góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy.Podajemy na gorąco, łasuchy mogą obok tarty położyć kulkę lodów waniliowych ;) jednak nawet bez lodów tarta znika z talerza błyskawicznie ;)Smacznego!Zauważyliście zapewne zmiany na blogu :) Wszystkie zmiany zawdzięczam Karolinie z bloga Pasje Karoliny :) Gdyby nie jej pomoc, grzebałabym się pewnie dłuuuugo. Karolina
Codzienna kuchnia niecodziennamąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka do lodów). Na ciastka nakładać po 5 - 7 cukierków. Ciastka lekko spłaszczać dłonią.Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni(...)grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 13 - 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 14 dużych ciastek (tak jak u mnie - używałam łyżki do lodów) do 23 mniejszych (w przypadku nakładania ciasta zwykłą łyżką).Zamiast lentilek można użyć m&m'sów lub innych cukierków tego typu.Masło w cieście można zastąpić margaryną
Gospodyni Miejskaprzepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić(...)Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia czekolady (najlepiej do lodówki). Gotowe.Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki: 2 świeże figi3 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1 kawałeczek kory cynamonu1 plasterek świeżego imbiru1 goździk2 łyżki wodygarść malin2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż.Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około(...)małym ogniu.Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje.Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem
Kulinarny karnet Christopherauwielbiam mrożoną kawę z dużą ilością bitej śmietany... To jest przepis na taką najprostszą kawę mrożoną, ale bardzo smaczną... można do niej dodać kulki lodów waniliowych, albo kostki lodów (ja akurat nie miałam)... Często robię sobie taką kawę, gdy na dworze grzeje słoneczko ;)Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 300 ml zimnego mleka
Aga w kuchnizmiksować z białkiem na gładką masę Włożyć ponownie do formy i zamrażać przez następne 3 godz. Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody. Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu.przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy
Proste Potrawyklasyczny murzynek – ciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy(...)minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów. * mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki migdałowe Post Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych(...)pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści i nie będzie grudek, dodajemy 4 kostki lodu, aby galaretka szybciej przestygła. Boki tortownicy zabezpieczamy folią spozywczą, a spód tortownicy 22 cm wysypujemy crunchy, polewamy 3-4 łyżkami rozpuszczonej galaretki, wokół rantu układamy połówki truskawek i schładzamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawki czy soku, ale zapachy dobiegające z małej knajpki rozbudziły skutecznie nasze kubki smakowe i zachciało nam się czegoś słodkiego do napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków(...)ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią. Podajemy z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!!! P.S. Gdy spytałam Maćka o werdykt, powiedział: "No dokładnie takie jak w tej restauracji :)" P.S 2. Najlepiej smakują na ciepło. P.S 3 Najlepsze są w dniu
W mojej holenderskiej kuchniwzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka(...)jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi. Już niebawem na blogu przepis z wykorzystaniem wyżej wymienionych produktów firmy Skworcu. :). Zapraszam na bloga już wkrótce
Słodkości i nie tylkoSkładniki na 6 sztuk lodów: 1 jogurt 0% (125g) 250g truskawek Przepis: Jogurt i truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Umieszczamy całość w foremkach i zostawiamy w lodówce na ok. 5 godzin. I już
Emcia Pichcipić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce i zmiksować. Dodać pokruszone kostki lodu. Ja kruszę lód przez ręcznik kuchenny - uderzając wałkiem do ciasta, rozbijam na mniejsze kawałki. Pokruszony(...)lód wrzucamy do malaksera i znowu miksujemy. Serwować od razu po przygotowaniu :) Smacznego
Delicious Titbitsprawie każdego dziecka. Shake Czekoladowy, na widok którego twarzy pojawił się uśmiech. Szybko, smacznie i zimno! To co? Miksujemy? Składniki: ok. 150 ml mleka 1 banan 2 gałki lodów(...)czekoladowych szczypta przyprawy do kawy Kamis kakao do dekoracji Wykonanie: Do butelki miksera wlałam mleko, włożyłam połamanego na kawałki banana, dodałam szczyptę przyprawy do kawy i włożyłam dwie gałki lodów czekoladowych. Całość dokładnie zmiksowałam. Część przelałam do szklanki dla siebie, a resztę wypił mój syn, prosto z butelki :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Blender
Blondynka Gotujeczerwoną osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym i jest pikantniejsza niż nasiona * gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami(...)storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy * wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów * do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy - trzeba po każdym wyjęciu dobrze ją wysuszyć ZIELE ANGIELSKIE * to niedojrzałe owoce
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej plasterki z kawałka ogórka plasterki z połowy cytryny 1 duża gałązka świeżej bazylii lód w kostkach Wykonanie: Do karafki wrzucamy plasterki cytryny i ogórka, wkładamy gałązkę bazylii i kilka kostek lody. Całość zalewamy niegazowaną wodą mineralną i odstawiamy na około godzinę, aby woda nabrała smaku. Jeśli chcemy ten proces przyspieszyć
Blondynka Gotuje