łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być 4 połówki z puszki ) • 200 g jagód • 150 g malin Do dekoracji: • lody waniliowe i świeże owoce Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka, kakao i miękkie masło zemleć w blenderze. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Ugnieść dokładnie i schłodzić(...)masy serowej dodać maliny i malinowy mus. Wymieszać. Wylać na lekko ściętą warstwę brzoskwiniową. 10. Serniczek wstawić o lodówki na kilka godzin. 11. Porcje serniczka przed podaniem udekorować gałką lodów waniliowych i owocami. Smacznego
W mojej kuchnipewno zastanawiacie się dlaczego letnia? Bo z syropem kokosowym, a kokos to palmy, wakacje i pyszna kawa latte z dużą ilością lodu. Wspomnienie z Gdyni. Składniki : * pół szklanki zimnej wody * szklanka kostek lodu * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżka syropu kokosowego do kawy * mleko * kostki lodu Przygotowanie : Wodę wymieszać z kawą i kostkami lodu aż powstanie piana. Dodać syrop i wymieszać(...)Przelać kawę do szklanek, uzupełnić mlekiem i kostkami lodu
Magiczne Życie Martyspień za pomocą dyszy spieniającej w ekspresie, możesz też użyć spieniaczy na baterie, do kupienia w każdym sklepie. Mleko spieniamy długo tak jak na latte, piana musi być sztywna - lody pistacjowe zmiksuj z 4 kostkami mleka, przelej do wysokiej szklanki - następnie wlej samo spienione mleko - espresso zmiksuj z jagodami i kostkami zamrożonego mleka, wlej po ściance szklanki, dzięki
SMYKWKUCHNIprzelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie letnim będzie przydawać się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni
Poezja smakuudać. Odrobinę obawiałam się zakalca - zupełnie jednak niepotrzebnie. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, z soczystym rabarbarem i lekko chrupiącym cukrem na wierzchu. Bajecznie smakuje jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów (choć na zimno lepiej się kroi). Naprawdę ciężko jest powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. I jeszcze jednym... Ciasto z rabarbarem i marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie je w nie wciskając. Posypać cukrem perłowym. Piec 2 180 st. C. przez 40 minut, do suchego patyczka. Podawać lekko ciepłe z lodami lub ostudzone. Smacznego! Przepis oczywiście dorzucam do skandynawskiej akcji Ani . Znalazłam go w duńskiej gazecie, no i jest z marcepanem, za którym Skandynawowie wprost przepadają
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka lub dowolnego mleka roślinnego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 gałki lodów kawowych Mleko (musi być zimne) i kawę blendujemy razem aż do powstania gęstej piany. Lody nakładamy do szklanki i zalewamy kawową pianą. Zanim zaczniecie pić przemieszajcie całość w szklance
Czary - gary w kuchniogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane
Mieszam w Garnkukonfitury (240 g )np. z malin, truskawek KRUSZONKA 150 g mąki pszennej 50 g mąki pszennej lub ryżowej 70 g cukru 125 g schłodzonego masła DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe WYKONANIE Formę z wyposażenia piekarnika (26x36 cm)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). CIASTO :Do miski przesiewamy(...)wykładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przed samym podaniem każdą porcję dekorujemy gałką lodów waniliowych. Zapisz Zapisz
cool and mintywaniliowego Dalkowski 100 g zmrożonych malin Wykonanie: Zmrożone maliny zmiksować blenderem na gładki mus. Mus malinowy ułożyć na dnie ( najlepiej uprzednio schłodzonych ) szklanek/pucharków. W wysokim naczyniu umieścić lody, wlać zimne mleko i likier waniliowy - całość zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Milkshake'a ostrożnie przelać do szklanek z musem malinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
kolorowotorcikowotwarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto
Grunt to przepis!Jeden z przepisów, który powstał z tego, co aktualnie zalegało na półkach w kuchni. Szybki, nieskomplikowany i bardzo smaczny! W domu zawsze staram się mieć opakowanie lodów waniliowych, stanowią nie tylko świetną samodzielną przekąskę, ale sprawdzają się także idealnie przy wszelkiego rodzaju ciepłych deserach. W lodówce miałam jedno niezużyte ciasto francuskie i serek naturalny(...)brązowego cukru. Obie tarty są wyśmienite, ta z cynamonem przypomina trochę szarlotkę, natomiast ta z serkiem smakuje jak rożek z twarożkiem i jabłkami. Wyjęte z piecyka i podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie
Cooking Monsterjeszcze wiele razy w mojej kuchni! Dzisiaj zapraszam na coś niesamowicie prostego do zrobienia a zarazem bardzo efektownego w smaku. Crumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką cudowny dodatek do lodów, świeżych owoców jak i idealny deser sam w sobie. Do zrobienia crumble truskawkowego i malinowego potrzeba nam: 300-500g truskawek 300 g malin 1 szklanka mąki pszennej(...)masła pachnące wanilią. Taką kruszonkę wysypujemy na nasze owoce w formach i zapiekamy 25-27 min w temperaturze 150-175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Polecam crumble z lodami waniliowymi lub słodkimi sorbetami owocowymi. Smacznego
Kuba Gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto. Truskawki z kruszonką doskonale smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów, bitą śmietaną, czy po prostu bez dodatków. Czekolada sprawia, że deser jest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje(...)Owoce posypać cukrem waniliowym i rozdrobnioną kruszonką. Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach. Przed końcem pieczenia posypać startą białą czekoladą. (Dodatkowo posypałam również odrobiną czekolady mlecznej.) Podawać z lodami, śmietaną lub bez dodatków
Di gotujekofeiny przyda się, gdy potrzebujemy szybko się zresetować. Na leniwe godziny z książką lub babskie domowe spa polecam przygotować większą ilość sporo słabszej kawy. Bitą śmietanę można zastąpić lodami waniliowymi, a kakao - cynamonem. Potrzebne(...)łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej - 300 ml zimnego mleka - niepełną szklankę wrzątku - 2 łyżki miodu wielokwiatowego (można zastąpić stewią lub ksylitolem) - 200 ml śmietany 30% - kakao do posypania - lód w kostkach Przygotowanie: Kawę zalewamy wrzątkiem i mieszamy z mlekiem oraz miodem, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia kawy. Do wysokich szklanek wrzucamy po 2 kostki lodu i zalewamy kawą do 3/4 wysokości
W poszukiwaniu inspiracjirakietach bez określonych miejsc docelowych lotu lub zmiany miejsc docelowych rakiet po zagraniu karty postaci „Pilot”) oraz jedną kartę misji dającą dziewięć punktów zwycięstwa graczowi za największą ilość zebranego lodu na koniec gry. Poniżej umieszczamy platformę startową z tyloma miejscami na start rakiet ilu mamy graczy, a obok potasowaną talię rakiet. Z potasowanej tali kart wybiera się losowo karty rakiet(...)pierwsza faza produkcji, która przynosi po jednym żetonie punktów zwycięstwa przy odkrytym surowcu. I tak: przy surowcu celerium jeden żeton to trzy punkty, przy sylvanicie to dwa punkty, przy lodzie to jeden punkt. Żetony punktów z odkrytych surowców trafiają do tego gracza, który ma w danej strefie ma najwięcej swoich astronautów. Potem rozgrywane są kolejne trzy rundy gry, obejmujące
O kuchni z uczuciem