sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 16 g = 1 paczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gram(...)owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki galaretki każda na 0,5 l wody (użyłam o smaku owoców leśnych) bezy i listki mięty do dekoracji Wykonanie : Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być
cucinareDzisiaj mam coś dla tych którzy nie czują pączkowego bluesa lub też nie mają czasu smażyć tradycyjnych pączków. Proste, szybkie, słodkie muffinki z różanym sercem. Koniecznie zróbcie, może nie będzie to tłusty, ale na pewno słodki czwartek. A jak nie dzisiaj to w każdy inny dzień też się sprawdzą. Składniki (12 babeczek): Babeczki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru(...)Masło rozpuścić, a cukier wysypać na głęboki talerz 7) Wierzch lekko przestudzonych babeczek maczać w maśle i obtaczać w cukrze. Artykuł Babeczki z konfiturą | Muffinki a’la pączki pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meMój mąż jest ich wielbicielem, więc obowiązkowo musiały się znaleźć w moim zamówieniu. Całe 500g zniknęło naprawdę ekspresowo, co świadczy, że były naprawdę dobre jakościowo, ponieważ czasami nawet mała paczka może leżeć i leżeć... Dodam, iż orzeszki posiadają opakowanie ze struną, co jest bardzo wygodne, gdyż pistacje dłużej zachowują swoją świeżość. Taką torebkę można wielokrotnie otwierać oraz zamykać i naprawdę(...)garstkami, ponieważ systematycznie ją podjadam. Jest naprawdę smaczna. Belgijska czekolada mleczna Czekolada ta, tak samo jak biała miała mieć zastosowanie w moich słodkościach i również jest podjadana bezpośrednio z paczki, lecz nie tylko przeze mnie. Jest pyszna, ale zdążyłam już z niej zrobić polewę do ciasta oraz użyć jako dodatek do ciasteczek. Próbowałam również ją topić
Di gotujeostrości. U mnie w domu to danie jest naprawdę mocno pikantne, ale właśnie za to lubimy je najbardziej. Jest genialna zarówno z chlebem, jak i za dodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto! Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 słoik kapusty kiszonej(...)liście laurowe i je wyrzucamy. Odparowujemy resztę wody. Dodajemy dwie łyżki smalcu, solimy i dokładnie mieszamy. Na koniec kapustę dodajemy do mięsa i delikatnie wszystko mieszamy. Idealnym dodatkiem są pączki ziemniaczane lub po prostu chleb. Smacznego Artykuł Duszona kapusta kiszona z mięsem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeszkoły czy pracy. Do ciasta przed wyrabianiem można dodać garść rodzynek lub kilka kropel esencji waniliowej lub śmietankowej. Możesz też dodać łyżeczkę cynamonu. A jeśli marzą Ci się puszyste pączki smażone, to zapraszam po najlepsze pączki drożdżowe z ziemniakami
AniaGotuje.plmamy jeszcze tropikalne smaki- mus z marakui, ananasy, banany, brzoskwinie...ach czego chcieć więcej... no, może jeszcze kubka kawy do tego;) *foremka 25*34 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników 700 ml mleka 2 opakowania budyniu z wanilią 3 łyżki cukru 150 g masła 2 opakowania galaretki bananowej 2 opakowania galaretki pomarańczowej paczka małych biszkoptów puszka pulpy z marakui
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyłam jeszcze studentką, często podczas przerwy z koleżankami kupowałyśmy sobie pirożki. To było coś w rodzaju pączków, czyli smażone w głębokim tłuszczu bułeczki z drożdżowego ciasta z nadzieniem. Nadzienie bywało różne, słodkie i słone, a wśród najpopularniejszych były pirożki z kapustą, z jajkiem i z powidłami jabłkowymi... Przypomniałam o nich dziś, gdy smażyłam powidła o pięknym bursztynowym kolorze, a zapach(...)jabłek unosił się po całym mieszkaniu. O ile nie zostaną zjedzone z naleśnikami (jak zapowiedział już mąż), będą do nadziewania pączków lub rogalików. Cały proces smażenia zajął mi ok dwóch godzin, ale warto było stać z łyżką przy garnku i mieszać. A przy okazji odkryłam dla siebie kronselki. Nieco zapomniane i chyba dziś "niemodne" jabłka, które są pyszne na surowo
Obiad gotowyoczywiste, a znacznie ułatwiają funkcjonowanie w kuchni, w czystości oczywiście :) Wchłanianie nadmiaru oleju Chyba jako pierwsze zastosowanie ręczników papierowych po prostu muszę podać odsączanie z tłuszczu . Jeśli smażymy pączki na Tłusty Czwartek (mmm, zjadłabym sobie takie świeżutkie pączki…), placki ziemniaczane czy nawet mięso, warto najpierw je wyłożyć na ręcznik papierowy, a dopiero potem przystąpić do wielkiego szamania! Smarowanie olejem
RozdomowionaLangosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze(...)wilgotnej ścierce , żeby się nie kleiły .Ręce ,możecie przetrzeć olejem , zanim zabierzecie się do formowania , wtedy ciasto, nie będzie się do nich lepić . Smażymy na głębokim tłuszczu ( jak pączki ) ,na złoty kolor z obu stron . Odciekamy na papierowym ręczniku . Wierzch Langosza smarujemy kwaśną śmietaną , posypujemy tartym serem – to pierwsza najbardziej popularna wersja . Druga wersja – podsmażamy kiełbaskę z cebulą
Ogrodnik w podróżyprysznic wspomnianej marki (wpis możecie zobaczyć tutaj ). Dziś z ogromną przyjemnością piszę kolejny post. Dlaczego z przyjemnością? Bo już na wstępie zaznaczę, że produkty podbiły moje serce. Zawartość paczki ambasadora W paczce ambasadora znalazły się 3 wspaniałe produkty z rozświetlającej linii LPM oraz próbki, które rozdałam znajomym i rodzinie. Rozświetlający olejek do mycia ciała – Olejek morelowy & Olejek
Słodkie okruszkitartę na paterę lub talerz. A jeśli spodobała Wam się prostota tart z gotowych ciastek (Oreo w szczególności ;) to polecam także jej bliźniaczą malinową wersję . Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże opakowania, jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru
Ciastkozercystopniach ok 35 minut. Można powoli zabierać się za robienie masy: *1 kostka masła * 2 budynie śmietankowe * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie * 5 żółtek * 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak * brzoskwinie w puszce - duże * 2 galaretki brzoskwiniowe * 3 łyżki cukru Odlałam sok z brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu
Pieprzyć z Fantazjąu017cki mas\u0142a do podsma\u017cenia\r","2 z\u0105bki czosnku\r","s\u00f3l, pieprz, natka, ostra papryka do smaku\r","\r","Rolada\r","1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych)"],"name":"Rolada waflowa z nadzieniem ruskim","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ziemniaki gotujemy i wyciskamy przez prask\u0119.\r","Cebulk\u0119 kroimy i podsma\u017camy(...)sera białego 1 mała cebula 2-3 łyżki masła do podsmażenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz, natka, ostra papryka do smaku Rolada 1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych) Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy i wyciskamy przez praskę. Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobniony ser biały, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i przyprawy. Mieszamy. Wafel kładziemy na ściereczce
Mieszam w Garnkurondlu. Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125 C. Temperatura nie powinna przekroczyć 150 C podczas smażenia. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, paczki nie usmażą się w środku a spalą na zewnątrz. 7. W międzyczasie, w drugim garnku przygotowujemy syrop. Wrzucamy cukier i zalewamy woda. Dodajemy ziarenka kardamonu. Kiedy cukier się rozpuści(...)oraz sok z cytryny. (Sok z cytryny zapobiega krystalizowaniu się cukru w syropie). 8. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane pączki, nie wkładać zbyt wielu naraz. 9. Na początku smażenie, paczki powinny pozostać na dnie przez kilka sekund. Wtedy wiemy, ze olej nie jest zbyt gorący. Kiedy wypłyną, należy zacząć je mieszać, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron. 10. Smażymy
Słodki Kompromis