dodajemy po trochu cukru i mieszamy by się rozpuścił. Gdy cały cukier się rozpuści dodajemy kawę. Gotujemy, aż powstanie kawowa pianka. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie dolewamy powoli spirytus. Likier przelewamy do karafki. Wieczorem już sobie leję pierwszy kieliszek:) Na zdjęciu likier nalałam od razu po zrobieniu do kieliszka stąd ta ładna pianka :)Rada: Aby likier się nie zwarzył(...)przy dolewaniu alkoholu należy do 50 ml spirytusu dodać łyżeczkę likieru, to co nam się zwarzy wyciągnąć łyżeczką i wyrzucić. Spirytus przelewamy wolnym strumieniem do likieru, mieszając. Tak samo robimy z drugą 50tką spirytusu. Jakby ktoś się pytał czemu od razu nie dodałam likieru do 100 ml spirytusu, to odpowiadam, że nie wiem. Tak zrobiłam na dwie części i się
Aga w kuchniAjerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g cukru pudru; 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej(...)gęsty, więc lepiej po przygotowaniu zlać go do słoika niż do butelki. Wówczas łatwiej będzie go wydobyć. Ja zastąpiłam cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią, stąd czarne kropeczki w likierze. Spirytusu nie można zastąpić wódką. Ajerkoniak przygotowany na bazie wódki będzie rzadki. Spirytus ścina żółtka jaj, dlatego likier gęstnieje. Najlpeszym spirytusem do nalewek/likierów jest 70 %. W sklepach
Gospodyni Miejskabędzie znakomitą propozycją na spotkania towarzyskie. Bardzo prosty w przygotowaniu, świetnie rozgrzewa w jesienne chłodne wieczory. Idealny dla wielbicieli kawy. składniki na około 1 i 1/2 litra likieru 1/2 litra wódkę lub spirytus 220 ml zaparzonej kawy mielonej 500 ml śmietany 30% puszka mleka zagęszczonego słodzonego przepis Kawę mieloną zalewamy około(...)wrzątku, studzimy . Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy mleko zagęszczone z puszki oraz dokładnie ostudzoną i przecedzoną przez sitko kawę. Całość dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy wódkę lub spirytus . Likier odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie aby składniki się" przegryzły
Smakowite Danialimoncello, 500 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego, Wykonanie: Wymieszać składniki, przechowywać w lodówce. Jeśli chcecie przechowywać likier przez kilku miesięcy mleko trzeba zagotować, wystudzić i zimne wymieszać z limoncello. II. Crema di limoncello - przepis podstawowy 500 ml spirytusu 95%, 500 g cukru, 6-8 cytryn, 1000 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light (4%) * . Przygotowanie: Cytryny wyszorować w gorącej(...)ciemne miejsce, codziennie potrząsać słojem. Zlać spirytus, skórki wyrzucić, mleko zagotować z cukrem na wolnym ogniu, wystudzić i usunąć kożuch. Zimne mleko połączyć ze spirytusem. Likier przelać do wyparzonych butelek, przechowywać w lodówce, podawać schłodzony. * Jeśli lubicie bardzo słodkie trunki możecie użyć mleka zagęszczonego słodzonego . * Jeśli wolicie lżejsze trunki do przygotowania
SzczyptaSmaQmożna zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem(...)obrotach. Dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia. Gotową masę wstawiamy do lodówki. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Do 2/3 szklanki wody dodajemy 4 łyżki likieru orzechowego, spirytusu lub amaretto i nasączamy oba blaty (można też nasączyć lekko posłodzoną, mocną kawą albo herbatą). Przekładamy schłodzonym kremem. Wierzch dekorujemy roztopioną czekoladą (u mnie z łyżką masła) i orzechami
Poezja smakubazę do tworzenia innych pysznych alkoholi. I tak dodając kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody otrzymamy likier kawowy, dodając roztopioną czekoladę i odrobinę więcej wódki (lub spirytusu) otrzymamy likier czekoladowy, dodając przyprawy korzenne otrzymamy likier piernikowy itd. Możliwości jest mnóstwo, lecz o tym kiedy indziej. Dziś zaczynamy od podstawy, czyli od likieru mlecznego. Zapraszam! Składniki na likier mleczny(...)mleka zagęszczonego, słodzonego 200 ml wódki (lub 100 ml spirytusu) Mleko przelewamy do wódki, zakręcamy, potrząsamy do połączenia składników i gotowe! Jeśli nie lubimy zbyt słodkich likierów część mleka słodzonego możemy zastąpić taką samą ilością mleka zagęszczonego niesłodzonego np. 100 ml mleka słodkiego i 100 ml mleka bez cukru mieszamy z 200 ml wódki
Rozpustne gotowanielikier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak , który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście(...)łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę i zmieszaną kawę z mlekiem. Wszystko jeszcze raz miksujemy, po czym powoli dodajemy spirytus. Gotowy likier przelewamy do butelek i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dalej po zrobieniu, tym smakowo lepszy :) *Im gęstszy chcemy uzyskać likier, tym więcej dodajemy śmietany, a mniej
Smakowy RajSkładniki: 1/2 l spirytusu 250 ml soku malinowego 25 dkg cukru kryształu Sposób wykonania: Sok zagotować z cukrem, mieszać do odszumowania, dolać spirytus i wymieszać. Wlać
Przepisy kulinarne babci Antoninyogniu, przez około 20 minut, bardzo często mieszając. Wystudzić. Spirytus wraz ze skórkami przecedzić przez sito. Skórki cytrynowe wyrzucić. Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito. Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać(...)lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,65 litra likieru. Ja robiłam z połowy porcji i wyszło 820 ml. Do przygotowania likieru używa się WYŁĄCZNIE skórek cytrynowych. Spirytusu nie należy zastępować wódką. Najlepszym spirytusem do nalewek/likierów jest spirytus 70 %. W sklepach dostępny jest najczęściej spirytus 95 %, w związku z tym należy go rozcieńczyć zgodnie
Gospodyni MiejskaDomowy likier kukułkowy... W jesienne wieczory kieliszeczek likieru własnej roboty na rozgrzewkę. Składniki na litr likieru: 40 dkg kukułek pół litra mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szklanka wody przegotowanej 1 szklanka spirytusu Cukierki wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem skondensowanym, na małym ogniu rozpuszczamy cukierki w mleku, często mieszając (tak aby cukierki nie przywarły do dna). Studzimy. Następnie spirytus wymieszać intensywnie
Pelusiowa Kuchniaprostu musicie spróbować! Dodamy tylko, że domowe alkohole, likiery nalewki mają ten plus, że samemu można regulować moc trunku. Wystarczy dodać mniej lub więcej spirytusu. A jeśli w ogóle nie przepadacie za alkoholem, to zróbcie likier na wódce - smak “procentów” nie powinien być w ogóle wyczuwalny. SKŁADNIKI: Na około 1 litr gotowego likieru. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)wodą. Zostawiamy do wystygnięcia. W rondelku zagotowujemy mleko skondensowane z cukrem i ziarenkami wydrążonymi z wanilii. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy ostudzoną kawę z mlekiem skondensowanym, powoli dolewamy spirytusu. Dokładnie mieszamy. Przelewamy likier do butelki, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce do „przegryzienia”. Tymczasem, życzymy Wam zwariowanej imprezy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku
W kuchni Katiegotowy do picia następnego dnia. Moim zdaniem im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Składniki (na prawie 6 l likieru): 1,5 kg aronii (zważyć przed mrożeniem) 400 liści wiśni 4 litry wody 70 dag cukru łyżeczka kwasku cytrynowego 1,5 litra spirytusu Aronię przemrozić przez 24 godziny. Liście wiśni moczyć kwadrans w wodzie i dobrze opłukać. W dużym garnku umieścić(...)Zestawić z palnika i dodać kwasek cytrynowy. Wymieszać. Odstawić całość do ostygnięcia. Przygotować butelki , najlepiej ciemne z zielonego lub brązowego szkła . Usunąć aronię i liście. Do cieczy dolać spirytus. Wymieszać. Likier przelewać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu . To bardzo ważne, bo w świetle ciecz traci swój bordowy kolor i staje się brunatna . Stąd też proponuję wcześniej zastosowanie ciemnych butelek
Weekendy w domu i ogrodzieLIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE Do kawy, deserów ten domowy likier będzie wyśmienity. SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego (2x411g) 1 cukier waniliowy 16g 1 1/2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml spirytusu WYKONANIE: W 1/2 szklance mleka rozpuścić kawę, resztę mleka przelać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować (gotować w garnku
Kuchnia BeatyPrzepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego)Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min.Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić
happycreatiff.blogspot.commleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 jajek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować(...)mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe
moj przepis na