gorąco łosoś. Możecie użyć ulubionego rodzaju ryżu lub jeszcze zdrowszej kaszy jaglanej, a w wersji wegańskiej poprzestać na samych warzywach. Polecam nie tylko na piątek, smacznego:) Ostatnio otrzymałam kolejną paczkę od firmy SKWORCU - tym razem w paczce znalazły następujące produkty do testowania: sezam czarny, ciecierzyca, płatki orkiszowe, chipsy kokosowe, mąka do pizzy, pistacje, kumin, przyprawa Ras el Hanout, Garam
Lekcje w kuchnizmiksuje mokre składniki na bajecznie zielony, gładki koktajl. Warto dodawać liście szpinaku stopniowo, podczas miksowania. Kiedy piekę ciasto z kremem i galaretką, nigdy nie odmierzam dokładnie szpinaku - kupuję dużą paczkę świeżych liści po 200 g i wsypuję trochę mniej niż 3/4 paczki. Przygotowanie zielonego ciasta szpinakowego trwa dosłownie kilka chwil. Potem wystarczy tylko ubić śmietankę i mascarpone na krem
Lekcje w kuchnilanguage:#0400;} Zestawienie najważniejszych cech drożdży świeżych, suszonych i instant. Drożdże świeże Drożdże suszone Drożdże instant W sprzedaży występują w postaci kostki 100 lub 200 g granulek. Sprzedawane w paczkach o wadze 7-8 g zależy od producenta granulek. Sprzedawane w paczkach o wadze 7-8 g zależy od producenta Temperatura użycia płynu (mleko lub woda) 20 – 30 stopni
Ciastka - domowe słodkościptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać
moj przepis nakasz, wpadłam na pomysł, by kupić kostkę drożdży na zaś, było już za późno. W miejscu drożdży leżał jedynie pusty kartonik i etykieta z ceną. Jako że po smażeniu pączków - kiedy to było! - zostało mi prawie 2/3 kostki drożdży, które włożyłam do zamrażarki, nie przejęłam się brakiem drożdży w sklepie, jedynie własną nieroztropnością. Bo przecież jak to tak! Ja, gotująca(...)zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu „upiecz domowy chleb w 5 minut albo pączki gotowe w kwadrans”. Owszem, gdy dodamy dużo drożdży, ciasto wyrośnie, wystrzeli wręcz… tylko później nie narzekajcie na intensywnie drożdżowy aromat takich wypieków i bóle brzucha:) Powiem więcej, wystarczy nawet
Obiad gotowymleka 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 / 4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy (8g) 250 g masła w temperaturze pokojowej 2 paczki herbatników (ok. 350 g) 1 paczka krakersów (180 g) 200 g wiórek kokosowych Dodatkowo: całe migdały do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z mleka odlać 3 / 4 szklanki, rozprowadzić
niecodziennikparydelikatnym kremem, to jest to ciasto, które pokochacie po pierwszym kęsie. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25 x 36 Co potrzeba: 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g), 1 paczka bitej śmietany w proszku „śnieżka”, 800 g jogurtu naturalnego gęstego, 2 puszki brzoskwiń, 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bułka z Chlebempostać, u nas w domu znika zwykle przed wieczorem. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki: 250 g miękkiego masła niepełna szklanka cukru 1 paczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu do ciasta (polecam rumowy) 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka cukier puder do posypania Wykonanie(...)masę. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 3. Pod koniec ucierania masła z cukrem dodajemy paczkę cukru waniliowego i kilka kropel aromatu (polecam rumowy). 4. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy stopniowo zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. 5. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy
Kawa z mlekiem20x30) 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki suchego maku 50 dag margaryny - masła 2 płaskie łyżki kakao 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia duża paczka biszkoptów słoik powideł śliwkowych ok 250-300g Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartej masy(...)białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą,do drugiej dodać suchy mak, do trzeciej kakao. Na blachę wyłożyć białe ciasto, rozmarować cienką warstwę powideł, poukładać pół paczki biszkoptów. Następnie masa z makiem, powidła, biszkopty i ciasto kakaowe. Piec w 150 st. C ok 1 godzinę. Ostudzone ciasto polać polewą . Ciasto pochodzi ze zbiorów s Anastazji
Niespełnione zdolności kulinarneroku postawiłam na pączki, racuchy, jakoś nie miałam ochoty na faworki. Jednak na blogu jest ich sporo więc korzystajcie z przepisów. Dziś coś pośrodku pączkami i chrustem czyli racuchy. Wyglądają one jak małe pączusie. Szybko się je robi, szybko też znikają jak wszystkie takie smakołyki na jeden, dwa kęsy. Pączusie straciatella. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajzdrowszych owoców na ziemi. O jego właściwościach można znaleźć wiele informacji w internecie więc możecie sobie poczytać, a ja już przechodzę do przepisu na zdrową sałatkę. Składniki: 1 paczka świeżego szpinaku typu baby 1 paczka zielonych oliwek 1 nieduży ogórek wężowy pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej cebuli dowolny serek sałatkowy ( u mnie ser od Kwolka z ziołami) 1/2 niedużego owocu granatu
Kuchnia domowa AniTłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami. Chciałam uczcić go należycie, prawdziwym pączkiem z nadzieniem różanym, ale niestety. W moim sklepie takowej konfitury nie przewidzieli, a nie pomyślałam wcześniej by się odpowiednio zaopatrzyć. No nic, odpuściłam i stwierdziłam, że przynajmniej bez wyrzutów sumienia kupię i nie będę stać przy garach. Ale i tu rozczarowanie, bo takowych nie znalazłam, by miały(...)soli i pastą waniliową. Nastepnie stopniowo dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i mieszamy do połączenia. Zanurzoną uprzednio w oleju małą łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wrzucamy na gorący olej. Pączki praktycznie same się obracają co jakiś czas, dlatego pilnujemy tylko by się nie przypaliły. Złote wykładamy na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzie[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 550 – 600 g mąki krupczatki 3 łyżki cukru 50 g drożdży 2 jajka 3 żółtka 250 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaStałam się posiadaczką tej ogromnej księgi jakiś czas temu i niesłusznie przeleżała na półce kilka miesięcy. Szukałam przepisów na pączki z różnych stron świata i po nią sięgnęłam. Dodam że znalazłam więcej super przepisów, nie tylko na pączki. Tak mnie pochłonęła lektura że obiad by się przypalił. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTłusty czwartek rządzi się swoimi prawami, coś słodkiego musi być :) Pączki z dodatkiem jogurtu będą tutaj super pasować :) Składniki: - 5 szklanek mąki pszennej - 50 g drożdży - 5 żółtek - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 50 g masła - 2 łyżki spirytusu - 1 łyżka cukru waniliowego - ulubiona marmolada Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy(...)dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość. Z ciasta formujemy pączki, nadziewamy je ulubioną marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią
Zainspirowana w kuchni