyć na sałacie. Przyprawić. Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i polać sałatkę. Podawać od razu
Magiczne Życie Martyspieszy się do nas w tym roku niestety. Na stole będzie zatem wiosennie, a za oknem wiosnę będzie łatwiej sobie wyobrazić. :) Dziś dla Was bomba witaminowa w postaci przepysznej sałatki owocowej. Jest pięknie i kolorowo, smacznie i zdrowo! I wiosennie oczywiście. :) Składniki: 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 szklanka wody 50 gramów młodego szpinaku 6-8 truskawek 50 gramów(...)borówki amerykańskiej 1 brzoskwinia 1-2 mandarynki mieszanka orzechów do sałatki lub pestki dyni sól Wykonanie: Komosę wsyp na sitko, opłucz dokładnie strumieniem zimnej wody. Przełóż ją do rondelka, gotuj na małym ogniu pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyłącz gaz i zostaw do napęcznienia na kolejne 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia
Garniec Magalieryż ugotowany - 10 dag fasolka czerwona konserwowa- 1 puszka por -kawałek ogórki konserwowe- 4 szt wędlina- 10 dag papryka konserwowa - kawałek zioła do sałatek czosnek -1 ząbek posiekany sól ocet winny- 1 łyżeczka pieprz kolorowy płatki suszonej cebuli Ryż wystudzony wsypać do miski, następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolkę czerwoną. Ogórki i por pokroić w półplasterki, rzodkiewkę oczyścić(...)opłukać i pokroić także w półplasterki. Wsypać do miski. Czosnek, obrać i posiekać drobno, wędlinę i paprykę konserwową w kostkę, połączyć z sałatką, dodać zioła do sałatek sól,ocet winny, pieprz kolorowy , razem wymieszać, odstawić na co najmniej pół godziny. Posypać płatkami cebuli
Camilla w kuchniCzęsto najlepsze i najprostsze przepisy powstają po przez kompletną improwizacje. Tak właśnie jest w przypadku tej sałatki. Chcąc wykorzystać pozostałe z obiadu pieczone buraki połączyłam je z moją ulubioną kaszą kuskus i natką pietruszki. Takie połączenie wyjątkowo mi zasmakowało i myślę, że zagości u mnie na dłużej. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania i jest idealną propozycja na lunch(...)pracy lub szkoły. Sałatka z kuskusu z pieczonymi burakami i natką pietruszki Składniki : 4 średnie pieczone buraki 100 g suchej kaszy kuskus pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku sól, pieprz woda do zalania kaszy kuskus Przygotowanie: Kuskus posolić,popieprzyć i zalać wrzącą wodą. Buraki pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Kuskus, buraki i natkę wymieszać razem w misce. Dodać
wegujemyjest idealnym odpowiednikiem dla swojej tradycyjnej wersji. W związku z tym można go używać we wszelkich przepisach, które wymagają wędzonego łososia, postanowiłam użyć go w jednej z moich ulubionych sałatek. Jeszcze przed przejściem na weganizm bardzo często do pracy robiłam sobie kuskus z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Oto przepis na ta wytrawną sałatkę, która jest idealną propozycja(...)lunch do pracy lub szkoły. Sałatka z kuskusa z wegańskim wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki Składniki: 100 g kaszy kuskus 150 g wegańskiego wędzonego łososia 1/2 pęczku natki pietruszki 30g suszonych pomidorów sól, pieprz woda Przygotowanie: Kasze kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaj natkę, pokrój suszone pomidory oraz wegańskiego łososia na mniejsze
wegujemyBardzo lubię sałatki z dodatkiem makaronu, czy pierożków tortellini. Dzisiejsza propozycja to kolorowa, bardzo pożywna sałatka, doskonale nadająca się na drugie śniadanie do pracy, lekki obiad czy kolację. Polecam :) Skladniki - 200 gram kolorowego tortellini - pół czerwonej, pół zielonej i pół żółtej papryki - mała puszeczka kukurydzy - 10-12 szt. dużych pieczarek marynowanych Orzech - 40 dkg szynki w kawałku - szczypiorek(...)zimną wodą i zostawiam na sicie do ostygnięcia i odsączenia. Paprykę i pieczarki kroję w kosteczkę, szynkę w paseczki, szczypiorek siekam drobno, dodaję ostudzone tortellini, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaje schłodzoną. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKlasyk w kategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale też jako dodatek do mięsa czy wędlin. Zapraszam! Sałatka Jarzynowa Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 duże ogórki konserwowe 3 jajka mała puszka kukurydzy 1 mały korzeń pietruszki
Tagebuch po polskuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest pyszna i Ci, którzy nie lubią selera naciowego - po jej spróbowaniu zmienią zdanie. Oprócz smaku - dodatkowym plusem jest jej łatwość w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil i mamy wielką michę smacznej sałatki. 2 ćwiartki z kurczaka (upieczone lub wędzone; wg gustu) (*) 2 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona(...)Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżąca wodą. Selera i paprykę pokroić w drobna kostkę, a kurczaka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i majonezem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem oraz obficie posypać płatkami migdałowymi. (*) Można użyć piersi z kurczaka lub innych surowych części. Mięso należy pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na niewielkiej
Di gotujeSAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM Tym razem przygotowałam dla Was aromatyczną sałatkę na podstawie przepisu popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. Ja ją uwielbiam, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaposiekanym niezbyt drobno szczypiorkiem. Na końcu dodać w całości lub pokrojonego na mniejsze kawałki pieczonego kurczaka. Mięso można wymieszać z resztą składników lub podać bez mieszania. Taką sałatkę podawać z sosem, ma przykład majonezowym, jogurtowym lub mieszanym. sos: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki dobrego ketchupu ulubione zioła - ja dodałam natkę pietruszki sól i pieprz(...)smaku Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Flażoletka, fasolka użyta do tej sałatki, to mało popularna u nas odmiana. Jest bladozielonego koloru, w smaku przypomina najzwyklejszą białą fasolkę. Flażoletka (fr. flageolet ) pierwszy raz została wyhodowana we Francji. W XIX wieku. Gabriel Chevrier prawdopodobnie zbyt późno zasadził zwyczajna białą fasolę, która
Codzienna kuchnia niecodziennaSAŁATKA Z KURCZAKA podawana na ciepło, ze zdrowym pęczakiem i brokułami, z cytrynową nutą. Dla osób, które dbają o zdrową i zrównoważoną dietę. Artykuł CIEPŁA SAŁATKA Z KURCZAKA Z PĘCZAKIEM I BROKUŁEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErozwija listki i kwiaty. Ale nie narzekam. I tak jestem wdzięczna, że znów mam chęć i siłę do działania. A więc działam, także w kuchni. W poniedziałek zrobiłam pyszną sałatkę, w której wykorzystałam mięso z niedzielnego obiadu. W niedzielę upiekłam kurczaka, ale połówka została nietknięta. Ponieważ moi chłopcy lubią wyłącznie świeżo upieczony drób, wiedziałam, że nikt już nie zje tego(...)zostało. Wymyśliłam więc sałatkę. Wystarczyło połączenie kilku składników i pyszna przystawka była gotowa. Podałam ją na chrupiących tostach. Było pysznie. Składniki: • ½ średniej wielkości upieczonego kurczaka • 1 cebula • 3 ogórki kiszone • 3 średnie ziemniaki • sól, pieprz, majonez Sposób przygotowania: 1. Zimne mięso upieczonego kurczaka pokroić w kostkę. 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo pokroić ogórki. Wymieszać. Połączyć z mięsem
W mojej kuchniWiosna kolorami radosna – ta sałatka to idealne poparcie tego powiedzenia. Nie dość, że przepięknie wygląda – szczególnie zaś zieleń szparagów kontrastująca z różowymi obwódkami rzodkiewek – to jeszcze smakuje wybornie. Świeże warzywa, soczyste pieczone kąski szparagów, chrupiące plastry pełnoziarnistej bagietki zwieńczone pysznym koperkowym dressingiem. Po prostu doskonałe – uwierz mi, wiem co mówię. Składniki: Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej(...)musztardy 2 łyżeczki syropu klonowego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka posiekanego koperku Sałatka: 250g zielonych szparagów 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu kilka niewielkich i cienko pokrojonych kromek pełnoziarnistej bagietki 5-6 sztuk rzodkiewek 1 mała szalotka lub 1 mała czerwona cebula 1 pomidor Aby przygotować dressing, do małego słoiczka przełóż wszystkie jego składniki i dokładnie wstrząśnij. Odłóż
Roślinna - blog wegański