idealnie ugasi pragnienie w upalne dni, przy tym praktycznie nie ma żadnych kalorii poza dodanym cukrem więc mogą skorzystać z przepisu osoby będące na diecie, a lubią smak lodów, polecam! Składniki: 2 łyżki zielonej herbaty Basilur Lilac Sensation 100 g cukru 1/2 litra wody 1/2 pęczka świeżej melisy cytrynowej 1/2 pęczka świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny
Wanilia i KardamonKostki lodu mamy prawie zawsze w zamrażarce, za sprawą owoców można im nadać ciekawszą i smakową strukturę, która idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do wody, drinków oraz innych napojów. Moje patyczki wraz z silikonową formą zakupiłam w Biedronce w cenie 2PLN. Włożyłam do niej kawałek zielonego ogórka, cytryny, borówki amerykańskie,zalałam wodą mineralną niegazowaną i zamroziłam. Smakowo - rewelacja(...)lód się rozpuści to można końcówką patyczka porozgniatać owoce i warzywa aby podkręcić intensywność
upichconaTylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje tak, jak pachnie bez. Białe kryształki lodu rozpływają się na podniebieniu uwalniając najpiękniejszy kwiatowo-cytrusowy aromat. Jest delikatna jak jego białe kwiatki i cudownie rześka, jak jego niespotykany zapach. Od kliku dni zjadam ten zapach codziennie(...)granita, jaką zobaczyłam w książce Julie Biuso "Lato bez końca" i oczywiście zakochałam się w pomyśle na takie zaczarowanie bzu. Jak pisze Julie granita to "mrożony puchar puszystego, aromatycznego lodu" i chyba nie można tego deseru nazwać lepiej. Moją granitę zrobiłam zupełnie inaczej, przede wszystkim rezygnując z cukru i gotowania go z wodą. Myślę jednak, że dzięki temu "zapach
KUCHARNIAPyszny, niskokaloryczny i orzeźwiający sorbet z melona, mięty i limonki. Deser przygotowujemy bez maszyny do lodów i cukru. Skład (3-4 porcje): 1/2 melona 3 gałązki mięty 1/2 limonki 2 pełne łyżki syropu (np. z agawy, golden syrup itp) lub miodu, jeżeli ktoś ma ochotę może oczywiście dodać cukier Przygotowanie (10 minut bez mrożenia
Pora na pora i pomidorasię rozpadać. Całość przecedzić przez drobne sitko, następnie przetrzeć maliny. Do przygotowanej masy dodać sok z cytryny oraz wodę różaną, wymieszać i schłodzić. Schłodzoną masę wlewamy do maszynki do lodów i dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami producenta. Smacznego
Plate of Joykiedy wchodziło się na drzewa, pikników pod blokiem i zabaw w chowanego! To taki dzień, w którym każdy powinien być uśmiechnięty od ucha do ucha! Pójść na spacer kupić loda, albo watę cukrową i huśtając się na placu zabaw wystawić buzię do błękitnego nieba i nie martwić się o nic! Cieszyć się chwilą! Dajmy się dziś ponieść radości :) Wszystkiego
Plate of Joyjest coś lepszego niż przygotowanie miseczki cudownie smakowitego sosu karmelowego, błyszczącego masłem i kremowego od śmietanki? Jest! Połączenie tego wszystkiego w jedno, razem ze smakiem ciasteczek korzennych, likieru i lodów! Rany! Jakie to pyszne! Nasza dzisiejsza propozycja to pyszne, kremowe semifreddo z migdałami w cynamonowo -cukrowej skorupce, z korzennymi ciasteczkami, likierem Baileys i sosem karmelowym! Cudowne zimowe smaki
Plate of Joynaprawdę trochę - garść, może dwie. A że dni coraz cieplejsze ostatnio, postanowiłam - zrobię shake'a!Wyszedł pyszny :) Składniki: około szklanki malin - najlepiej zmrożonych, ale niekoniecznie 3-4 gałki lodów waniliowych 1-1,5 szklanki mleka łyżka miodu sok z połowy cytryny lub limonki Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do blendera* i miksujemy do uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji. Przelewamy do szklanek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!całkowicie rozpuści, a woda się trochę wygotuje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny raz wodę mineralną gazowaną. Zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją bądź włożyć do zamrażarki i mrozić przez około 3 godziny, co 30-40 minut wyjmować i całość mieszać. Smacznego :) Z moimi ulubionymi paluszkami miętowymi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ileż można pić lekkie koktajle o kaloryczności kaszki dla niemowląt. Czasem trzeba zaszaleć i zrobić koktajl prawie na miarę tego serwowanego w słynnej sieci fast food ;) SKŁADNIKI - BRZOSKWINIE - GAŁKA LODÓW LUB 2 :) - PŁATKI OWSIANE LUB MUSLI - MLEKO, JOGURT LUB MAŚLANKA - LIŚCIE MIĘTY - WODA MINERALNA (gdy koktajl będzie zbyt gęsty) WYKONANIE Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy
ZofianaArbuza można jest solo, ale dużo ciekawsze jest użycie go, jako składnika smoothie. Łączyć go można dosłownie ze wszystkim. Ja przedstawiam zaledwie 3 opcje: na bazie mleka, banana lub lodów. Miłej zabawy:) Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które
Zofianazrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić go więcej. Jest to mój ulubiony dodatek do naleśników z serem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu
PastelFoodupodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza. Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy lód w kostkach(...)cytryny, dodajemy posiekane świeże listki mięty i melisy, ugniatamy razem aby wszystko puściło sok. Przekładamy do szklanki, dodajemy kilka kostek mrożonego arbuza, wlewamy wodę gazowaną i uzupełniamy kostkami lodu. Lemoniadę z ogórkiem piejmy ze smakiem. Taka lemoniada to doskonałe orzeźwienie. The post Lemoniada ogórkowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 szklanka truskawek 6 kostek lodu 3 liski mięty (świeżej lub zamrożonej) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Przepis: Lód przekładamy do melaksera i kruszymy na drobny puch. Następnie dodajemy umyte i oczyszczone truskawki oraz liście mięty (plus ewentualnie cukier). Ponownie uruchamiamy melakser i całość miksujemy jeszcze przez chwilę. "Crusher" wspaniale orzeźwia i zachwyca prostotą :) insertCookd("c38cded1e62d73b199b8efcd8561c201
Emcia PichciTakie desery powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, lodów, śmietany, amaretti i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Na takie gorące dni jak dzisiaj deser idealny, mimo, że niestety idzie w boczki. Ale jeśli ktoś nie liczy kalorii to raz na jakiś czas może sobie pozwolić. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik