się odwdzięczają się również kupując prezenty, dzięki czemu równowaga jest zachowana :) Prawdopodobnie amerykańscy mężczyźni pozazdrościli Japończykom tej równowagi i w odpowiedzi na dzień św. Walentego wymyślili Dzień Steka i Loda. Są zarzuty, że te święto jest trochę wulgarne, żeby nie powiedzieć "burackie". W pełni się zgadzam, ale w odpowiedzi na tak kiczowate święto jakim są Walentynki, nie sposób było(...)steki nadaje, jest jeszcze droższa. Stek znaczy zmażyć, czyli teoretycznie, czegokolwiek plaster weźmiemy i usmażymy, to będzie stekiem. Ja przygotowałem wersję kryzysową - stek z czerwonej kapusty. Przepis na loda dałem kiedyś tu :) Składniki: - kapusta czerwona - mieszanka przypraw do mięsa - olej Wykonanie: Kapustę kroimy w ok. 2-centymetrowe plastry i smarujemy olejem wymieszanym z przyprawami. pieczemy w piekarniku nastawionym
Kryzysowa Książka Kucharskapostów uznałam, że może dam szansę innym owocom Składniki (na 1 porcję): mrożone owoce (np truskawki, jeżyny, wiśnie, borówki) 30g ciastek Digestive 5g masła 1 łyżka cukru cynamon kulka lodów, np śmietankowych pokrusz ciastka na niewielkie kawałki wymieszaj 1/2 ciastek z masłem na dno kokilki wsyp drugą 1/2 pokruszonych ciastek (bez masła) na nich ułóż owoce – tyle, żeby(...)brzeg foremki – i posyp je cukrem i cynamonem wierzch przykryj pozostałymi pokruszonymi ciastkami (z masłem) piecz w 180°C przez ok 20-25 minut podaj gorące z kulką lodów na wierzchu Smacznego! Artykuł CRUMBLE Z MROŻONYCH OWOCÓW pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comaronią jest mieszanką miodu kremowanego z liofilizowanymi owocami aronii nie spotkałam się jeszcze z takim rodzajem miodu , idealny do gofrów, naleśników, lodów ( ja dodałam do lodów owocowych , idealna kompozycja) polecam i na pewno sięgne po niego jeszcze nie raz pojemnośc to 250g Hiszpański miód tymiankowy jasnobursztynowy kolor z lekkim czerwonawym odcieniem pojemność 250g
Gotowanie Patkipróbowałam z domowym sokiem malinowym i z syropem grenadine. Obie super, z sokiem malinowym pyszniejsza, bo nieco słodsza, a za to z syropem grenadine ładniej wygląda ;) Można dorzucić kostki lodu, latem będzie super, a zimą lód sobie daruję ;) Składniki na 1 porcję: 50-50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego / ananasowego 30 ml soku malinowego lub syropu grenadine ewentualnie kostki(...)lodu Sposób przygotowania: 1. Do wysokiej szklanki (wrzucić lód), wlać wódkę, następnie sok. Delikatnie wymieszać. 2. Na koniec delikatnie wlać syrop, który opadnie na dno szklanki. Można dodać słomkę lub ewentualnie dekorację. Na zdrówko! Tu wersja z domowym sokiem malinowym
Kuchnia domowa Aniwielokrotnie (dokładnie – siedmiokrotnie!) główny bohater filmu, pierwszorzędnie wyluzowany „The Dude”. Pod nazwą White Russian kryje się bardzo smakowity koktajl, przyrządzany na bazie wódki, likieru kawowego oraz śmietany, podawany na lodzie. Drink jest przyjemnie słodki i, nie ukrywajmy, wysokokaloryczny, więc po kilku Białych Ruskach zdecydowanie powinniśmy zrezygnować z deseru. Na marginesie, w niektórych przepisach na White Russian, śmietanka zastępowana jest(...)serwowany w niskiej szklance z grubym dnem. Zwykle podawany jako digestif, po zakończonym posiłku. Składniki: 30 ml wódki 20 ml likieru kawowego 20 ml słodkiej śmietanki 3-4 kostek lodu Sposób przygotowania: 1. Śmietankę porządnie chłodzimy, umieszczając ją na około 5 minut w zamrażalniku. 2. Do szklanki napełnionej lodem wlewamy wódkę, likier kawowy oraz schłodzoną śmietankę. 3. Zgodnie z klasyczną
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDziennik Cwaniaczka - jak po lodzie" to już kolejna część przygód Grega, dokładnie 13. Jednak ja spotykam się z nim po raz pierwszy. Córka kiedyś wspominała mi o tej serii, wpadła jej w oczy podczas buszowania po internecie. Greg jak to chłopiec do grzecznych nie należy, może to dziwnie zabrzmi i nieco przewrotnie ale to ta niegrzeczność uczy czytelnika(...)prezent świąteczny sprawdzi się świetnie. Czasami dorośli nie zrozumieją o co tak naprawdę chodzi Gregowi ale to nie ważne, ważne ,że dzieciom się podoba... Tytuł; Dziennik Cwaniaczka jak po lodzie. Autor; Jeff Kinney Tłumaczenie; Joanna Wajs Wydawnictwo; Nasza Księgarnia Ilość stron; 224 Oprawa; Broszurowa Rok wydania; 2018 Polecam
Radość kipiąca uśmiechem.mleka 50 g białej czekolady 3 łyżki kremy peculoos kilka kostek lodu szczypta cynamonu 1/4 łyżeczki cukru waniliowego ciasteczka do dekoracji spienione mleko do dekoracji 100 ml mleka wymieszać z posiekaną białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada rozpuści się. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z pozostałym mlekiem, kremem speculoos, kostkami lody, cynamonem i cukrem waniliowym. Napój przelać do szklanek. Podawać
Kuchnia w oparachgrudnia 2018 Mango lassi, czyli tradycyjny indyjski napój przygotowany na bazie jogurtu i mango. Składniki: mango - 1 mocno dojrzałe jogurt grecki - 1/2 szklanki mleko - 1/2 szklanki kardamon - szczypta lód - kilka kostek (opcjonalnie) miód - 1-2 łyżki Wykonanie: Mango obierz i przekrój w okolicy pestki. Obkrój miąższ znajdujący się wokół pestki i cały umieść w misie blendera. Dodaj jogurt naturalny, mleko(...)szczyptę cynamonu i opcjonalnie lód. Zmiksuj dokładnie przez 2-3 minuty. Gotowy napój spróbuj i dosłodź miodem do smaku. Alergeny Alergeny mleko Mango lassi to tradycyjny indyjski koktajl przygotowywany na bazie jogurtu, mleka i mango. Napoje "lassi" występują pod wieloma różnymi postaciami i w wielu różnych smakach. To o smaku mango jednak jest najbardziej popularne i uwielbiane. Mango lassi proponuję
Pogotujmy.plubijaj robotem na najwyższych obrotach, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Ubijaj jeszcze chwilkę, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj muffinki. KROK 3 KAPELUSZE WIEDŹM - 10 -12 rożków do lodów - 3 -4 już(...)upieczone babeczki - 2 tabliczki czekolady - 6 łyżek mleka lub śmietanki - jako złoty pyłek wykorzystałam zmielonego na pył herbatnika Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy mleko. Oblewamy nią rożki do lodów i posypujemy zmielonym pyłem z herbatnika. Gotowe babeczki kroimy na talarki, posłużą nam za rondo do kapelusza! Oblewamy je czekoladą i posypujemy też pyłem. Na gotowe babeczki z kremem
SMYKWKUCHNIbyły drinki. Po powrocie starałam się przygotować coś równie pysznego. Rose Sangria Składniki: różowe wino półsłodkie syrop gruszkowy MONIN syrop grapefruitowy MONIN woda mineralna cząstka grapefruita liść mięty kostki lodu White Sangria Składniki: białe wino półsłodkie syrop liczi MONIN syrop gruszkowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Red Sangria Składniki: czerwone wino półsłodkie syrop sangria MONIN(...)syrop brzoskwiniowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Do dzbanka wlewamy do połowy wino, wrzucamy pokrojone owoce, dodajemy syropy (do smaku w zależności jak słodkie chcemy), dopełniamy wodą. Chłodzimy w lodówce a przed podaniem dorzucamy kostki lodu. Takie drinki można przygotować w zasadzie z każdych owoców, raz robiłam nawet z brzoskwiniami z puszki i też było
Mam apetyt na ...gałką lodów waniliowych, to raj dla podniebienia gwarantowany! To propozycja podania – te porcję otrzymał mój mąż, który takie wypieki lubi z konfiturą śliwkową. Od siebie wzbogaciłam ją porcją lodów waniliowych- wyszła poezja! Sobota po północy. Siedzimy z mężem i rozmawiamy, oglądamy film, niespiesznie sączymy herbatę z sokiem wiśniowym. Zjadłbym coś, słyszę. Przynoszę chlebek i wspólnie go skubiemy, brzydko
Raj dla Podniebieniatworząc kruszonkę. Owoce umieszczamy w kokilkach i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Crumble podajemy natychmiast. Polecam wzbogacenie go dodatkowo o gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Crumble ze śliwkami - doskonały, błyskawiczny deser, który przypadnie do gustu absolutnie każdemu. Owoce i chrupiąca kruszonka - połączenie idealne. [foodiepress] [hide] Crumble ze śliwkami Składniki: Kruszonka: mąka(...)tworząc kruszonkę. Owoce umieszczamy w kokilkach i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Crumble podajemy natychmiast. Polecam wzbogacenie go dodatkowo o gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. [/hide] Artykuł Crumble ze śliwkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plkruszonka i na 30 minut do piekarnika. Śliwki, migdały, cynamon – zapach w domu obłędny. Można zjeść jako śniadanie (pierwsze lub drugie), można dodać trochę jogurtu albo dekadencko gałkę lodów. Zakochałam się w tym cieście i chyba w weekend upiekę je ponownie. 5.0 from 1 reviews Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami Drukuj Prep(...)time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Proste ciasto ze śliwkami na bazie płatków owsianych i migdałów. Pasuje do niego jogurt naturalny albo gałka lodów. Ingredients 180 g masła 1 i ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki (orkiszowa, owsiana albo pszenna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki płatków migdałowych szczypta soli
Cooking for Emilykruszonka i na 30 minut do piekarnika. Śliwki, migdały, cynamon – zapach w domu obłędny. Można zjeść jako śniadanie (pierwsze lub drugie), można dodać trochę jogurtu albo dekadencko gałkę lodów. Zakochałam się w tym cieście i chyba w weekend upiekę je ponownie. 5.0 from 1 reviews Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami Drukuj Prep(...)time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina Proste ciasto ze śliwkami na bazie płatków owsianych i migdałów. Pasuje do niego jogurt naturalny albo gałka lodów. Ingredients 180 g masła 1 i ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki (orkiszowa, owsiana albo pszenna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki płatków migdałowych szczypta soli
Cooking for EmilyDomowa mrożona herbata w upalne letnie dni smakuje wyjątkowo. Pita przez słomkę z dużą ilością lodu bardzo szybko gasi pragnienie. Co ważne, jest zdecydowanie zdrowsza od mrożonych herbat sklepowych, które są smaczne, jednak zawierają mnóstwo cukru. Moja domowa mrożona herbata jest słodzona miodem, wzbogacona sokiem z cytryny, miętą oraz lodem. Wbrew pozorom ten orzeźwiający napój można przygotować bardzo szybko. Jeżeli(...)szklanki wrzątku 0, 75 wody mineralnej niegazowanej lub schłodzonej wody przegotowanej 2 torebki czarnej herbaty 2 łyżki miodu sok z 1/4 cytryny plasterki z cytryny do podania lód do podania mięta do podania Przepis 1 W 0,25 l wrzątku zaparzamy dwie torebki herbaty - około 3-5 minut. Następnie przelewamy napar do dzbanka i dopełniamy wodą mineralną. 2 Słodzimy miodem
Kuchnia Bazylii