Lody kawowe z czekoladą domowe lody o smaku kawy mokka. Lody kawowe z czekoladą czyli lody mokka smakują obłędnie. To cudowny pomysł na letnie orzeźwienie i spełnienie marzeń każdego kawosza. W zupełności zaspokoją Twoje zapotrzebowanie na kofeinę. Przepisy na lody kawowe często zawierają kawę rozpuszczalną, ale jestem kawowym snobem, więc(...)przygotowane smakują jak najlepsza cafe mocca. Uwaga: Robiąc zakupy pamiętaj, żeby kupić śmietanKę 30% lub 36%, a nie śmietanę. To wbrew pozorom nie jest to samo. Do tych lodów najbardziej odpowiednie będą kawy z nutą czekolady. Domowe lody o smaku kawy mokka. Lody kawowe z czekoladą 200 ml pełnotłustego mleka 300 ml śmietanki
Cztery FajeryLody dla wszystkich fanów czekolady – lody czekoladowe. Czekolady nigdy za wiele! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 400 ml mleka – cukier waniliowy – opcjonalnie może być też trochę prawdziwej wanilii – 1/2 filiżanki cukru drobnego białego cukru – 4 żółtka – 150 ml słodkiej kremówki – 2 tabliczki gorzkiej czekolady – 2 łyżki kakao
Szybko Tanio Smacznieprzestygł. Chodzi o to, by podnosząc go nie rwał nam się i nie ciągnął tylko dał jeszcze ładnie się uformować na odwróconej miseczce.Tak przygotowane foremki na nasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część i całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następie nasz mus przecieramy przez(...)przygotowany śliwkowy kawior odcedzamy na sitku i delikatnie przepłukujemy pod wodą. Kiedy papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem do momentu uzyskania kremowej konsystencji lodów.Teraz działamy bardzo szybko ;). W przygotowane serowe miseczki układamy gotowe lody paprykowe i posypujemy częścią śliwkowego kawioru. Dekorujemy wedle naszego uznania i gustu.Mi nie pozostaje nic innego
Malinowe PocałunkiŚciąć z wierzchu plaster o grubości 1 cm. Z reszty za pomocą noża i łyżki usunąć ciasto pozostawiając wokół i na dnie ściankę grubości 1 cm. Z zamrażalnika wyjąć lody ,utrzeć(...)łyżką, aż trochę zmiękną i wypełnić nimi ciasto. Przykryć wcześniej odciętym plastrem i zamrażać przynajmniej przez 2 h. Dobrze smakuje polane czekoladą. Rada. Do tego ciasta dobre są też lody miętowo-czekoladowe
Kulinarny karnet ChristopheraDomowe lody straciatella może zrobić(...)domu każdy :) Wystarczy zaopatrzyć się w kremówkę i składniki, które chcemy mieć w lodach... np. czekolada, kawałki owoców, chrupki, bakalie itp...Nie jest potrzebna żadna maszynka do lodów, wystarczy sprawny mikser :) Składniki: 500 ml śmietanki 36%, 1 śmietan fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady, 50 g płatków migdałowych.Przygotowanie
Aga w kuchniaromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie zgrają się z kubkiem pełnym ulubionego ciepłego napoju i poprawią humor nawet tym nieznoszącym zimowej aury! Zapraszamy! (; Składniki(...)puder i miksujemy jeszcze około 1minutę. Pod koniec czasu zamrażania czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i wszystko mieszamy aż do połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Zamrożone „lody” bezowe wykładamy na talerz i polewamy zmiksowaną śmietaną oraz rozpuszczoną czekoladą z miodem i obsypujemy dowolnymi owocami, a mianowicie czyli uruchamiamy naszą wyobraźnię! Smacznego wieczoru! (function
Symfonia SmakówLato w pełni, za oknami rekordowo wysokie temperatury, w taką pogodę chętnie sięgamy po lody. Wybór jest ogromny, jednak szybkie lody malinowo-jogurtowe z dodatkiem limonki to jest to !!! Składniki : 100 g malin mrożonych 200 g śmietanki 30% 600 g jogurtu naturalnego 160 g cukru sok wyciśnięty z 1 limonki 1 łyżka malibu Wszystkie składniki(...)przełożyć do blendera lub malaksera i dokładnie zmiksować. Następnie przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją wskazań producenta. Smacznego
Zabawa smakiemCześć!Dzisiaj pora na kolejne lody!Tym razem bardziej uśmiechną się właściciele maszynek do lodów, jednak osoby nie posiadające jej też sobie poradzą (ja sobie poradziłam ;-)).Lody z dodatkiem masy kajmakowej (krówkowej) to coś, co musicie wypróbować.Słodycz, przeplatająca się z nutką soli - kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, bardzo polecam! Czekolada z dodatkiem soli
Pora coś zjeśćmamy. Zatem od dzisiaj będą się w większości pojawiać przepisy na lody z użyciem maszyny (ale pamiętajcie, zawsze można je zrobić bez niej, miksować co godzinę) i lody na patyku. Przepis pochodzi z instrukcji obsługi maszyny. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćletniej tonacji. Dla mnie to idealne połączenie smaków na gorące letnie dni. Teraz muszę tylko przygotować następną porcję i poczekać na pogodę… a nuż się zjawi niespodziewanie Lody kokosowo-limonkowe – składniki:400 ml mleka kokosowego140 g cukru150 ml śmietany2-4 łyżeczek soku z limonkiskórka otarta z połowy limonkiskórka z limonki do dekoracji (opcjonalnie)Do rondelka wlać(...)zamrażarki na kilka godzin. W trakcie mrożenia co godzinę miksować masę aż do momentu aż zrobi się bardzo gęsta.Smacznego Źródło: Step-by-step-Cook’s EncyklopediaPost Lody kokosowo-limonkowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszczęścia. Składniki. 2 porcje. 300g rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 2,5 szkl. wody Dekoracja zupy. 1 łodyga rabarbaru 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki krokantu migdałowego Wykonanie. Kulki lodów obtoczyć w krokancie migdałowym i wstawić do zamrażarki. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Do emaliowanego lub stalowego garnka włożyć rabarbar(...)kawałki 3-centymetrowe. W garnuszku zagotować kawałki rabarbaru z cukrem i wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć rabarbar. Ułożyć na dnie talerza, dodać kilka kawałeczków wanilii i gałkę lodów w krokancie. Delikatnie nalać zupę. I uwaga! Rabarbaru nie gotujemy w naczyniach aluminiowych, ponieważ glin wchodzi w reakcje z rabarbarem. Używamy garnków emaliowanych lub stalowych
Kulinarny karnet ChristopheraLody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami.Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe, owocowe, kawowe, balonowe……….smerfowe. Od smaków, wzorów i kolorów można dostać zawrotu głowy, a o skosztowaniu ich wszystkich, w ciągu lata nie ma mowy. Ja często duże opakowania kupuję i w zamrażalniku przechowuję. Wspólnie z dziećmi kreatywnie się bawimy(...)tylko nasze, niepowtarzalne lody tworzymy. Wystarczą nam pisaki cukrowe, cukierki kolorowe, czekoladki, żelki czy wafelki. Zabawa jest niesamowita, a lodowa uczta wyśmienita
Moniki SmakołykiPuszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera(...)zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Czynność tę powtórzyć 4-5 razy. Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły
wyzwania kuchennePogoda sprzyja... Pora na lody :)Co powiecie na smak lodowy ? Lodowy - cukierkowy :) LODY lodowe - przepisSkładniki:200g śmietanki kremwowej12-15 cukierków lodowych - ja użyłam cukierków firmy Bulik3 łyżki jogurtu naturalnego Śmietankę przelać do garnka, wrzucić cukierki i podgrzewać mieszając, aż cukierki się rozpuszczą.Ostudzić i schłodzić w lodówce.Zimną śmietankę ubić, dodać jogurt - wymieszać.Wstawić(...)zamrażalnika na min. 5 godz. Co 1,5 godz. można lody przemieszać. Takich cukierków użyłam w przepisie.Lubię ten smak - polecam, gdy najdzie ochota na coś słodkiego :) Smacznego
kolorowotorcikowowaniliowe szczypta soli Maliny blenderujemy na mus-sos. I to tyle z malinami. Jeżeli są kwaśne- tym lepiej. Będą wspaniałym przełamaniem smaku dla słodkiego deseru ze słodkimi lodami. Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tak jest najszybciej i najłatwiej). Gdy już wszystko się rozpuści, odstawiamy na moment masę czekoladą do wystygnięcia. Białka ubijamy(...)puszysta, następnie dodajemy resztę białek. Foremki- kokilki smarujemy masłem, wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 8-10 minut. Podajemy z musem malinowym i lodami. I od razu jemy! Smacznego
Mango PapajaTruskawkowe lody na patyku. Mój sposób na letnie, upalne dni? Proste domowe truskawkowe lody na patyku. Bez mleka, jajek, do przygotowania dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu mrożenia). Moje dzieci je uwielbiają Ja zresztą również. Jeśli i Wy lubicie sorbetowe lody polecam Wam je przygotować. Wyjątkowo proste, wyjątkowo truskawkowe i pyszne. Domowe lody(...)zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Rada: Aby łatwiej wyciągnąć lody z foremek można na chwilę foremkę z lodem włożyć do ciepłej wody. *Ilość cukru można zwiększyć w zależności od upodobań i słodkości truskawek. My wolimy mniej słodkie lody. Smacznego
