Likier z białej czekolady. Wcale nie trzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać. Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady – 1 szklanka cukru(...)wódki/ spirytusu Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem (mieszać, żeby cukier się rozpuścił). Zmniejszyć ogień, wrzucić połamaną białą czekoladę i rozpuścić (nie dopuścić w tym czasie do zagotowania). Wystudzić. Do wystudzonej mikstury dodawać porcjami alkohol i energicznie cały czas mieszać. Rozlać do butelek. Podobne przepisy Lemoniada truskawkowa Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem .yuzo
Pociąg Do Kuchnispirytusu 300 ml wódki skórka z jednej pomarańczy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu Owoce myję dokładnie, mrożę przez dobę a następnie zamrożone owoce i skórkę z pomarańczy zalewam alkoholem i odstawiam na 7 miesięcy. Po tym czasie zlewam alkohol a owoce zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier
Mango PapajaT aka sielska naleweczka ;) , wspomnienie lata, dobra na przeziębienie, poprawę humoru, bezsenność i inne dolegliwości. Składniki: 1 l rozwiniętych kwiatów lipy (zebranych z dala od ruchliwych
SzczyptaSmaQorzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak. Podobnie do Baileys skomponowany jest likier Carolans – tam mamy mieszankę kilku rodzajów whiskey z dodatkiem innych alkoholi, śmietanki i irlandzkiego miodu. Nawet Kerrygold, firma którą możecie znać ze sprzedawanego u nas masła, ma swój krem irlandzki(...)ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta. Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy czy rumu, bo całkowicie zmienią i wypaczą smak – to zupełnie inne alkohole, nadadzą się gdzie indziej ale nie w tym przepisie. Śmietanka? Tłusta, płynna – 30% śmietanka Zott sprawdza
Karo in the Kitchenmamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki pod ręką. Ten jest mniej złożony, nie ma ani kawy, ani wanilii(...)bójcie się, jest równie smaczny. A robi się go błyskawicznie. 460 g masy kajmakowej 640 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 410 ml wody 370 ml spirytusu 95% (ok. 295 g) Wszystko poza spirytusem wlewamy do garnka i mieszamy, podgrzewając na malutkim ogniu. Jak się masą kajmakowa ładnie połączy z wodą i mlekiem to zdejmujemy garnek z ognia, studzimy
Marder&Marder Manufacturetaki likier bazyliowy, jaki spotykany jest w internecie, ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej limonki 300ml spirytusu
Kuchenna Kontrrewolucyaspirytusem wymieszanym z 400 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przecedź przez sitko. Do odcedzonego płynu wlej pozostałe alkohole, oraz wystudzony syrop z wody ( 300 ml ) i cukru. Przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru
Przepisy i porady kulinarne„Autorką tego przepisu jest Pani Zofia Nasierowska, która podzieliła się nim parę lat temu z czytelniczkami magazynu „Kuchnia”. Ja przygotowuję go zazwyczaj z połowy porcji. Ma
Wiem co jemdużą paczkę do testowania z produktami firmy Emix. Nawet nie wiedziałam, że mają tak dużą ofertę produktów klik. Od razu miałam kilka pomysł na wykorzystanie produktów. Dzisiaj pierwszy - likier piernikowy. Ale jest tak pyszny i aromatyczny, że z powodzeniem możecie robić. Na rozgrzewkę i przy pieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje(...)ucieszy. Składniki: 0,5 l kremówki 1 czekolada gorzka 100 g cukru pudru Emix 2 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 2 łyżki nutellii 200 ml wódki 100 ml spirytusu Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier puder, przyprawę i nutellę. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się
Ala piecze i gotujegorzkie ! ) wrzuć do czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż na połowę , korę cynamonu połamaną na mniejsze kawałki oraz goździki. Wlej do słoja 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, wlej spirytus, zamieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę , z cytrusów wyciśnij dokładnie sok. 3 szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź(...)Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat ! P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi
Przepisy i porady kulinarnesię nie zmieniło. I długo jeszcze nie zmieni. Nalewki zdecydowanie uczą cierpliwości. Tymczasem więc popijam jakieś belgijskie piwo, zerkam na jakiś komediowy serial i wpisuję przepis na ten likier. Stosunkowo szybko się robi (w porównaniu do nalewek) więc trzasnąłem go tak w oczekiwaniu na właściwe trunki. To raczej taki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej(...)latem idealnie się zgrywa z całością. 1,5 kg bananów 1 litr śmietany 18 % sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 0,3 kg cukru 1 litr spirytusu 95% Banany kroimy na grube plastry i wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy. Zalewamy śmietaną i dosypujemy cukier. Potem, ciągle mieszając, dolewamy spirytus. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne
Marder&Marder ManufactureProsty i szybki do wykonania. I nie trzeba czekać miesiącami na efekt końcowy. Nie będę się rozpisywała... Musicie go sami spróbować..
Anioły w kuchniwinogrona, a nie tych sklepowych z hipermarketów. Składniki: 1 kg jasnych winogron 1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu 1 kg cukru 5 goździków Sposób wykonania: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem(...)czasie do słoja wlać alkohol, dorzucić goździki i wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie (u mnie słój stał 3 tygodnie). 3. Ciecz zlać, owoce odcisnąć z soku i likier przefiltrować przez filtry do kawy. Trochę to trwa, ale naprawdę warto dla tego kolorku i smaku. 4. Gotowy likier przelać do butelek. Na zdrowie! Źródło: Moje gotowanie
Kuchnia domowa AniK olejna nalewka wędruje na półkę :) Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego
SzczyptaSmaQrozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz.Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość(...)mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano.Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić.Krem: 1/2 l mleka, budyń waniliowy, 4 łyżki cukru, 3/4 szklanki likieru jajecznego Adwokat. 400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera
Z miłości do słodkości