lody - 12901 przepisów (strona:209/861)

Lody owocowe z bitą śmietaną 123

Ostatnio było mało przepisów na słodkości, więc postanowiłam Wam pokazać jak przygotować domowe lody. Jeśli chodzi o smak to możecie je przygotować w zasadzie z każdego rodzaju mrożonych owoców (np. truskawek, jeżyn czy jagód). Ja użyłam malin. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Sorbet wiśniowo-bananowy 140

dworze upały więc proponuję troszkę orzeźwienia i ochłody - sorbet wiśniowo-bananowy. Przygotowanie jest bardzo proste, a deser dużo zdrowszy i mniej tuczący niż zwykłe lody. Do dzieła ! Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Lodowe mango 180

wcisnę do żadnej sałatki, nie zrobię z niego salsy do łososia, czy nie dorzucę do jakiejś egzotycznej tarty. A w lodówce równie dojrzałe borówki i maliny. Będą lody! A później ruszamy w świat! Składniki: jedno duże, dojrzałe mango garść borówek parę malin liście mięty Wykonanie: Mango obrać ze skóry. Miąższ zblendować na gładką masę. Przełożyć do dowolnych (małych

gutfut
LODY WEGAŃSKIE z rabarbarem, truskawkami i bananem! 324

Lody sezonowe. Właśnie teraz mamy rabarbar oraz pyszne polskie truskawki, cieszmy się ich smakiem :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Mrożona herbata. Ice tea. 157

dużą zawartością cukru. Składniki na 4 filiżanki: 1litr świeżo zagotowanej wody 1-2 saszetki herbaty miętowej sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru plasterki cytryny garść świeżej mięty kostki lodu Przygotowanie: W dzbanku zaparzamy herbatę miętową. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś woli słodszą herbatę to może dodać więcej cukru. Herbatę studzimy, dodajemy świeże listki mięty, a następnie wstawiamy(...)cytryny i dodajemy plastry mrożonej cytryny. Przez ten czas kiedy ice tea stała w lodówce dokładnie się zaparzyła i przeszła aromatem świeżej mięty. Podajemy ice tea z kostkami lodu. Rozlewamy herbatę do filiżanek, podajemy ze świeżymi listkami mięty, plastrem mrożonej cytryny i z kostkami lodu. Można przyspieszyć schładzanie herbaty zaparzając ją w małej ilości wody (ok. ½ szklanki), następnie do dzbanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 236

przodu, by zużyć je w pierwszej kolejności. Pamiętajmy, że lodówka musi się rozmrozić sama, bo inaczej możemy ją uszkodzić – nie stosujmy żadnych środków przyśpieszających rozmrażanie, nie podważajmy lodu nożem, ani też nie wkładajmy garnka z wrzątkiem. Do mycia doskonale nadaje się ciepła woda z odrobiną płynu do naczyń, a j eśli nie chcemy używać detergentu zmieszajmy ocet w równych(...)stosowany jest zarówno w chłodziarkach i zamrażarkach. Urządzenia z tą funkcją określane są mianem bezszronowych i właśnie na tym polega ich główny urok – wewnątrz lodówki nie powstaje szron oraz lód, co ma przynajmniej kilka atutów, m.in. to, że l odówki z systemem No Frost nie wymagają rozmrażania. Nie oznacza to oczywiście, że nie trzeba ich już czyścić, ale proces

Ostra na Słodko
Lody "mojito" z awokado 255

Jakiś czas temu trafiłam na bloga, bloga wegańskiego. Okazał się świetną kopalnią inspiracji, jak również bardzo interesujących przepisów. Lody ze zdjęcia poniżej są właśnie z tego bloga. Przepis - źródło

Lubię to gotuję
Lody waniliowe w wafelku 250

Kiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone.  Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je wykorzystać. Składniki: 3 żółtka 500g serka mascarpone 120g borówki amerykańskiej 100g malin 6 łyżek dżemu truskawkowego 4 arkusze kwadratowego wafla 3 łyżki cukru pudru

Kuchnia w czekoladzie
Różano-miętowy tort lodowy 189

cukier. Studzimy masę jajeczną. Ubijamy śmietankę. Następnie obie masy dzielimy na dwie części. Połowę masy jajecznej i śmietany łączymy z różą. Pozostałe części łączymy z miętą. Aby lody były bez widocznych kawałków listków lub płatków, masy można krótko zblendować. Warstwy lodowe wykładamy na bezę i umieszczamy w zamrażarce na parę godzin

Wrzosowa Polana
SORBET TRUSKAWKOWO - MIĘTOWY 161

składniki miksujemy blenderem na gładka papkę. Przelewamy do dużego, plastikowego pojemnika z przykrywką. Mus odkładamy do zamrażarki, co dwie godziny należy go mieszać aby uzyskać konsystencję sorbetu. Kiedy lody mocno zgęstnieją nakładamy je do salaterek lub wafelków, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zestawienie przepisów na kawy mrożone i szybkie lody - idealne na upalne dni! 220

końcu mamy kilka upalnych dni! Na ochłodzenie i deser polecam mrożoną kawę z malinami bądź malinową. Dla dzieciaków szybkie i naturalne lody :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zestawienie przepisów na kawy mrożone i szybkie lody - idealne na upalne dni! 220

końcu mamy kilka upalnych dni! Na ochłodzenie i deser polecam mrożoną kawę z malinami bądź malinową. Dla dzieciaków szybkie i naturalne lody :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
DOMOWE LODY KAKAOWO-AJERKONIAKOWE 191

moje pierwsze domowe lody, przepis pochodzi ze starego zesz ytu z przepisami, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, na upały w sam raz    SKŁADNIKI 4 żółtka, 330 ml śmietanki 30%, ¼ kostki masła, 2 łyżki kakao, 100 ml adwokata, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE  Śmietanę ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy żółtka z miękkim masłem

słodki bratek
Sorbet z mango 129

wodę i dokładnie zblendować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić cukrem. Sorbet umieścić w pojemniku i zamrozić mieszając co pół godziny w zamrażalniku, aby pozbyć się kryształków lodu. Można też umieścić w maszynie do lodów i postępować wg instrukcji jej producenta.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy shake śmietankowo-truskawkowy 339

Shake to zimny napój mleczny, najczęściej serwowany z lodami. Każdy zna shake z McDonalda, ale czy wiemy, co jest w środku? Cóż, nie wiemy. Możemy za to szybko i łatwo zrobić taki w domu - będzie najlepszy na świecie. Czytaj całość

Anioszek w kuchni