sałatki - 52833 przepisów (strona:669/3523)

Sałatka do grilla 285

Dzisiaj niedziela ... więc grillujemy :) Do grillowanych mięs świetnie pasują sałatki z pomidorem, ogórkiem, fetą i sałatą a to wszystko polane sosem.  Właśnie taki przepis na pyszny dodatek do potraw z grilla chciałabym Wam dziś polecić. Składniki na 6 osób: 1 opakowanie "mix sałat" słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dyni 3 pomidory malinowe 1 świeży ogórek 1/2 opakowanie sera feta(...)ogórka myjemy i obieramy (ja obieram tylko ogórka a pomidora podaję ze skórką) - kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy, kroimy i dodajemy do sałatki. Teraz przygotowujemy sos wg przepisu na opakowaniu (tu wykorzystałam oliwę z suszonych pomidorów). Ze słoiczka odcedzamy pestki dyni i wrzucamy do miski. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.  Fetę

Alutka-Gotuje
Sałatka z bakłażanem na ostro 159

potraktowałam to jako danie obiadowe, ale zapewne dlatego, że dzisiaj jakoś niekoniecznie ciągnęło mnie do jedzenia. Natomiast jako lekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały. Składniki: (dla 2 osób) 1 bakłażan 1 opakowanie sera feta garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych

gutfut
Wiosenny Cezar 150

Sałatka Cezar, wbrew pozorom, nie ma nic wspólnego ze słynnym Juliuszem Cezarem. Swoją nazwę zawdzięcza pewnemu restauratorowi Caesarowi Cardiniemu, który przyrządził ją jako pierwszy, gdy skończyły się w jego restauracji zapasy i musiał przygotować coś, z tego co zostało. I tak za sprawą przypadku, z resztek powstała sałatka, którą dziś zna cały świat.  Składniki: sałata rzymska grzanki z pszennego(...)gęstą konsystencję. Grzanki przygotowujemy na patelni lub grillu. Możemy natrzeć je czosnkiem. Pierś kurczaka grillujemy, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy liście sałaty i pozostałe składniki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną 116

Sałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki obiad na nadchodzące ciepłe dni. Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej spora garść roszponki 1 pomidor 8-10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek gruntowy(...)kaszę jaglaną. Dressing: wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do małej miseczki, dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sól, pieprz, oliwę i ocet jabłkowy i wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy naszą sałatkę i jeszcze raz mieszamy. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Sałatka z truskawkami i szpinakiem 103

Sałatka z truskawkami i szpinakiem jest jedną z najprostszych sałatek jakie znam. Składniki, które na co dzień jem oddzielnie tutaj doskonale się uzupełniły, połączone pysznym octem balsamicznym z dodatkiem miodu. Za nutkę pikanterii odpowiada grubo zmielony czarny pieprz. Skusicie się?   Składniki /2 porcje/: 2 garście szpinaku baby kilkanaście truskawek 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego z miodem(...)dodatkowo 1/2 łyżeczki miodu grubo zmielony czarny pieprz   Wykonanie: Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z truskawkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Błyskawiczne piątki - Lekka sałatka z serem pleśniowym 117

Sałatka jest dobra na wszystko. A lekka sałatka to już na pewno. Moja jest jedną z lepszych, wrzucam do niej wszystko to co lubię, oczywiście ser pleśniowy i pyszny sos. Polecam na błyskaw iczny piątek . Składniki : * mix sałat * kilka rzo dkiewek * czerwona papryka * kilka czarnych oliwek  * pół ogórka * ulubiony ser pleśniowy * łyżka oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku(...)cytryny * sól, p ieprz * oregano Przygotowanie : Oliwę, miód i sok z cytryny rozmieszać w misce . Dodać przyprawy i zioła. Wszystkie składniki sałatki układamy w misce na sosie. Tuż przed po daniem mieszamy. Najlepiej smakuje z pieczywem i białym winem

Magiczne Życie Marty
Gyros 168

Sałatka Gyros Składniki: 4 piersi kurczaka kapusta pekińska 6 ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy papryka czerwona olej do smażenia 2 ząbki czosnku przyprawa Gyros Jak dla mnie, cebulka jest tam zupełnie niepotrzebna albo też stanowczo jej za dużo:) Dla mojego ukochanego:) natomiast było za dużo kapusty. Może kupiłam za dużą:) Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego(...)kapusta pekińska, kukurydza, kurczak, sos czosnkowy, kapusta, kurczak.   Tu wyczerpały mi się baterie w aparacie:) Musiałam czekać aż mi się naładują, więc następne zdjęcie zrobiłam już dopiero sałatce w fazie końcowej:) Zdjęcie na górze:) Wierzch sałatki posmaruj sosem i przystrój według uznania. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Sałatka z melonem, szynką parmeńską i słonecznikiem 312

Nadeszły cieplejsze dni, a wraz z nimi czas na lżejsze obiady i kolacje. Dziś proponujemy Wam prostą, w miarę szybką, a przede wszystkim bardzo smaczną i orzeźwiającą sałatkę z melonem i szynką parmeńską. Melon nadaje jej odrobinę słodyczy, a sos na bazie octu balsamicznego przełamuje tę słodycz odrobiną cierpkości. Szynka parmeńska to składnik dla koneserów wykwintnej kuchni - poza tym świetnie(...)następnie wykrawamy miąższ owocu ze skórki. Zawijamy cząstki melona w szynkę parmeńską i układamy na sałacie. 4. Cebulę kroimy w cienkie kółka, które również układamy na talerzach z sałatką. 5. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy ocet balsamiczny z miodem, a następnie powoli dolewamy oliwę z oliwek ciągle mieszając, aby sos się nie rozwarstwił. 6. Polewamy sałatkę sosem, posypujemy ziarnami słonecznika

W kuchni Katie
Sałatka z młodych ziemniaków i szpinaku z francuskim dressingiem 179

botwinką. Chyba nigdy mi się nie znudzi! :) A mając dobry warzywniak zaopatruję się w hurtowe ilości warzyw i owoców, z którymi potem kombinuję :) Chodziła za mną na kolację sałatka, natomiast cały dzień miałam ochotę na młode ziemniaki i szpinak, więc postanowiłam połączyć to w jedno danie. W lodówce miałam resztki pieczonego z obiadu łososia, który także powędrował do tej mieszanki(...)pieczonego lub wędzonego łososia Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody Ulubione zioła (u mnie mieszanka w młynku do sałatek Kotanyi) 1/3 łyżeczki miodu sól pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie al dente. Ostudzić i pokroić w plastry. Szpinak porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić

Fabryka pomysłów
Sałatka ziemniaczana z brokułami i wędzonym boczkiem 146

Sezon na sałatki trwa cały rok. Już kiedyś mówiłam, że jestem ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po prostu jest smacznie. Składniki: 2 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 mała cebula 2 ogórki kiszone ½ opakowania mrożonych różyczek brokułów 100 gram chudego wędzonego boczku ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka tartego chrzanu ½ łyżeczki musztardy(...)kostkę, podobnie cebulę. Boczek kroimy w plasterki a następnie w paseczki. Ogórki również kroimy w paseczki. Pietruszkę drobno siekamy. Jeżeli brokuły są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Do sałatki dodajemy chrzan, musztardę i majonez. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą. Gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałatka meksykańska. 156

Tweetnij Dzisiaj zabieram Was w podróż kulinarno-sałatkową do Meksyku. Kukurydza, czerwona fasolka, ostra papryka … Po prostu VAMOS. Sałatka meksykańska. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 100 g czerwonej fasolki (konserwowej, albo ugotowanej własnoręcznie, ale wtedy pamiętajcie o uprzednim zamoczeniu ją na całą noc przed ugotowaniem), 100 g kukurydzy, 2 czerwone cebule, 4 jajka, 4 cl oliwy(...)plasterki. Wszystko wkładamy razem do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy. Szatkujemy cebulkę. Obieramy jajka i przekrawamy je na 4 części. Rozkładamy sałatkę do miseczek. Dodajemy cebulkę i jajka na twardo. Podajemy. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 11 total views, 11 views today Tweetnij The post Sałatka meksykańska. appeared first on MODA

MODA NA BIO
Kolorowa sałatka z rzepy 164

Uwielbiamy sałatki wszelakie a najbardziej te super zdrowe. Rzepa jest dobra nawet na stres więc czemu jej nie połączyć z innymi równie smacznymi składnikami w pysznej sałatce. Polecam na śniadanie ale i obiad tak podany to zbilansowany posiłek. Kolorowa sałatka z rzepy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lunch w pracy: sałatka z łososiem, jajkiem i sosem chrzanowym 208

garści mieszanki sałat.  Na niej układamy łososia podzielonego na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ósemki. Rzodkiewkę kroimy w krążki i także dodajemy do sałatki.  Majonez mieszamy razem z chrzanem, odrobiną soli i pieprzu. Polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę.  Smacznego

Taste Therapy
Zielona sałata z rzodkiewką i mozzarellą 133

Świetny dodatek do dań z grilla, ale również jako samodzielny posiłek np lunch. Polecam, bo dodać do tej sałatki możemy wszystko na co tylko mamy ochotę. Składniki : * ulubiony mix sałat * zielony ogórek * pół pęczka rzodkiewek * szczypiorek * kulka mozzarelli * ćwiartka czerwonej cebuli * sól, pieprz * łyżka soku z cytryny * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić na dowolne kawałki(...)ułożyć na sałacie. Przyprawić. Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i polać sałatkę. Podawać od razu

Magiczne Życie Marty
Sałatka owocowa z komosą ryżową - quinoa 170

spieszy się do nas w tym roku niestety. Na stole będzie zatem wiosennie, a za oknem wiosnę będzie łatwiej sobie wyobrazić. :) Dziś dla Was bomba witaminowa w postaci przepysznej sałatki owocowej. Jest pięknie i kolorowo, smacznie i zdrowo! I wiosennie oczywiście. :) Składniki: 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 szklanka wody 50 gramów młodego szpinaku 6-8 truskawek 50 gramów(...)borówki amerykańskiej 1 brzoskwinia 1-2 mandarynki mieszanka orzechów do sałatki lub pestki dyni sól Wykonanie: Komosę wsyp na sitko, opłucz dokładnie strumieniem zimnej wody. Przełóż ją do rondelka, gotuj na małym ogniu pod przykryciem w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyłącz gaz i zostaw do napęcznienia na kolejne 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia

Garniec Magalie