Ostatnio było mało przepisów na słodkości, więc postanowiłam Wam pokazać jak przygotować domowe lody. Jeśli chodzi o smak to możecie je przygotować w zasadzie z każdego rodzaju mrożonych owoców (np. truskawek, jeżyn czy jagód). Ja użyłam malin. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkadworze upały więc proponuję troszkę orzeźwienia i ochłody - sorbet wiśniowo-bananowy. Przygotowanie jest bardzo proste, a deser dużo zdrowszy i mniej tuczący niż zwykłe lody. Do dzieła ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawcisnę do żadnej sałatki, nie zrobię z niego salsy do łososia, czy nie dorzucę do jakiejś egzotycznej tarty. A w lodówce równie dojrzałe borówki i maliny. Będą lody! A później ruszamy w świat! Składniki: jedno duże, dojrzałe mango garść borówek parę malin liście mięty Wykonanie: Mango obrać ze skóry. Miąższ zblendować na gładką masę. Przełożyć do dowolnych (małych
gutfutLody sezonowe. Właśnie teraz mamy rabarbar oraz pyszne polskie truskawki, cieszmy się ich smakiem :) Czytaj więcej
Kasia Sarnadużą zawartością cukru. Składniki na 4 filiżanki: 1litr świeżo zagotowanej wody 1-2 saszetki herbaty miętowej sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru plasterki cytryny garść świeżej mięty kostki lodu Przygotowanie: W dzbanku zaparzamy herbatę miętową. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś woli słodszą herbatę to może dodać więcej cukru. Herbatę studzimy, dodajemy świeże listki mięty, a następnie wstawiamy(...)cytryny i dodajemy plastry mrożonej cytryny. Przez ten czas kiedy ice tea stała w lodówce dokładnie się zaparzyła i przeszła aromatem świeżej mięty. Podajemy ice tea z kostkami lodu. Rozlewamy herbatę do filiżanek, podajemy ze świeżymi listkami mięty, plastrem mrożonej cytryny i z kostkami lodu. Można przyspieszyć schładzanie herbaty zaparzając ją w małej ilości wody (ok. ½ szklanki), następnie do dzbanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzodu, by zużyć je w pierwszej kolejności. Pamiętajmy, że lodówka musi się rozmrozić sama, bo inaczej możemy ją uszkodzić – nie stosujmy żadnych środków przyśpieszających rozmrażanie, nie podważajmy lodu nożem, ani też nie wkładajmy garnka z wrzątkiem. Do mycia doskonale nadaje się ciepła woda z odrobiną płynu do naczyń, a j eśli nie chcemy używać detergentu zmieszajmy ocet w równych(...)stosowany jest zarówno w chłodziarkach i zamrażarkach. Urządzenia z tą funkcją określane są mianem bezszronowych i właśnie na tym polega ich główny urok – wewnątrz lodówki nie powstaje szron oraz lód, co ma przynajmniej kilka atutów, m.in. to, że l odówki z systemem No Frost nie wymagają rozmrażania. Nie oznacza to oczywiście, że nie trzeba ich już czyścić, ale proces
Ostra na SłodkoJakiś czas temu trafiłam na bloga, bloga wegańskiego. Okazał się świetną kopalnią inspiracji, jak również bardzo interesujących przepisów. Lody ze zdjęcia poniżej są właśnie z tego bloga. Przepis - źródło
Lubię to gotujęKiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je wykorzystać. Składniki: 3 żółtka 500g serka mascarpone 120g borówki amerykańskiej 100g malin 6 łyżek dżemu truskawkowego 4 arkusze kwadratowego wafla 3 łyżki cukru pudru
Kuchnia w czekoladziecukier. Studzimy masę jajeczną. Ubijamy śmietankę. Następnie obie masy dzielimy na dwie części. Połowę masy jajecznej i śmietany łączymy z różą. Pozostałe części łączymy z miętą. Aby lody były bez widocznych kawałków listków lub płatków, masy można krótko zblendować. Warstwy lodowe wykładamy na bezę i umieszczamy w zamrażarce na parę godzin
Wrzosowa Polanaskładniki miksujemy blenderem na gładka papkę. Przelewamy do dużego, plastikowego pojemnika z przykrywką. Mus odkładamy do zamrażarki, co dwie godziny należy go mieszać aby uzyskać konsystencję sorbetu. Kiedy lody mocno zgęstnieją nakładamy je do salaterek lub wafelków, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikońcu mamy kilka upalnych dni! Na ochłodzenie i deser polecam mrożoną kawę z malinami bądź malinową. Dla dzieciaków szybkie i naturalne lody :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldkońcu mamy kilka upalnych dni! Na ochłodzenie i deser polecam mrożoną kawę z malinami bądź malinową. Dla dzieciaków szybkie i naturalne lody :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmoje pierwsze domowe lody, przepis pochodzi ze starego zesz ytu z przepisami, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, na upały w sam raz SKŁADNIKI 4 żółtka, 330 ml śmietanki 30%, ¼ kostki masła, 2 łyżki kakao, 100 ml adwokata, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE Śmietanę ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy żółtka z miękkim masłem
słodki bratekwodę i dokładnie zblendować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić cukrem. Sorbet umieścić w pojemniku i zamrozić mieszając co pół godziny w zamrażalniku, aby pozbyć się kryształków lodu. Można też umieścić w maszynie do lodów i postępować wg instrukcji jej producenta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieShake to zimny napój mleczny, najczęściej serwowany z lodami. Każdy zna shake z McDonalda, ale czy wiemy, co jest w środku? Cóż, nie wiemy. Możemy za to szybko i łatwo zrobić taki w domu - będzie najlepszy na świecie. Czytaj całość
Anioszek w kuchni