Pyszny koktajl z truskawek i banana, który doskonale sprawdzi się w roli deseru i zaspokoi ochotę na słodycze. Świetna alternatywa dla śmietanowych lodów i kalorycznych deserów. Ten koktajl z truskawek to na prawdę prościzna. Można go przygotować o każdej porze roku. Wszak sezon na świeże truskawki jeszcze przed nami i trwa na prawdę krótko. Do mojego koktajlu użyłam rozmrożonych(...)zamrożone truskawki są twarde. Najwygodniej będzie najpierw rozdrobnić same truskawki i po chwili dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Koktajl będzie bardzo zimny i orzeźwiający, z powodzeniem zastąpi porcję lodów. 1 porcja koktajlu to ok. 100 kcal , węglowodany: 18g, białko: 4g, tłuszcz: 2g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,8WW i 0,3WBT SMACZNEGO! Artykuł Jogurtowy
DietologProsty, przyjemnie słodki i egzotyczny smak drinka przypadnie do gustu szczególnie Paniom. Składniki : 50 ml wódki kokosowej 100 ml soku ananasowego lód owoc ananasa do ozdoby Przygotowanie : Do shakera wlewamy 50 ml wódki kokosowej, dolewamy 100 ml soku ananasowego, dorzucamy 2 kostki lodu i mieszamy. Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, wlewamy na lód gotowego drinka łącznie z powstałą pianką
Mechanik w kuchniLubicie alkoholowe koktajle na sobotni wieczór? Ja lubię się odprężyć wieczorem siorbiąc przez słomkę pyszny Havana Beach. Może zauważyliście na zdjęcie przezroczyste kule. Są to plastykowe pojemniki na lód. Lodowa kula dodana do drinka chłodzi go porządnie. zapewniam Was, że zdążycie spokojnie wypić koktajl, a kula wciąż jest zamrożona. Takie pojemniczki łatwo też przechowywać w zamrażalce. Havana beach przepis Składniki(...)rumu ½ cl soku z limonki 1 łyżeczka syropu z cukru 2 cl ananasowego soku, naturalnego, nie z koncentratu 100- 150 ml ginger ale, lub wedle smaku kostki lodu plasterek limonki do dekoracji Wszystkie składniki oprócz lodowej kuli, plasterka limonki i ginger ale umieść w shakerze wraz z kostkami lodu. Kieliszki do koktajlu można dodatkowo schłodzić w zamrażalce. Ja dzisiaj zrobiłam
codojedzeniapieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez(...)Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, babeczki są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec. Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Sally's Baking Addiction
Gospodyni MiejskaMożna je szprycować na blachę z worka cukierniczego w ładne różyczki ale my poszliśmy na łatwiznę i użyliśmy małej łyżki do lodów i tak wyszło całkiem zacnie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na idealne kokosanki. Do przygotowania kokosanek potrzebujesz tylko(...)gorące masło. Wymieszaj razem. Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów . Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste
kuron.com.plgałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez(...)Ciasto można wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Przy użyciu miksera jest po prostu łatwiej i szybciej :-) Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman
Gospodyni Miejskałyżek) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez(...)Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, babeczki są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec. Ja nakładam porcje ciasta do blachy na muffinki przy pomocy łyżki do lodów o średnicy około 6 cm. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Cooking Classy
Gospodyni Miejskajedną okazję. Plasterki bananów w kukurydzianym cieście smakują nie tylko mi i rodzinie. Często podaję je również gościom (w większych ilościach) same lub w towarzystwie gałki domowych lodów. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1 średni banan 2 łyżki mąki kukurydzianej – u mnie Swoja Mąka* 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko klasy M olej(...)smażymy na oleju kokosowym (mniejszy ogień, z oby stron na złoto). Zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na papierowym ręczniku. Następnie podajemy same lub np. w towarzystwie gałki lodów. Smacznego
Słodkie okruszkitrochę do nasmarowania kokilek 1/3 szklanki (40 g) cukru pudru 4 łyżeczki (25 g) brązowego cukru (opcjonalnie) 1 łyżka (6 g) wiórków kokosowych Dodatkowo: 4 duże gałki dobrych waniiowych lodów cukier puder Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. 2) Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier puder, wiórki kokosowe i dodać pokrojone(...)Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, aż kruszonka się zarumieni. 5) Gotowy deser podawać na ciepło, oprószony cukrem pudrem z dużą gałką waniliowych lodów. RADA: Zamiast robić 4 osobne porcje, można przygotować w jednym większym naczyniu do zapiekania. Artykuł Brzoskwinie pod migdałowo-kokosową kruszonką pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.medobrodziejstw w okresie jesienno-zimowym. Ja proponuję Wam dzisiaj pyszną tartę z ich udziałem, ozdobioną kratką z kruchego ciasta. Możecie ją podać zarówno na deser np. z gałką lodów waniliowych, jak i na podwieczorek. Na pewno zasmakuje każdemu! Porcja dla 4-6 osób Przygotowanie : 20 min. Pieczenie: 40 min. Składniki na tartę o średnicy 26 cm: Składniki na kruche(...)temperaturze 180º C (lub 200°C, w zależności od piekarnika) przez około 25 min, do lekkiego zbrązowienia tarty. Tartę podawaj najlepiej na ciepło (lekko przestudzoną), np z gałką lodów waniliowych. Porady: * Masła w temperaturze pokojowej, lub zimnego masła, pokrojonego w kostkę, jeśli przygotowujesz ciasto w malakserze. **Możesz użyć kwaśnych lub słodkich jabłek (np. golden) lub wymieszać różne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamogłam się spodziewać, że trawnik za płotem, a także sam płot, będzie okryty migoczącymi w słońcu kryształkami szronu...? Owszem, autko ostrzegało mnie już kilka razy przed możliwością lodu na drodze, ale nadal pokazywało minimum trzy stopnie powyżej zera. Czyżby sytuacja ta miała niedługo ulec zmianie...? Spojrzenie w kalendarz potwierdza moje obawy; mamy listopad. Mgliście pamiętam, że rok temu(...)zamiast tak popularnych w tego typu wypiekach pomarańczy. Nie mogłam się oprzeć, szczególnie, że i dyniowe puree, i mandarynki, czekały na wykorzystanie. Ciasto smakuje obłędnie na ciepło, podane z lodami, choć wydaje się wtedy nieco zakalcowate. Gdy pozwolicie mu całkowicie wystygnąć, nadal będzie niesamowicie wilgotne, ale wrażenie zakalca znika. Dzięki polaniu mandarynkowym syropem długo zachowuje świeżość i nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniezbyt wysokiej temperaturze. Taka jego natura. Ciasto z gruszkami ale i jak każde ciasto ucierane z owocami jest bardzo wilgotne. Jest to idealne ciasto do lodów. Często zamiast lodów ubijam śmietaną i mieszam z jogurtem. Kwaśny jogurt i słodkie ciasto świetnie do siebie pasują. Na życzenie dzieci dodałam mlecznej czekolady. Sądzę jednak, że gorzka czekolada z dużą zawartością
codojedzeniaWanilia… któż z nas jej nie zna. Nie wyobrażam sobie kuchni, słodkich wypieków czy pysznych lodów bez jej udziału. Od lat uwielbiana i ceniona przez profesjonalnych i domowych cukierników. Dostępna praktycznie w każdym sklepie. Tradycyjnie nabywamy zazwyczaj całe laski wanilii, cukier z prawdziwą wanilią czy popularny cukier wanilinowy (, który niestety ma mało wspólnego z wanilią(...)Nielsen-Massey): cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant. Jakie ma zastosowanie? Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna i szybka w użyciu, a co najważniejsze niezwykle aromatyczna. Dla porównania: 1 łyżka = 1 laska wanilii = 1 łyżka ekstraktu waniliowego Gdzie kupić dobrej jakości pastę waniliową
Słodkie okruszkiktóry pijesz niemal codziennie, nie musi być nudny. Wystarczy dobry ekspres ze spieniaczem, trochę pomysłów i kilka produktów. Składniki: 1 szklanka czarnej kawy 2/3 szklanki zimnego mleka kilka kostek lodu 2 łyżeczki syropu o smaku Irish Cream bita śmietana Zaparz jedną szklankę czarnej kawy. Dolej mleko i syrop barmański, a potem całość zamieszaj. Pamiętaj, że w zależności od twoich upodobań(...)możesz najpierw spienić mleko, a następnie przygotowywać kolejne składniki. Musisz jednak ostrożnie wymieszać miksturę, aby zachować piankę. Na koniec wrzuć lód, a całość spróbuj ozdobić bitą śmietaną. Owocowy deser kawowy Jeżeli nie jesteś miłośnikiem dużej ilości cukru, a do deserów wolisz dodawać owocowy smak, ta propozycja będzie dla ciebie. Kawa i borówki? Jak najbardziej! Oto przepis na prosty
Codogarakawy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 ml gorącej wody cukier do smaku 100 ml mleczka do kawy pół szklanki jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki ) 250 ml ulubionych lodów dowolna kolorowa posypka Wykonanie: 1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier(...)rozlewamy do dwóch szklanek. 2. Jagody kamczackie płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus dodając cukru do smaku. 3. Do zimnej kawy dodajemy po porcji lodów, polewamy sosem owocowym, dekorujemy posypką i podajemy. 4. Życzę smacznego
Izabelawkuchni