lody - 12901 przepisów (strona:221/861)

French Martini 143

oraz wygląd. Przypadnie do gustu wielu osobom. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki: 40 ml czystej wódki 10 ml Likier Chambord 40 ml soku ananasowego Kostki lodu Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania kieliszka, w którym podamy drinka. Napełniamy go lodem, aby mocno się schłodził. Następnie na kilka minut odstawiamy go do zamrażalnika. Do szklanicy barmańskiej również nasypujemy(...)lód. Następnie kolejno wlej wszystkie składniki. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj najlepiej miarki kuchennej. Całość mieszamy w szklannicy. Następnie odcedzamy do schłodzonego kieliszka. Jeżeli nie masz w domu szklanicy barmańskiej śmiało możesz zastąpić ją dużym słoikiem. W tym przypadku postępuj tak samo. Do słoika nasyp lodu, wlej składniki, a następnie zamieszaj. Artykuł French Martini pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
DALGONA COFFEE – KAWA PO KOREAŃSKU – najpopularniejsza kawa w sieci! 149

Kliknijcie i zobaczcie! Po zrobieniu gwarantuję, że będziecie zachwyceni, a DALGONA COFFEE na stałe wkroczy do Waszych ulubionych deserów na upały i nie tylko! Ps. a z gałką waniliowych lodów(...)ajjj to będzie petarda! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 duża porcja ) * kawa rozpuszczalna – 2 łyżki * cukier – 2 łyżki * zimna woda – 2 łyżki * mleko – 0,5 szkl + lód ( niekonieczny ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blenderem/mikserem ucieramy cukier z kawą ( suchą ) i zimną wodą – ma wyjść kremowa gęsta masa. Do szklanki wlewamy mleko, dodajemy lód i przykrywamy kremową masą. Gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami 172

wymieszać z mąką. W sezonie oczywiście możecie użyć świeżych wiśni. Ja jednak zawsze mam puszkę wiśni w zapasie Często podaję je też w towarzystwie domowych lodów kawowych lub lodów śmietankowo-cytrynowych . Szukając innych prostych przepisów na babkę polecam Wam również te: Mocno czekoladowa babka Waniliowa babka z jabłkami Babka majonezowa Babka serowa To kto dziś skusi się

Słodkie okruszki
Karmel 141

Karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, kawy oraz naleśników. Najczęściej korzystam z gotowego, który regularnie przysyła mi Siostra Agata, za co serdecznie Jej dziękuję. Jakiś czas temu poznaliśmy z Bartkiem sposób na zrobienie domowego karmelu bazującego na cukrze i kremówce. Był on tak prosty, że kilka razy robiliśmy go w domu, a tym razem dzielimy się(...)przez co zyskał wyrazistego i oryginalnego smaku, może również dodać do niego soli, wanilii, pieprzu lub innego alkoholu. Taki domowy karmel świetnie nadaje się do popcornu, jako polewa do lodów, naleśników i ciast. Składniki na karmel 200 g cukru 300 g śmietanki kremówki (36%) 1 łyżeczka brendy (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Na dużą patelnię z grubym dnem wysypać

niecodziennikpary
Crumble z truskawkami i rabarbarem 135

niecierpliwością czekają na wystudzenie ciast, będą zadowolone, gdyż crumble można nakładać na talerz niemalże po upieczeniu. O tej porze roku sprawdza się połączenie ciepłego deseru podanego z gałką orzeźwiających lodów. Udostępnij Składniki na crumble z truskawkami i rabarbarem 300 g truskawek 200 g rabarbaru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 110 g mąki pszennej(...)piec do zrumienienia się kruszonki – ok. 30-35 minut . Crumble z truskawkami i rabarbarem wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut. Podawać na ciepło np. z dodatkiem gałki lodów lub po wystygnięciu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Crumble z truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pączki z serkiem mascarpone 131

sparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek mąki i serka. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury około 175 o C. Łyżkę do nabierania lodów zamoczyć w ciepłym oleju, nabrać porcję ciasta i zsunąć ją do garnka. Smażyć do zrumienienia się, odwrócić na drugą(...)stronę i poczekać, aż pączki z mascarpone się zrumienią. Wyłowić, przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął. Jeśli nie mamy łyżki do nakładania lodów, pączki możemy porcjować za pomocą dwóch łyżek do zupy – na jedną nabierając porcję ciasta, a drugą zsuwając ją do gorącego tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki z mascarpone obtoczyć

