owalny/okrągły kształt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i posypujemy częścią sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Po tym czasie wyciągamy pizzę, dokładamy pozostałe składniki, posypujemy resztą sera i umieszczamy ponownie w piekarniku na 10 minut
Podwójnaporcjasię w nim zarówno zioła świeże jak i suszone. Dodatkowo można go wykorzystać do wielu różnych potraw między innymi do gołąbków , ale sprawdza się świetnie również jako sos do pizzy Szybki sos pomidorowy Składniki: 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii
PatiGotujeDzisiaj przedstawiam Wam całkowity hit ostatnich dni w mojej kuchni, i nie zmieni tego nawet fakt, że tak naprawdę to trochę mała kradzież Przed Wami pizza z komosy ryżowej! Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, do tego wyjątkowo smaczna. Dla mnie to przepis idealny! Jednak zanim przejdziemy do konkretów małe ogłoszenie: całkowite prawa autorskie do tego przepisu posiada babeczka
Gar ZdrowiaDomowa pizza w bardzo wiosennej odsłonie,ze szparagami,cukinią i pomidorkami koktajlowymi. ] ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 szkl. letniej wody 20 g drożdży 1 łyżeczka oliwy sól ponadto: 9 szt zielonych szparagów 1/2 małej cukinii 5 żółtych pomidorków koktajlowych 100g tartego sera mozzarella 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól Do miski wsypać mąkę,rozkruszyć drożdże,wlać wodę,oliwę
Kolorowa kuchnia Elkizyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody 20 g świeżych drożdży
VioletoweKucharzeniełyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę ). Zagniatamy ( ręcznie albo robotem z hakiem ) dodając pod koniec olej – ciasto powinno być delikatne, gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę ( powinno podwoić objętość ). Ser kroimy w drobną
Ostra na SłodkoKolejna propozycja Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone
Gotowanie Patkiciepłym miejscu pod przykryciem ściereczki. Międzyczasie drobno siekam cebulę, natkę. Ser żółty dzielę na mniejsze plastry. Chorizo kroję w cienkie plastry. Paprykę myję i kroję w plastry. Pizzę dokładnie wyrabiam. Blachę smaruję masłem a następnie posypuję bułka tartą. Przekładam ciasto. Smaruję koncentratem pomidorowym. Następnie kładę ser, cebulę, paprykę.,natkę oraz chorizo. Piekę
Gotowanie PatkiPrawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się
Wanilia i KardamonLahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula
Kopystką po garachDziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek
Ewusiowe SmakiKiedy zobaczyłam ten przepis tutaj czekałam tylko na okazję by móc go wypróbować. Tak jak przypuszczałam spisał się wyśmienicie. Taka mini pizza do odrywania, to świetny sposób na spędzenie wieczoru w gronie znajomych lub wieczór filmowy;) Kiedy tylko ktoś nabierze ochotę coś przegryźć wystarczy tylko, że wyciągnie rękę i oderwie sobie kawałek. Jest to bardzo wygodne podanie. Nadzienie możemy dowolnie
Smaki Na Talerzuszklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1-2 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1/2 … Czytaj dalej Pizza carbonara
czarrna od kuchniWyrośnięte ciasto przełóżcie na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnijcie palcami do pożądanego przez Was kształtu ( z tego przepisu wyjdą dwie klasyczne, okrągłe lub jedna duża (ok 30x45 cm) pizza). Pozostawcie na około kwadrans. Po kwadransie na ciasto nałóżcie ulubiony sos i dodatki. Pieczcie do zarumienia, zwykle około 10-15 minut. Przepis na ciasto Davida Lebovitza
OliveandThymeFocaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami, oliwkami i bazylią. Jest mega smaczna, polecam
Kulinarne Fantazje Marioli