Jeśli szukacie przepisu na lody, których przygotowanie zajmie Wam kilka minut a w dodatku smakują obłędnie, to właśnie znaleźliście odpowiedni przepis. Te lody kawowe nie dość, że nie wymagają dużo pracy, to są lekkie i puszyste, a do tego kawowe Smakują obłędnie! Oryginalnie przepis pochodzi z ksiażki Nigelli Lawson ‚Nigellissima’ a znalazłam go na blogu Niebo(...)talerzu. Najtrudniejsze w przygotowaniu tych lodów jest powstrzymanie się, żeby ich nie zjeść jeszcze przed zamrożeniem….;) Na pewno te lody będą gościły zawsze w moim zamrażarniku… Koniecznie je zróbcie a zakochacie się w nich jak ja :)!Lody kawoweSkładniki:600 ml śmietany 30-36%1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g80-100 ml mocnego
UgotujmyTo.plkolejna odsłona lodów, tym razem o smaku porzeczkowym. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że nie ma to jak lody własnej roboty ! Moja maszynka do lodów już się całkiem zamortyzowała ! A przede mną kolejne wyzwania :-) Domowe lody porzeczkowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru(...)domowego cukru waniliowego 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową
Kulinarne przygody Gatitycały czas niezależnie od pory roku. Często korzystam z tego przepisu, jest nie skomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania lodów własnoręcznie niepowtarzalna. Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250 ml mleka, dowolne dodatki smakowe Ja użyłam mus morelowy, oraz aromat waniliowy. Masę przed zamrożeniem podzieliłam(...)ostudzić. Ubić śmietanę dodać do masy, delikatnie wymieszać. Lody włożyć do zamrażalnika na godzinę, po tym czasie wyjąc i zmiksować lody, ponownie włożyć do zamrażalnika na godzinę, następnie wyjąć zmiksować, i jeszcze raz zamrozić ponownie zmiksować, zamrozić, i po 2-3 godzinach lody są gotowe * Lody
RAROSSAprawda u nas te największe upały chyba już na szczęście minęły, jednak wcale nie znaczy to, że nie możemy sobie pozwolić na lody. Wręcz przeciwnie! Latem lody są obowiązkowe:)) A domowe to już prawdziwa uczta, choć wcale nie są trudne w wykonaniu:) Zresztą sami się przekonajcie! Tym razem proponuję orzeźwiające lody o smaku miętowo(...)sztywno, dodać mleko i żółtka oraz szczyptę soli. Chwilę miksować. Dodać posiekane czekolady, barwnik oraz krople miętowe, dokładnie wymieszać. Masę przelać do pojemnika i zamrozić. Następnie co dwie godziny lody wyjmować z zamrażalnika i miksować chwilę blenderem. Czynność powtarzać 3-4 razy. Lody nakładać przy pomocy łyżki do lodów
Z miłości do słodkościsprawdzony i bez wątpienia najprostszy przepis na pyszne domowe lody śmietankowe bez jajek. Do ich przygotowania nie potrzebujesz maszynki, wystarczy Ci zwykły blender. Jeszcze tylko 3 proste składniki i w ciągu kilku minut wykonasz doskonałe, kremowe lody domowej roboty. A kto z nas potrafi się oprzeć porcji pysznych, śmietankowych lodów? Jeśli szukasz więc przepisu(...)lody wykonane domowym sposobem lub zastanawiasz się nad tym: Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Ten prosty sposób jest właśnie dla Ciebie! Lody śmietankowe bez maszynki, możesz posłodzić cukrem lub ksylitolem. W przepisie podajemy obie opcje do wyboru. Jeśli pierwszy raz będziesz szykować domowe lody, polecamy przed przystąpieniem do pracy, skorzystać z naszych
Kuchnia Na WypasieWszyscy uwielbiamy lody. Dodatkowo ta pora roku, gdy mamy już pyszne owoce dojrzewające nie w szklarniach a na słońcu sprawia, że to idealny moment na przygotowanie pysznych domowych lodów. W tej odsłonie proponujemy domowe lody brzoskwiniowe. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, delikatnością i słodkością. Nie można im się oprzeć! Dodatkowa porada. Należy wiedzieć, że zmiksowanie połowy(...)podczas kiedy pozostawiona w kawałkach druga część wzbogaci konsystencję. Sok z cytryny zwyczajowo jest używany, aby zapobiegać brązowieniu brzoskwiń. W tym przypadku jest dodawany później, aby dodać uroku wyglądowi lodów. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pyszne domowe lody ze \u015bwie\u017cych brzoskwi\u0144","image":"","description":"","keywords":["domowe lody","lody domowe","przepis
ProstePesto.plCudownie orzezwiajace lody to najskuteczniejsza ochloda w czasie upalnych dni lata.Dzisiejszym lodom nie oprze sie nikt.Malokaloryczne,bezmleczne,bezjajeczne,bez krecenia,bez mieszania,niezwykle proste do przygotowania.Masz juz na nie ochote? Dzisiejsze lody sa jednoskladnikowe - jest to zamrozone puree z kiwi,jednak bez dodatku wody,takze sorbetem tez nie sa.Jedyne co potrzebujesz to owoce kiwi(...)foremki.Do lodow wybierz dojrzale owoce,a obejdzie sie bez dodatku cukru.Zapraszam na super orzezwiajace w zielonym, energetyzujacym kolorze lody na patyku.Skladniki na 4 foremki:6 dojrzalych owocow kiwiWykonanie:owoce umyj,obierz ze skorki,odloz 4 plasterkizmiksuj blenderemna boku foremki uloz po plasterku kiwi,napelnij foremki zmiksowanym pureewstaw do zamrazarki na 4-5 godzin,a najlepiej na cala noclody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasu tego usystematyzować i wrzucić na stronę. Mam jednak nadzieję, że jednak to lenistwo uda mi się przezwyciężyć…;) Dzisiaj proponuję Wam przepis na lody karmelowo-orzechowe. Lody są zdecydowanie dla łasuchów, słodkie i ciężkie. Wspaniały karmelowy smak z orzechową nutą. Żałuję tylko, że nie dodałam do nich odrobiny alkoholu, żeby tak bardzo nie zamarzły(...)Choć można je zjeść zanim całkowicie zamarzną albo po zamarznięciu -a przed zjedzeniem- wyjąć wcześniej z zamrażarki. Zapraszam na lody karmelowo-orzechowe. Lody karmelowo-orzechoweSkładniki:600 ml schłodzonej śmietany 30-36 %4-5 łyżek masła orzechowego1 puszka karmelu (397g)Masło orzechowe i karmel wymieszać (powinny być w temperaturze pokojowej). Schłodzoną śmietanę lekko ubić
UgotujmyTo.plinne, i przeglądałam książki, aż w Desserter: 1001 opskrifter zobaczyłam lody marchewkowe... Najpierw troszkę się skrzywiłam, później stwierdziłam, że skoro ciasto marchewkowe lubię, to dlaczego by nie lody...? Zanim jednak przystąpiłam do działania, udałam się po radę do głównego zjadacza. C. stwierdził promiennie, że lody marchewkowe pyszne są. Hmm... A ciasta z galaretką nigdy(...)jadł... W każdym razie upewniona, że katastrofy raczej nie będzie, ukręciłam lody. Przepis nieco zmieniłam - pominęłam szafran i pistacje (nie miałam), dałam imbir i nieco więcej migdałów. Wyszło pysznie! W życiu bym nie pomyślała, że lody marchewkowe mogą być takie dobre. Kremowe, z chrupiącymi kawałkami migdałów (im bardziej lubicie chrupać, tym mniej się przykładajcie do siekania
Pożeraczka, czyli raz adobrzemniejszych 3 duże białka lub 4 mniejsze 1 i 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów) - opcjonalnie 1/4 szklanki wody 12 wafelków do lodów mniejszych lub kilka większych Przygotowanie: Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). W garnuszku zagotować niewielką(...)wodnej. Przelać do miseczki lub kubka w zależności od wielkości wafelków. Rozrzedzić odrobiną mleka do uzyskania płynnej, ale gęstawej konsystencji, w której można moczyć lody. Wyjąć ciepłe lody z lodówki. Trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odstawić (np. do przygotowanej szklanki). Tak samo postąpić
