Keto semifreddo czekoladowe It’s ice cream time! Nadeszło lato , a wraz z nim fala upałów. Oznacza to jednocześnie nic innego jak rozpoczęcie sezonu na lody !!!! Ten uwielbiany przez dzieci i dorosłych orzeźwiający deser ma niestety złą sławę, gdyż uważany jest za niezdrowy smakołyk. Wywołuje to wyrzuty sumienia przy ich konsumpcji, a przecież tak łatwo tego uniknąć. Lody(...)chcesz jakości, to musisz sobie ją sam zapewnić! Ot co! Oczywiście nie chcę skreślać wszystkich wyprodukowanych mniej lub bardziej przemysłowo produktów lodowych. Na pewno gdzieś na świecie istnieją takie lody , które są wykonane z prawdziwych produktów spożywczych, bez tony cukru i sztucznych dodatków. Niemniej nie jest łatwo takowe znaleźć, więc ja wolę polegać na własnej domowej produkcji. Domowe
Modern Cave Girlogłaszam przepis miesiąca, którego temat na pewno bardzo polubicie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mrożone desery jak lody, sorbety, parfait czy semifreddo . Mam nadzieję, że Wy też lubicie domowe lody i z chęcią dołączycie do przepisu miesiąca. Lato to doskonała pora na na przyrządzanie mrożonych deserów. Lody to wspaniały orzeżwiający deser. Lubię przyrządzać lody, bo robię takie na jakie mam ochotę. Domowe lody są naturalne i pozbawione środków barwiących, aromatycznych i konserwantów. Świeże owoce, przyprawy jak cynamon, kardamon, wanilia, śmietanka, jogurty, kokosowe mleko czy jajka są jak najbardziej wskazane. Popularne lody czy mrożone desery dzielimy na lody tradycyjne, sorbety, parfait i semifreddo. Wszyskie odmiany lodów
codojedzeniamoje blogerskie ja - za drogie, żeby kupić? Zrobię sobie sama! Uważnie przeczytałam listę składników, chwilę pomyślałam, i kupiłam, co trzeba. Cała zadowolona wróciłam do domu i ukręciłam sobie wyjątkowe lody. Wyszły pyszne. Czy takie, jak oryginalne? Nie mam bladego pojęcia, ale może kiedyś spróbuję... Może, bo te domowe smakują wybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie(...)taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może wymieszanym z odrobiną serka homogenizowanego. Moim zdaniem powinno działać.Ja swoje lody wymieszałam z jeżynami, bo akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzelody porzeczkowe... w te upalne dni w sam raz dla ochłody :) Przygotowanie ich wymaga nieco czasu w przypadku tych, którzy nie posiadają, tak jak ja, maszyny do lodów, ale zapewniam Was, że są wspaniałe i warto je zrobić :) Dzieci tak nie mogły się doczekać lodów, że asystowały mi podczas zdjęć :) Użyjcie dowolnej konfitury(...)podgrzewamy masę do lekkiego zgęstnienia. Masa nie może się zagotować. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiksowaną konfiturę porzeczkową. Dokładnie mieszamy. Następnie całość należy schłodzić w lodówce. Później przekładamy nasze lody do zamrażalnika i mieszamy łyżką co pół godziny, żeby nie powstały cząsteczki lodu. Trwa to do 5 godzin
Delicious TitbitsJabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe. Pyszny i lekki deser lodowy. Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe Nadszedł czas na zrobienie moich pierwszych lodów korzystając ze świeżo zakupionej przystawki do robota Kenwood Cooking Chef Major. Dopiero oswajam się z tą przystawką, ale już ją bardzo lubię, gdyż te lody, które ukręciłam wczoraj są nie do przebicia(...)żadne inne! Są niezwykle lekkie, gdyż są zrobione z jogurtu greckiego. Podane zaraz po przygotowaniu mają konsystencję trochę gęstszej sycylijskiej granity. Trochę dłużej kręcone uzyskają konsystencję orzeźwiających i pysznych lodów! Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe Jabłkowo-cynamonowe lody jogurtowe Niesamowicie aromatyczne i orzeźwiające. Bez użycia maszyny do lodów też zrobicie ten przysmak bez żadnego problemu
Z Kuchni Do Kuchnikolejna propozycja na pyszne lody. Na dworze nadal upał i nie ma czym oddychać. Tym razem zapraszam na lody z truskawkami.350 ml słodkiej śmietany 30 %350 g dżemu truskawkowego2 łyżki cukru ( opcjonalnie )listki mięty do dekoracji3 miski wafloweŚmietankę wlać do miski lub innego naczynia, dodać dżem ( najlepiej jak jest miękki ), dodać cukier i wymieszać.'Włączyć maszynkę(...)lodów ( wcześniej należy wstawić miskę maszynki na kilka godzin do zamrażarki aby płyn się zamroził ) i wlać masę śmietanową.Mieszać 30 minut a po tym czasie przełożyć masę lodową do innego naczynia z pokrywką i wstawić do zamrażarki na około godzinę.Po tym czasie za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej nakładać do wafelków porcje lodów