niecodziennikpary
Zakopiańska szarlotka 158

fundowałyśmy sobie na szlaku lub po zejściu z niego. Była nią właśnie szarlotka zakopiańska, którą kosztowałyśmy w każdym schronisku lub restauracji. Oczywiście dodatkiem był duży kubek kawy oraz gałka lodów. Choć w czasie całego pobytu zjadłyśmy naprawdę sporą ilość szarlotki po zakopiańsku , to żadna z nas nie miała swojego faworyta. Być może wynika to z faktu, że ich jakość(...)termoobiegiem), piec 60 minut , aż wierzch ładnie się zrumieni. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Szarlotkę zakopiańską można podawać na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zakopiańska szarlotka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
DRINK MONTE 201

drinka, który wziął swoją nazwę od mleczno-czekoladowo-orzechowego deseru dla dzieci marki Zott. Drink Monte jest banalny do przygotowania, potrzebne Wam zaledwie 2-3 składniki i ewentualnie kostki lodu. Smakuje świetnie, nas zachwycił. Poniżej znajdziecie więc przepis na drinka Monte. Na jednym się nie skończy! Drink Monte (na 1 porcję) Składniki 1/3 szklanki wódki o smaku orzechów laskowych(...)Saskia) 2/3 zwykłego mleka 3,2% ewentualnie cynamon mielony do smaku kostki lodu do podania (opcjonalnie) Jak przyrządzić? Mocno schłodzony alkohol wlewam do shakera, dodaję zimne mleko i ewentualnie cynamon. Mieszam. W szklance umieszczam kostki lodu (opcjonalnie, w wersji na zdjęciu zrezygnowaliśmy z dodatkowego lodu), wlewam wymieszanego drinka.  Przed podaniem posypuję dodatkowo mielonym cynamonem. SMACZNEGO I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU

W kuchni Karmel-itki
Tort Frozen Elsa Kraina Lodu 168

Tort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce :) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy(...)Składniki na ciasto czekoladowe (potrzebne będą x2) Składniki na krem budyniowy (potrzebne będą x2) + niebieski barwnik spożywczy w żelu lub proszku, domowy dżem jako nadzienie Tort Elsa z Krainy Lodu – jak to zrobić? Ciasto upiekłam dzień wcześniej w dwóch turach. Jak przygotować je krok po kroku można zobaczyć w przepisie na proste ciasto czekoladowe . Z każdej porcji zrobiłam

Ciastkozercy
Kuchnia molekularna – z czym to się je? 161

zamieniają się w kuleczki, do złudzenia przypominające kawior. Ich żelowe wnętrza ulegają rozpuszczeniu. Poza tymi technikami, w molekularnej kuchni nie może zabraknąć ciekłego azotu i suchego lodu. Za ich pomocą powstają chociażby lody czy drinki, ale największą frajdę degustatorzy mają z widoku – unoszącej się mroźnej mgiełki, który kryje w swoim obliczu przepięknie podane i udekorowane dania. Efektowna

Smaki Na Talerzu
Wegańskie FIT ptasie mleczko w 10 minut 145

była wegańska. Jeśli nie zwracacie uwagi na tą wersję to możecie polewę przygotować z dowolnej.  (**) Użyłam 3 silikonowych foremek do lodu. Można też użyć innych foremek, naczyń uprzednio wyłożonych folią spożywczą lub nawet pudełek po lodach. W przepisie skorzystałam z produktów ze sklepu Radix-Bis . Inspiracją do przygotowania wegańskiej pianki była książka "Wegańskie słodycze" Karoliny Gawrońskiej, którą

Di gotuje
SZARLOTKA 134

szarlotka nie ma sobie równych. To idealny wypiek na takie chłodne dni jak dziś. Szarlotkę oprószam cukrem pudrem, podaję z kawą, dobrą herbatą lub kakao. Świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Szarlotka podana w zaciszu domu, w tę pogodę znika w kilka chwil;) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła 3/4 szklanki drobnego cukru(...)resztą ciasta. Szarlotkę piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem, delikatnie kroję na kawałki, podaję do kawy, dobrej herbaty, z gałką lodów śmietankowych. Domowa szarlotka jest pyszna! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bardzo czekoladowe American Cookies 164

duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo

Korniszonki