lody - 12901 przepisów (strona:230/861)

Cheesecake-semifreddo z ricotty (Cheesecake-semifreddo di ricotta) 199

smaku przypomina kremowe lody, jest delikatna, bardzo kremowa i puszysta.  Tort nazwa ł am semifreddo, ponieważ najpierw schładzałam go w lod ó wce, po czym w zamrażalniku . W sam raz na zbliżające si ę  gorące dni. Smacznego :)    SKŁADNIKI 250 gr ciasteczek digestive

La grande e la piccola cuoca
Mojito rabarbarowe 159

powszechną opinią, narodziło się na Kubie na początku XX wieku. Podstawowe składniki tego koktajlu to rum, mięta i limonka. Ja proponuję rabarbarową wersję mojito, z lemoniadą i kostkami lodu, które przygotowałam z malinami i listkami mięty. Znajdą się chętni na rabarbarową wariację na temat kubańskiego koktajlu?   Składniki: 40 ml białego rumu limonka pokrojona w plasterki listki świeżej mięty lemoniada(...)rabarbarowa  (przepis) kostki lodu (z malinami i miętą) lub kruszony lód rabarbar pokrojony w plasterki woda gazowana 1-2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Do szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy rum, dodajemy limonkę i miętę. Do połowy wysokości szklanki wlewamy rabarbarową lemoniadę i i uzupełniamy gazowaną wodą mineralną. Jeśli drink nie jest wystarczająco słodki dodajemy brązowy cukier. Na koniec

Smakowity Blog Kulinarny
Masa cytrynowa do ciast,ciasteczek, naleśników itp 281

jest jako dodatek do ciast, kremów. Dużo ludzi lubi jeść tą cytrynową masę do bułeczki. Pomysłów jest dużo. Można obłożyć tą masą andruty lub inne ciasteczka. Jako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp. To jest pyszne, wszystkim smakuje Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę

Kuchnia Pokoleń
KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z LODAMI 148

dodatkiem dowolnych owoców i lodów idealny na upalne dni. Moja dzisiejsza propozycja to koktajl z truskawkami.  Składniki: *1 duży jogurt naturalny *1 mały jogurt truskawkowy *kilka łyżek lodów (u mnie były truskawkowe i waniliowe) *odrobina cukru pudru *świeże zmiksowane truskawki Wykonanie: Wszystko do jednego naczynia i wszystko zmiksować.  Cukru pudru dodać według uznania w zależności

Zrób to smacznie
JABŁKA POD AROMATYCZNĄ KRUSZONKĄ 188

Doskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy.   SKŁADNIKI 2 duże mało słodkie jabłka, 1 łyżeczka żurawiny, 1 płaska łyżeczka   cukru malinowego, Kruszonka:    3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki cukru cynamonowego , 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki Dodatkowo:  masło do wysmarowania kokilek  WYKONANIE Żaroodporne(...)cukrem malinowym i żurawiną. Wkładamy jabłka do kokilek. Z podanych składników palcami wyrabiamy kruszonkę, posypujemy nią jabłka. Zapiekamy 20-25 min w 180 stopniach.  Podajemy z kulką lodów. Do deseru użyłam cukru cynamonowego oraz malinowego, który nadał całemu daniu niezwykłego smaku. Produkty te możecie kupić  TUTAJ

słodki bratek
Jabłka pieczone z białą morwą i orzechami włoskimi 162

Dzisiaj proponuję zdrowy deser dla dzieci i dorosłych, czyli pieczone jabłka nadziewane suszoną morwą, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Spróbujcie! Składniki: 3 jabłka 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej białej morwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Do miseczki wsypać morwę i cynamon. Dodać drobno posiekane orzechy włoskie(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku i dojrzałości jabłek. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Oryginalny smak
Sos wiśniowy 248

Lekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki(...)chwili wlewamy do wiśni i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów. Możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników sosu, aby dostosować ją do swoich potrzeb (np. do przełożenia kilku blatów tortu). Sos przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku

MyCookBook.pl
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE PĄCZUSIE WANILIOWE 256

bardzo wilgotne, długo pozostają świeże, choć trudno im się utrzymać do drugiego dnia, gdyż znikają błyskawicznie z talerza... Dodatkowo nie wymagają umiejętności formowania, ja swoje nakładałam łyżką do lodów, same się  formowały w kółka, same się obracały w tłuszczu (musi go być jednak odpowiednio dużo). Nic tylko zarabiać i smażyć, no i zajadać z apetytem.. :-) Z podanych(...)połączenia składników. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy i całość jeszcze raz zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C.  Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą stronę. Smażymy po kilka minut na niezbyt dużym

Smaczne Zdrowe
Jaki blender wybrać do smoothie? 174

Smoothie to wyśmienity napój, powstający na bazie owoców – jest gęsty i kremowy w konsystencji. Najczęściej przygotowuje się go razem z dodatkiem lodu i miksuje aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Można również dodawać do niego inne składniki, na przykład jogurt, miód, mleko, syropy smakowe. Do przyrządzenia smoothie najlepiej nadaje się blender. Jak jednak wybrać taki, który będzie idealny? Stojący, ręczny(...)może mikser? Przede wszystkim urządzenie przeznaczone do przygotowywania smoothie powinno móc poradzić sobie z lodem, czytaj mieć wystarczającą moc, by móc rozdrobnić go na małe kawałeczki. Do tego rodzaju zadań przeznaczone są przede wszystkim blendery stojące, czyli kielichowe, ze względu na pokaźny zasób mocy jakim dysponują. Aby przygotować napój, wystarczy wrzucić do stojącego pojemnika wszystkie składniki i nacisnąć przycisk – zwykle

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lemoniada waniliowa. Drink z serkiem homogenizowanym, galaretką i białą wódką 237

wydaniu i połączeniu – jest nie do pobicia. Idealna kompozycja na weekend – drink i deser w jednym. Orzeźwiający i pyszny! Do zrobienia tego drinka niewiele potrzeba. Lemoniada cytrynowa, lód w kostkach, czysta wódka i serek homogenizowany. I kielichowy blender. Dodatek cytrynowej galaretki dodaje całości jeszcze więcej smaku i tworzy ciekawy efekt wizualny. I fajne efekty na języku, gdy grubą słomką(...)żelki. Chłodzimy. Galaretkę do stężenia wlewamy w plastikowy płaski pojemnik. Po stężeniu galaretkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Serek homogenizowany mrozimy. Do zrobienia drinka potrzebujemy zmrożonego. Do blendera wrzucamy lód w kostkach, dodajemy zamrożony serek, wlewamy lemoniadę, wódkę i ekstrakt waniliowy. Całość blendujemy do połączenia – na wierzchu płynu wytworzy się delikatna, puszysta pianka a lód rozbije się na drobne kryształki

Karo in the Kitchen
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 211

mleka tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle) sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku  Sprzęt tłuczek do ziemniaków  łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek. Dodać przeciśnięty przez(...)łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę. Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepszy chrzan domowy 217

mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb)     Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało. Umyty, osuszony, ze skórką włożyłam(...)zamrażarki. Wczoraj właśnie go wyjęłam. Jeśli macie taki chrzan – na noc zalewamy go zimną wodą. Rano osuszamy, obieramy, kroimy na kawałki. Do pojemnika miksera (musi mieć funkcję kruszenia lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa

mojewypiekiinietylko
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 162

kilka, kilkanaście tysięcy w prezencie :D). 3. Blender Mój ulubiony kuchenny sprzęt, nie potrafię bez niego żyć. Zmiksuje zupę na krem, zrobi hummus, mąkę z cieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko(...)kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już

Powiedz dietom nie
Koktajl z arbuza 131

lody Listki mięty Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek pokroić w kostkę i zmiksować z listkami mięty , dodać woda i sok z cytryny, podawać z kostkami lodu

Camilla w kuchni