Fabryka pomysłówpoprzedniego :-) Dzisiaj mamy lody malinowe. Muszę powiedzieć, że ich smak mnie zaskoczył... nie przypuszczałam, że będą tak pyszne ! No i ten zapach świeżych malin... Poezja :-) Domowe lody malinowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 350 g malin Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów(...)malinowy mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową. Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny
Kulinarne przygody Gatitysklepowe mają dużo sztucznych barwników i rozmaitej chemii, a koło jajek zapewne nawet nie leżały. Postanowiłyśmy zatem specjalnie dla niego zrobić domowe lodowe pyszności. Wprawdzie nie są to „prawdziwe” lody bo te się robi na zółtach, ale doskonale je udają. Słodkie, zmrożone i pyszne idealnie zaspakajają „lodowe” pragnienia, a przemycamy przy tym nieco jogurtu naturalnego i zdrowych, polskich(...)miksujemy, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Mniej więcej co pół godziny miksujemy mieszankę, aby lody się napuszyły oraz nie wytworzyły się kryształki lodu. My miksowałyśmy 4 razy. Przed podaniem warto lody wyciągnąć na 5 minut z zamrażalki, aby nie były zbyt mocno zmrożone. Smacznego
Kolizje Smaków, ale jakoś do kupnych nie mam przekonania. Są dla mnie zdecydowanie za słodkie i zaklejające. Wolę też wiedzieć, co mam w środku.Tym razem poszłam "na łatwiznę". Lody(...)nadają się najlepiej do specjalnych foremek z patyczkami. Niestety nie wiem, jak sprawdzą się w dużym pudełku - bez maszynki do lodów mogą wytrącić się kryształki lodu w strukturze. DWUSKŁADNIKOWE LODY PORZECZKOWE /własny:/ 400 ml jogurtu greckiego 1 słoik konfitury porzeczkowej (300g) Mocno schłodzony jogurt miksuję z konfiturą. Przelewam do specjalnych foremek na lody
W kuchni Karmel-itkipuszyste i kremowe – bez kryształków zamrożonej wody – a ich tajemnicą jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao i robiła lody marmurkowe. Jako, że do przepisu używamy surowych jajek koniecznie muszą być ze sprawdzonego źródła (najlepiej użyć jajek ekologicznych). Nie wiem czy powinnam się przyznawać jak wielką porcję potrafię(...)Żółtka ubijamy z 1/3 cukru, białka ubijamy z 1/3 cukru i śmietanę ubijamy z 1/3 cukru. Wszystkie trzy masy łączymy mieszając łyżką i dodajmy ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Lody waniliowe wlewamy do pojemnika na żywność (koniecznie takiego, który ma przykrywkę), zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 12 h. Post Lody waniliowe – bez maszynki
Poezja smakuLody arbuzowe na patyku Lody arbuzowe na patyku, to bardzo prosty przepis na pyszne domowe lody. Przygotujesz je w kilkanaście minut, a potem już pozostaje tylko oczekiwanie, aż się zamrożą. Wiem, wiem, to nie jest takie proste 😀 . Do moich lodów dodałam 2 łyżki cukru pudru, bo arbuz, którego użyłam nie był bardzo słodki(...)Zaznaczam też, że w domu nie lubimy bardzo słodkich deserów, więc ja cukru nigdy nie dodaje zbyt dużo. Jeśli wolisz, żeby Twoje lody były bardziej słodkie, po prostu spróbuj ich przez zamrożeniem i zdecyduj sama ile cukru musisz dodać. Lody arbuzowe zrobiłam bez wykorzystania maszynki do lodów, bo wiem, ze nie każdy ją posiada
Kulinarne przygody Gatityoraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także dodać do miski z masą płynną.Ponownie wszystko wymieszać i masę przelać do maszynki do lodów.Mieszać około 20 minut ( masa będzie gęsta, więc maszynka sobie nie poradzi przez 30 minut ).Po tym czasie przełożyć lody do pojemniczka, zakryć pokrywką i wstawić(...)zamrażarki na co najmniej godzinę.Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów możemy wymieszać je mikserem i przelać do naczynia ale co jakiś czas mieszając.Gdy lody się mrożą przygotować sztywną folię i robić na niej dowolne wzorki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.Następnie folię z wzorkami włożyć do lodówki do stężenia.Gotowe lody nakładać
Ewa w kuchniTest produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTOUwielbiam lody, a z bakaliami, to wręcz za nimi przepadam.Ale takie lody domowej roboty, smakują o niebo lepiej , niż te kupne ze sklepu.Postanowiłam dodać do nich orzechy włoskie i rodzynki Kresto, aby wzbogacić smak lodów.I muszę powiedzieć że były rewelacyjne:)LODY(...)włożyć pojemnik do zamrażalki, zamrażać ok.6 godz, Co pół godziny, wyjmij pojemnik z zamrażalki, dokładnie przemieszaj. Wstaw naczynie z powrotem do zamrażalnika. Czynność mieszania powtórz kilka razy, zamróź. Gotowe lody nakładaj do pucharków za pomocą łyżki do lodów, udekoruj listkami mięty
Kuchnia Danusicukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i mus z rabarbaru i dalej miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-owocową. Następnie lody przelewamy do maszynki do lodów, uprzednio odpowiednio zmrożonej i postępujemy zgodnie z zaleceniem producenta maszynki. Potem przekładamy lody do pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki(...)godzinach lody powinny być gotowe
Kulinarne przygody Gatityochota na lody ? Mnie właśnie przyszła ;) i postanowiłam wykorzystać do ich produkcji gruszki, moje ulubione jesienne owoce. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam lody. Następnym razem zrobię jej z dodatkiem przypraw, może kardamonu, cynamonu lub mielonych goździków... ? Domowe lody gruszkowe Składniki: 3 żółtka 200 ml mleka 200 ml śmietanki(...)cukru 350 g gruszek + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone ! Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, około 15-20 minut. Owoce odstawiamy do wystygnięcia
Kulinarne przygody GatityUpały niczym z tropików do nas zawitały. Mi to pasuje :) A dla ochłody robię znowu lody. Ten przepis jest niezwykle prosty. Jeśli nie chcecie robić lodów w waflach, zwyczajnie zamroźcie je w pojemniku. Lody nawet po całej nocy w zamrażarce są dość miękkie by nakładać je łyżką. Ale czy taka lodowa kanapka nie wygląda lepiej(...)tarce. Startą czekoladę dodać do masy - wymieszać. Przygotować 12 rantów. W każdym z rantów ułożyć wafel, wylać część masy, przykryć drugim waflem. Wstawić do zamrażarki. Ja swoje lody mroziłam całą noc. Jeśli nie dysponujecie rantami cukierniczymi możecie do przygotowania lodów użyć blachy kwadratowej/prostokątnej z wyższym rantem i zwykłych wafli tortowych kwadratowych. Wyłóżcie wówczas blachę
kolorowotorcikowojeszcze przed zamrożeniem ich smak był niesamowity. Truskawki i kokos idealnie ze sobą współgrały, tworząc delikatne różowe lody. Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, więc lody nie mogły być innego smaku. Składniki : 200 g truskawek* 200 ml śmietany kremówki 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 120 g cukru sok z 1/2 limonki(...)łyżki malibu** Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta. Lody przełożyć do pojemnika i zamrozić. Piętnaście minut przed podaniem wyciągnąć lody z zamrażalnika. Smacznego :) *truskawki mogą być świeże lub mrożone **malibu można pominąć, jednak poprawia ono konsystencję lodów
Zabawa smakiem