gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły.Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych(...)problemów z jej pochłonięciem, ale jeśli chcecie podzielić się tym smakiem lata, wystarczy rozlać koktajl do dwóch mniejszych szklanek.Koktajl malinowo-brzoskwiniowySkładniki:(na 1 dużą porcję)95 g malin90 g lodów waniliowo-brzoskwiniowych200 ml zimnego mlekaWszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki, gęsty płyn. Podawać schłodzone zaraz po przygotowaniu.Smacznego!Pogoda ciągle płata figle - raz słońce, raz deszcz. Była burza i godzina
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze lepszy. Cudownie maślane, mięciutkie, wcale nie suche. Do tego soczyste owoce, i naprawdę więcej nie trzeba. My zajadaliśmy się nim w towarzystwie lodów truskawkowych domowej roboty (najlepsze lody, jakie zrobiłam. Już niedługo Wam o nich opowiem). Ciasto to zobaczyłam już jakiś czas temu na blogu Gospodyni miejska. Zachwyciło mnie kolorem, i tymi boskimi jagodami
Pożeraczka, czyli raz adobrzejestem nią zachwycona i na pewno jeszcze nie jeden raz wykorzystam ten przepis. Składniki:2 filiżanki kawy espresso1 banan1 gałka lodów waniliowych20 ml mleka + mleko do spienienia pianyPrzygotowanie:W naczyniu blendujemy banana z mlekiem i lodami, dodajemy kawę. Przelewamy do wysokich szklanek i przykrywamy spienionym mlekiem.Najlepiej spienia się mleko tłuste 3,2%. Super jest
Niezły Młynekświecie? Lodziarni na pewno nie przeoczycie, bo wiecznie przed jej drzwiami ustawia się bardzo długa kolejka. Zresztą stosowany szyld podpowie Wam, że to właśnie tutaj. Co mogę powiedzieć, lody były bardzo dobre, dostępne w przedziwnych smakach, ale czy najlepsze na świecie? Sami oceńcie :) Wino i grappaToskania to oczywiście wspaniałe wina, szczególnie czerwone, wytrawne Chianti Classico, powstające z winogron
Chilli Czosnek i Oliwakokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo? Pytam bo się nie znam. Potem
ladykitchenpodchmielonego Irlandczyka, który nudził się przy barze w Nowej Zelandii.Irish coctail z musem z kiwi. 1 filiżanka zimnej kawy2 łyżki śmietanki0,5 szklanki whisky1 żółtko2 owoce kiwi zmiksowanekostki lodu Podobno kiedyś znudzony irlandzki marynarz, siedząc po wachcie w barze, postanowił wyręczyć barmana przy mieszaniu koktajli. A, że niestety był już lekko podcięty, zamiast cytryn, zmiksował KIWI. Przelał(...)shakera i dolewał co miał pod ręka. Wystygłą kawę, śmietankę, jajeczko no i oczywiście szklaneczkę czarnego Johnnie Walkera. Dorzucił kostki lodu i trochę bawił się potrząsaniem shakera. Potem nalał sobie coctail z pianką i oniemiał z zachwytu. Sława Irish Coctail dotarła i na nasz kontynent
Kulinarny karnet ChristopheraMojito jest jednym z moich ulubionych drinków... jest bardzo orzeźwiający, dzięki dużej ilości mięty, limonki oraz kostek lodu... Składniki: 50 ml białego rumu, do uzupełnienia drinka woda gazowana, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1/3 limonki, 5 listków mięty, kostki lodu. Przygotowanie: Proporcje w składnikach są podane do przygotowania jednego drinka mojito. Do literatki wkładamy umyte listki mięty, wsypujemy cukier brązowy(...)rozcieramy drewnianą pałeczką (jak do moździerza, tylko drewniana). Następnie wlewamy 50 ml białego rumu, zalewamy wodą gazowana. Limonkę myjemy. Wkrawamy kawałki limonki wraz ze skórką i dodajemy kostki lodu. Lód powinien być pokruszony, jednak nie miałam jak tego zrobić, bo mój blender niby nadaje się do kruszenia lodu, ale coś dziwnie się przy tym zagrzewa
Aga w kuchnijeszcze dodać do czekolady lody waniliowe, ja ich nie miałam, więc nie dodałam;) W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe
Aga w kuchnijest obecność cynamonu i dużej ilości rodzynek. Appeltaart podawany jest zarówno na zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów.Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty!Potrzebujemy (na tortownicę 26cm):Ciasto kruche:- 375 g mąki pszennej- 3/4 łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki(...)stworzenia charakterystycznej kratki.Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem, oprószamy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 80 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Obowiązkowo podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnijest szansa, że Ci zasmakuje. Można robić z różnymi owocami: ja najbardziej lubię z rabarbarem (przepis tutaj ), bo kwaśny rabarbar świetnie się komponuje ze słodką kruszonką. Do tego gałka lodów albo bita śmietana (albo jedno i drugie) i już więcej do szczęścia nie trzeba;) Elzunia i Karmel-itka , witam Was i podzielam zdanie w kwestii crumble:) Kulinarnespotkania , to jest(...)zostawię przy grabiach w ogródku, więc jedzmy na zdrowie, póki co:) ren-ya 2011/04/03 15:11:03 Sowo Kusicielko! No i zrobiłam dziś crumble na deser. Podałam z lodami śmietankowymi. Rzeczywiście pyszności!. Smakowało wszystkim. Dzięki za fajny przepis:) sowa_nie_sowa 2011/04/03 19:18:52 Baaaardzo się cieszę i jestem pewna, że grama Ci nie przybyło
Zdrowa Kuchnia SowyUpały, upały, upały. Może coś dla ochłody? Dobrym pomysłem będzie pascha z dodatkiem lodów, bitej śmietany i owoców. Składniki: 3 l mleka 3 szkl. kwaśnej śmietany 9 żółtek 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. roztopionego masła 1 laska wanilii rodzynki, migdały, orzechy skórka pomarańczowa Gotujemy mleko z laska wanilii. Żółtka łączymy ze śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy(...)masa ociekła. Przygotowaną masę przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło, cukier puder, startą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie rozcieramy. Na końcu dodajemy bakalie. Paschę możemy podać z lodami, bitą śmietaną i owocami. Smacznego
Salonik smakówciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy. Lody z zielonej herbaty Matcha Składniki: 1 jogurt naturalny (150ml) 1 śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five
My Culinary Artgrubego piasku (to dzięki semolinie i pokruszonym migdałom). Dzięki nasączeniu syropem wprost rozpływało się w ustach :) Ravani posypujemy pokruszonymi pistacjami lub płatkami migdałowymi i podajemy z dodatkiem jogurtu greckiego, lodów lub śmietany, aby przełamać jego słodycz. Ravani - przepis Wykorzystałam przepis z bloga Souvlakiforthesoul Składniki: na syrop: 300 g drobnego cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 5 goździków skórka(...)ciasto zimnym syropem. Czekaj aż ciasto wchłonie porcję syropu, zanim nalejesz kolejną. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi lub posiekanymi pistacjami. Podawaj je w jogurtem naturalnym, lodami lub śmietaną. Dla amatorów, dobrze sprawdzi się również gorzka kawa po turecku
Chilli Czosnek i OliwaKrem ten przekładamy do pojemnika, a następnie wkładamy do zamrażalnika i mrozimy co najmniej godzinę lub dwie (można dłużej). Po tym czasie, nasze zamrożone, ale nie zmrożone na kamień lody wrzucamy w kawałkach ponownie do miksera i miksujemy. Uzyskany lodowy mus (o konsystencji nielejącej się) przekładamy do lodowych wafelków. Polecam posypać otrębami. Smacznego
Weganizm infantylnyBardzo lubię sorbety owocowe, szczególnie truskawkowe, które doskonale smakują i orzeźwiają. Przy tym sorbety są mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, na żółtkach i śmietanie. Sorbety, granita i lody przygotowuję bardzo często, bo wiem co jem. Sorbety można przygotować ze świeżych owoców, ale nadają się też owoce mrożone. Ale latem, gdy mamy bogactwo świeżych owoców, świeże owoce muszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię