jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się(...)mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościrozprowadza i szybko wchłania. Skóra po jego użyciu naprawdę jest rewelacyjnie nawilżona, taka aksamitna i mięciutka. To mój aktualny faworyt wśród kosmetyków do pielęgnacji ciała! 3. Lodotwórca - foremki do lodów - 6 sztuk. Idealny zestaw do przygotowania lizaków lodowych - z owoców, twarogu, jogurtu, śmietany. Każdą z foremek można oddzielnie zamrażać, lub umieścić 6 - w praktycznym stojaku. Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne(...)Wymiary foremek: ok 5,5 x 5,5 x 9,5 cm (objętość: 6 x 60 ml). Moje zdanie... U mnie samodzielna produkcja lodów to żadna nowość. Wolę domowe, bo są nie tylko zdrowsze, ale także posiadają taki smak - jaki im nadam. Jakoś nigdy nie miałam okazji zaopatrzyć się w takie foremki - choć niejednokrotnie chciałam. Teraz
Di gotujePORCJA - KLIKNIJ! 202 kcal | 0,1 g białka | 11 g węglowodanów | 0,3 g tłuszczu DRINK Z GINEM DISHONORED 2 gin z cukrem trzcinowym, gałką musztatołową i lodem 5 min 3 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ szklanka łyżeczka tarka Składniki Koszt gin – 2 uncje (60g) 2,50 zł cukier trzcinowy – 1 łyżeczka (10g) 0,10zł gałka muszkatołowa, najlepiej(...)świeżo starta – szczypta 0,20 zł kostki lodu – garść 0,20 zł Razem 3 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. GIN + CUKIER (1 min) Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy porcją ginu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. 2. LÓD + GAŁKA (1 min) Do szklanki wsypujemy garść lodu. Na wierzch ścieramy świeżą gałkę muszkatołową (na drobnych oczkach) – można użyć zmielonej
Nerds KitchenLikierom dawno, dawno temu przylepiono etykietkę alkoholi dla pań. Owszem, są delikatniejsze, bardziej słodkie od mocnych, męskich trunków ale i panowie je lubią – wypite mocno schłodzone, na lodzie, zastąpią deser i będą przyjemnie komponować się z wieczorną filiżanką kawy. Tak jak ten domowy likier irlandzki w typie Baileys. Podstawowa wersja likieru, Baileys Original produkowany od 1974 roku(...)czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta. Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy
Karo in the KitchenCymes ) 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco 1 szczypta (*) soli selerowej (solidna) 1 szczypta soli zwykłej (solidna) 1 szczypta pieprzu (solidna) Dodatkowo: lód w kostkach (pominęłam) Dekoracja: plaster cytryny (opcjonalnie) listki/łodyga selera naciowego (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki wymieszać z lodem (lód pominęłam) - najlepiej za pomocą shakera. Całość przecedzić(...)szklanki (**) z 2-3 kostkami lodu i udekorować. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. (*) Wg oryginalnego przepisu - moja oryginalna szczypta = jednym wstrząśnięciem buteleczką, czy solniczką/pieprzniczką. (**) Krwawa Mary podawana jest w wąskiej i wysokiej szklance typu Collins. Niektórzy preferują typ Highball
Di gotujedynia o wadze około 5 kg); Dodatkowo: Papier do pieczenia; Sposób przygotowania: Dynię umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół. Każdą połówkę dyni wydrążyć łyżką (najlepiej do lodów) z miękkiego miąższu z psetkami. Blachę/naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy/naczynia żaroodpornego włożyć połówki dyni (miąszem w kierunku blachy, skórą do góry). Połówki dyni(...)łatwo dać się wbić). Upieczone połówki dyni wystudzić. Odlać wodę, która wypłynęła z dyni podczas pieczenia. Ostudzone dynie obrócić skórą do dołu (miąższem do góry) i łyżką (najlepiej do lodów) wyjąć upieczony miąższ (skórę wyrzucić). Upieczony, wystudzony miąższ zblendować na gładkie, kremowe puree. W przypadku, gdyby puree okazało się zbyt wodniste, należy przełożyć je do garnka i gotować
Gospodyni MiejskaKrajalnica do makaronu (39,90) 10. Podajnik do folii i papieru (84,90) 11. Kultowe foremki orzeszki (6,90) 12. Zaparzacz do herbaty (44,90) 13. Maszynka do lodów i shake (137,99) 14. Magiczna miska z durszlakiem (24,90) 15. Drylownica do jabłek (34,90) 16. Deski do krojenia na stojaku (61,90) 17. Piec do mini pizzy(...)Grill stołowy na podczerwień (432,99) 19. Maszynka do pieczenia ciasteczek (115,99) 20. Korkociąg z akumulatorem (116,99) 21. Wypiekacz pizzy (276,99) 22. Maszynka do lodów (163,99) 23. Wstrzykiwacz do marynaty (69,00) 24.Wskaźnik ugotowania jajek (25,00) 25. Obieraczka do czosnku (11,40) 26. Regulowany wałek do ciasta (119,00) 27. Nożyce do jajek
Tradycyjna KuchniaBezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto(...)grudki. Powstałą kruszonką posyp ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut - do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu ciasto przestudź i podawaj np. z kulka lodów śmietankowych z wiśniami. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaOdkąd sięgnę pamięcią, to moja babcia zawsze mroziła zioła ogrodowe na zimę. Albo zalewała je wodą w foremkach do kostek lodu, albo pakowała do litrowych pojemników po lodach i tak zamrażała. Ja zdecydowanie wolę zamrażanie bez wody, w torebkach foliowych. Szczególnie dobrze sprawdzają się do tego celu woreczki z suwakiem Gosia - sprytne patenty. Wystarczy włożyć, zamknąć
Czary - gary w kuchniZbiory kurek po oczyszczeniu zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek(...)minut. Wystudzić. W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą. Musi to być taca, której nie zaszkodzi pobyt w zamrażarce. Zimną masę nakładać gałkownicą do lodów (lub łyżką) na tacę, w pewnych odstępach. Zamrozić. Gdy kulki są już całkiem zamrożone, przełożyć je wszystkie razem do pojemnika lub woreczka na mrożonki i z powrotem włożyć
Posadzone i zjedzonerazem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 2 łyżki cukru 30ml wody Szczypta soli Nadzienie: 1 winne jabłko(...)rozłożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć tak aby w części zakryły owoce. Posypać resztą cukru. Piec około 40 minut w temp 180*c, przed podaniem polać miodem lub położyć gałkę lodów. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamondrinka. Drink ,,Ogórek” 5-6 plastrów świeżego ogórka Ok 10 listków mięty Woda gazowana Napój cytrynowy typu Sprite W wersji alkoholowej 100 ml Balsamu Kresowego lub Likieru Krupnik Kostki lodu Do wysokiej szklanki wrzucamy pomięte i porwane listki mięty i delikatnie wyduszonego ogórka. Dodajemy kostki lodu i zalewamy napojami i/lub alkoholem. Drink ,,Truskawka” 5-6 plastrów słodkich truskawek(...)plastry ogórka Ok 10 listków mięty Tonik W wersji alkoholowej 100 ml Ginu Lubuskiego Kostki lodu W do kieliszka wrzucamy na przemian truskawki, ogórek, mięte i lód – całość zalewamy alkoholem i/lub tonikiem. Podajemy z dobrze schłodzonymi owocami. Artykuł Drinki – Ogórek i Truskawka pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniNiedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki, a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem,ciasto jest(...)śliwki, posyp cynamonem i łyżeczką cukru brązowego. 10. Zetrzyj na tarce resztę ciasta na wierzch. 11. Piecz około godziny w 180 stopniach Celsjusza Podawaj samo albo z gałką waniliowych lodów bądź bitą śmietaną :) Smacznego
Fiolka w kuchnismacznego, a zarazem pożywnego. Takie jabłuszka z ryżem nadają się doskonale na deser, jak i śniadanie czy kolację. Spróbujcie. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki domowych lodów (np. z tego przepisu ). Składniki: (na 2 małe porcje) 2 jabłka (najlepiej słodkie i soczyste) 1 szklanka mleka 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko ) 3/4 szklanki płatków(...)minut (w zależności od piekarnika). Desery lekko studzimy i podajemy jeszcze ciepłe obsypane czekoladową posypką lub startą czekoladą. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów (np. z tego przepisu ). Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy
Słodkie okruszki