Ewa w kuchniZawsze uważam że najlepsze są lody domowe, bo wiem z czego zrobione. Najlepiej uwielbiam lody kakaowe. Lody czekoladowe SKŁADNIKI: 400 ml śmietanka czekoladowa 30% tabliczka gorzkiej czekolady cukier puder - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, dalej ubijać. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzoną czekoladę dodać(...)śmietanki, zmiksować. Do specjalnych foremek plastikowych na lody, łyżką nakładać śmietankę, zamknąć pojemniczek nakładką z patyczkiem, włożyć do zamrażalki na 2 godz. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusisię nam gotować, stać w oparach gotujących się dań. Żywilibyśmy się najchętniej tylko lodami, koktajlami, mrożoną kawą czy herbatą. Dlatego też dzisiaj przepis na lody. Lody dla fanów kokosa, ponieważ nie znajdziecie w nich gładkiej, delikatnej konsystencji, a wyraźną fakturę wiórków kokosowych, które wypełniają całe lody. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćmoże nie do końca sprzyja pałaszowaniu lodów, to i tak zdecydowałam się na tak szybką publikację, bo przecież dzień dziecka za niecały tydzień! A dzieciakom na pewno te lody zasmakują! Rabarbar sam w sobie jest kwaśny, jednak dodanie dużej ilości cukru wyrównuje smak i w ustach czujemy(...)słodycz ;-). Uprzedzając pytania o to, czy można je zamrozić w dużym pojemniku - tak, ale pod warunkiem miksowania co ok. 1 h. Wtedy osiągną odpowiednią konsystencję, brak kryształków lodu, niezbędny przy lodach nakładanych łyżką. Lody na patyku nie potrzebują takich zabiegów. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdzisiaj chcę wam zaproponować przepis na lody porzeczkowe. Są to lody z czarnej porzeczki, pyszne i orzeźwiające z dodatkiem białej czekolady. Porzeczka raczej należy do kwaśnych owoców, choć czarna porzeczka jest nieco mniej kwaśna. Mimo wszystko musiałam dodać sporo cukru, aby lody były słodkie. Smak porzeczki złagodziłam białą czekoladą. Mimo wszystko lody są mocno porzeczkowe, stąd ich naturalny kolor i smak. Do lodów dodałam całe owoce, które najpierw zagotowałam z cukrem. Zapomniałam ile soku ma w sobie porzeczka! Sok z porzeczki jest bardzo smaczny i bardzo intensywny. Dlatego lody z porzeczki nie wymagają dodatkowych aromatów, bo porzeczka w zupełności wystarczy. Bardzo lubię domowe lody , takie
codojedzeniaprzygotować domowe lody bez maszynki i jajek? Domowe lody straciatella – bez maszynki i jajek Choć koniec wakacji zbliża się wielkimi krokami, to ciepłe dni nie odpuszczają. Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe lody straciatella, czyli lody z kawałkami czekolady. Lody przygotujecie w kilka chwil(...)użycia maszynki do lodów czy dodatku jajek. Przepis jest naprawdę prosty. Lody straciatella z 3 składników goszczą w moim domu naprawdę często. Uwielbiam takie desery. Tak samo jak kocham piec. Kilka słów o moich zakupach w sklepie Fackelmann Polska A jeśli o pieczeniu mowa (i przygotowywaniu innych smakołyków), to chciałabym pokazać Wam moje „małe” zamówienie
Słodkie okruszkiLetnie miesiące to idealny czas to robienie domowych lodów. Sezonowe owoce są na wyciągnięcie ręki, do tego śmietanka, jogurt czy mascarpone, nieco cukru i pyszny letni deser gotowy. Tym razem zapraszam Was na jogurtowe lody agrestowe. Do ich przygotowania użyłam ciemnego agrestu, ale ten jasny też doskonale się tutaj sprawdzi. Pamiętajcie tylko, że ilość cukru jest(...)uzależniona od stopnia kwaśności agrestu, z którego zrobicie lody. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne pomysły na domowe lody: Sorbet z ananasa i porzeczki Sorbet ananasowy z bazylią bez cukru Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Truskawkowe lody na patyku bez maszynki Lody waniliowe z solonym karmelem
Kulinarne przygody GatityDomowe lody malinowe – pyszne i kremowe lody malinowe – z tylko 3 składników. Ich dodatkowym plusem jest to, że można je zrobić bez użycia maszyny do lodów. W sezonie polecam świeże maliny, a poza sezonem można użyć malin mrożonych, które polecam wcześniej lekko rozmrozić przed rozpoczęciem wykonywania syropu malinowego. Jeśli nie chcecie ich przecierać(...)malinowy przecisnąć przez gazę. Domowych lodów malinowych z poniższego przepisu nie musicie również mieszać podczas chłodzenia. Polecam również moje inne przepisy na chłodne desery: lody bananowe , lody kajmakowe 2-składnikowe oraz lody Kinder Bueno . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin
Kulinarne Przebojerzeczy to godny polecenia deser. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego wapnia (100 g porcja dostarcza go tyle samo, co 100 g mleka). Poza tym stanowią dobre źródło białka i fosforu. Lody nie nadają się dla maluchów Prawda i nieprawda Niemowlaków lepiej lodami nie karmić. Są bowiem wytwarzane na bazie mleka krowiego, które podajemy dziecku dopiero po ukończeniu(...)roku (ma w sobie silne alergeny). Starsze dzieci, jeżeli nie są uczulone na mleko, mogą jeść lody bez przeszkód. Lody są przyczyną zatruć Prawa i nieprawda Jeżeli byłyby przechowywane w złych warunkach i rozmroziły się, a następnie zostały zamrożone- mogą być w nich bakterie. Dla dzieci wybieraj wyłącznie desery wysokiej jakości, produkowane przez znanych producentów. Lody
ClauditteMissCookingLody jabłkowe z cynamonem domowe lody o smaku szarlotki. Lody jabłkowe z cynamonem smakują jak najlepsza szarlotka , a jak wiesz, w kawiarniach szarlotka prawie zawsze podawana jest z lodami waniliowymi. Takie gęste, kremowe lody, pełne skarmelizowanych jabłek mogłabym jeść przez cały rok. Domowe lody o smaku szarlotki łączą(...)aromatyczną wanilię i odrobinę goździków dla podkreślenia smaku. Uwaga: Robiąc zakupy pamiętaj, żeby kupić śmietanKę 30% lub 36%, a nie śmietanę. To wbrew pozorom nie jest to samo. Do lodów możesz też użyć gotowych przetworów z jabłek, tutaj znajdziesz przepis na prażone jabłka do szarlotki . Lody szarlotkowe z prażonymi jabłkami. Po prostu pycha. Lody
Cztery FajeryPodstawowy przepis na domowe lody. Bez maszyny do lodów, bez dodatku żółtek i bez gotowania. Bez specjalnych przyrządów, długiego mieszania, chodzenia na palcach. Bez trudu i bez problemu – bo domowe lody potrzebują tylko dwóch składników . No, ok. Ewentualnie może jeszcze wafelka. Broniłam się rękami i nogami przed zakupem maszynki do lodów. Oglądałam(...)śmietana lub mleko gotowane z żółtkami (dla zagęszczenia) i z cukrem plus przeróżne smakowe dodatki. Żółtka po dodaniu do płynu działają jak emulsyfikator i nie pozwalają się utworzyć kryształkom lodu – lody zostają miękkie i łatwo dają się formować, ale wcześniej, przed wlaniem masy do zmrożenia, podmraża się ją, jednocześnie mieszając w maszynie, żeby dodatkowo ją napowietrzyć i uczynić
Karo in the Kitchen0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lody, Lody, Lody dla ochłody !!! Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w waflu w postaci gałek
ClauditteMissCookingblogu bistro mama. Dodałam troszkę więcej cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-) Domowe lody cafe latte Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej)Wykonanie(...)śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę i napar kawowy łączymy i delikatnie mieszamy.Powoli przelewamy do uprzednio zmrożonej miski z maszynki do lodów i kręcimy 60 minut.Po tym czasie lody przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy około 3 godzin
Kulinarne przygody Gatityupalne dni jak dziś nie ma nic lepszego niż zimne lody. Domowe, swojej roboty, o smaku malinowym. Proste do wykonania, bez użycia maszyny do lodów. Dzień wcześniej należy przygotować malinowy curd i schłodzić go w lodówce. Następnego dnia wymieszać z ubitą śmietaną kremówką, wstawić do zamrażalki i gotowe(...)kilku godzinach są gotowe do spożycia. Przepis na lody znalazłam tutaj . Post Lody malinowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeLody na deser lubi prawie każdy z nas, a smak waniliowy jest jednym z najczęściej wybieranych. Dziś przepis na klasyczne lody z prawdziwą wanilią. Składniki : 5 żółtek 130 g cukru 400 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii Mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i oddzielić ziarenka, które wraz z laską(...)przelać przez sitko, przykryć folią spożywczą tak by ta dotykała masy, a następnie dobrze schłodzić. Schłodzoną masę dobrze wymieszać z zimną śmietaną kremówką, a następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji - wskazań producenta. Gotowe lody przełożyć do odpowiedniego pojemnika i schłodzić w zamrażalniku przez kila godzin. Smacznego
Zabawa smakiem