Słodkie okruszkiSzare japońskie lody – z pastą zrobioną z czarnego sezamu i węglem, dla dodatkowego koloru. Bez maszyny do lodów, bez dodatku żółtek i bez gotowania. Bez specjalnych przyrządów, długiego mieszania, chodzenia na palcach. Bez trudu i bez problemu – bo domowe lody do nabrania odpowiedniej konsystencji potrzebują tylko dwóch podstawowych składników. Jak robi się klasyczne lody(...)śmietana lub mleko gotowane z żółtkami (dla zagęszczenia) i z cukrem, plus przeróżne smakowe dodatki. Żółtka po dodaniu do płynu działają jak emulsyfikator i nie pozwalają się utworzyć kryształkom lodu – lody zostają miękkie i łatwo dają się formować, ale wcześniej, przed przelaniem masy do całkowitego zmrożenia podmraża się ją, jednocześnie mieszając w maszynie, żeby dodatkowo lody
Karo in the KitchenPrzepis zaczerpnęłam z ILLUCUCINA ! Szukałam przepisu na lody, które będą orzeźwiające w smaku. Przygotowałam je na odwiedziny znajomych i wszyscy byliśmy zachwyceni ich świeżym smakiem! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 400 ml mleka – skórka z 1 cytryny – 160 g drobnego białego cukru (spokojnie można zmniejszyć ilość cukru) – 4 żółtka – 150 ml słodkiej kremówki(...)mleko odstawiamy do ostudzenia). Żółtka ubijamy z cukrem powoli dodając ciepłe mleko. Masę ponownie gotujemy do momentu gdy zacznie gęstnieć. Zestawić garnek z ognia do ostygnięcia – gdy baza lodów będzie zimna dodajemy sok z cytryny i likier. Całość chłodzimy a potem zamrażamy (mieszamy co 30-60 minut). Wyjmujemy z lodówki ok 15 minut przed podaniem. Życzę Wam smacznej
Szybko Tanio SmacznieLody z warzyw? Właściwie dlaczego nie, jeśli za główny produkt nadający smak całości kompozycji weźmie się rabarbar(...)Jeśli nie jesteście przekonani co do tożsamości rzewienia, zapraszam na blog zaprzyjaźnionej platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl ( https://lokalnyrolnik.pl/blog/rabarbar/#more-611 ), gdzie możecie poczytać o właściwościach i historii rabarbaru. Wróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru – ok. 1 filiżanki cukru – 600 ml śmietany kremówki – odrobinę masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam
Szybko Tanio Smacznieskładniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 5 minut. Wielkimi krokami zbliża się lato i upały. Tym samym otwieram sezon na lody! Nie byłabym sobą, gdyby te lody nie były wyjątkowe. Zdradzę wam tylko, że do zdjęcia musiałam zrobić drugą partię... Jeszcze prostsze i równie smaczne: Moje(...)wyrabiane były z surowego jaja, a już gotowe nie były poddawane procesowi pasteryzacji. Poza tym, latem często dochodziło do pełnego lub częściowego rozmrożenia lodów a następnie ich ponownego zamrożenia. I dokładnie razem z takimi lodami , zupełnie nieświadomi pochłaniamy bakterię Salmonella . Nie! Więc Salmonella Wam tego Lata nie grozi. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe
IzaGotujedojrzałe nektarynki/brzoskwinie kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki owoców leśnych gałązkę rozmarynu 4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe) Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow. Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii. Rozgrzewamy(...)nektarynek. Grillując stronę pokrytą cukrem uważajmy, aby ten się zbytnio nie przypaił. Jeśli zachodzi taka potrzeba zmiejszamy połmień. “Zgrillowane” nektarynki wykładamy na talerzyki, usuwamy rozmaryn, dodajemy po gałce lodów, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i owocami leśnymi. Podajemy natychmiast
Mia Cucina Sofietadobrze smakują razem, gwarantuję Wam ;-). Lato zbliża się wielkimi krokami, nawet w niektórych częściach Polski już jest. Nie każdy ma również w domu maszynkę do lodów, a te lody nie wymagają jej! Nie wymagają również mieszania! Zatem zapraszam Was gorąco go wypróbowania przepisu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść