Klasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam! Ciasto: 300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 150 g masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder(...)Piec ok. 45 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Można również podawać ciasto ciepłe. Wybornie smakuje podane z lodami. Smacznego
maniapieczeniaSzukając pomysłu na letnie zdrowe orzeźwienie powstało Limoncello z mrożonymi miodowymi kostkami lodu. Przyznam się Wam, że robienie zdjęć było bardzo uciążliwe, bo moja rodzinka chciała się jak najszybciej dobrać się do tego pysznego trunku :). Nigdy nie robiłam miodowych kostek lodu, a warto!, bo rozpuszczając się zdrowo nam dosładzają nasz orzeźwiający napój. Składniki: kostki lodu: miód i woda(...)taki użyłam i idealnie komponuje się z limonką 1 litr dobrej wody mineralnej 3 limonki 1. Miód rozpuszczamy z wodą, wlewamy do specjalnych woreczków lub foremek do mrożenia kostek lodu, zamrażamy. 2. Dzbanek napełniamy wodą mineralną, wyciskamy sok z 2 limonek, trzecią limonkę możemy dodać w kawałkach. Szklanki do 1/2 wysokości napełniamy miodowymi kostkami lodu i zalewamy wodą
Apetyczna babeczkaZimną śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie posypać delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakaem. Delikatnie
zabawa smakiemdomowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato... Przygotowania zajęły nam sporo czasu, do tego gruntowne sprzątanie, po którym nie miałam siły ruszyć ręką ani nogą... Mocne postanowienie na ten tydzień - lenić się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego(...)swą konsystencję. 4. Dodać kefir i wymieszać. 5 Polać gotowe krokiety i dekorować orzechami laskowymi. Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake
KreatywnePinyczekoladowe łyżeczka cukru Mrożone owoce delikatnie gotujemy na małym ogniu, delikatnie słodzimy. Jak już delikatnie "pykają" ściągamy z ognia i nalewamy do szklanek. Dodajemy po 2 gałki lodów czekoladowych.... i takim słodkim akcentem kończymy pierwszy prawdziwie wiosenny weekend :D Smacznego
MarciochaKucharzyMówią, że na chore gardło najlepsze są lody. Jako, że kondycja moich strun głosowych, nie jest idealna, bo choroba zostawiła na nich swój ślad, postanowiłam potraktować je czymś zimnym. A nóż mi to pomoże(...)wiem jaki będzie skutek, ale shake badzo dobrze skomponował się z naleśnikami, jakie zaserwowałam na dzisiejszą kolację. SKŁADNIKI: na 4 szklanki 200 g malin 100 g banana 300 g lodów waniliowych (pokrojonych na kawałki) 30 g cukru trzcinowego 400 g mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksujacego i zmiksować na najwyższych obrotach przez
Kuchnia w opałachNajsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana skórka pomarańczy - po prostu idealna. W tym roku na Wielkanoc pojawi się na naszym stole lżejsza wersja tego deseru. Nie ukrywam - nie jest to wersja ani super słodka, ani tak puszysta(...)serowej. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Gotową paschę można pokroić na kawałki, albo nakładać do pucharków łyżką do lodów (warto ją wcześniej zmoczyć w ciepłej wodzie). PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI" UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie
Kulinarne Inspiracjeprzygotowane steki z sosem rabarbarowym zachwycą wszystkich naszych gości. Ten sos rabarbarowy może również być doskonałym dodatkiem do deserów i lodów. Składniki: 4 ulubione steki o grubości około 2,5 -3 cm do marynaty: 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, wyciśnięte(...)składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować w niskiej temperaturze aż rabarbar zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Ostudzić sos i podawać ze stekami lub ulubionym deserem lub lodami. Zobacz nasz poradnik grillowania steków . Steki z letnim sosem rabarbarowym is a post from: naRuszcie.pl The post Steki z letnim sosem rabarbarowym appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieSkładniki Lody waniliowe Mleko Kilka ciastek oreo Wkładamy do dzbanka dowolną ilość lodów i zalewamy mlekiem, aby przykryło ich warstwę (można dodać więcej). Blendujemy. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i blendujemy ponownie. Smacznego
KuukBuuksyrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku. Jednym słowem jest inne ale jakże pyszne. Cudownie smakuje na ciepło jak i na zimno, z kleksem jogurtu greckiego lub gałki lodów. Bardzo polecam. Składniki: 100 g masła 8 łyżek syropu klonowego 3 banany 200 g cukru muscovado 4 jajka ziarenka z 1 laski wanilii 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych(...)syropu. Pozostawiamy na około 10 minut by syrop wsiąknął w ciasto. Następnie odwracamy ciasto bananami do góry i polewamy dodatkowo syropem klonowym. Smakuje na ciepło lub na zimno z lodami lub jogurtem greckim. Źródło : Good Food magazine The post Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym appeared first on Made
Made By Mom And Sonodrobina mleka ,zależy jak gęsty koktajl lubicie Powyższe składniki blendujemy na jednolitą masę . Mlekiem regulujemy gęstość koktajlu . Przelewamy do dwóch szklanek i dokładamy lody. Jeśli chcecie kulki lodów również można zmiksować , efekt będzie równie smaczny
Ladylaura.przekór dzisiejszej pogodzie i z nadzieją, że lato jeszcze powróci . Lody brzoskwiniowe 450 g serka waniliowego danio 2 dojrzałe brzoskwinie 6 foremek do lodów Brzoskwinie obieramy i miksujemy w blenderze razem z serkiem. Przelewamy do foremek i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin
noteskulinarnyfigaznają chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki "). Białka ubijamy na sztywna pianę. Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając
Maminek kulinarnystwierdziłyśmy, że po prostu to nie nasze smaki. Po daniu głównym dostałyśmy deser - babeczkę z jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo to miejsce dobre
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki