likier na spirytusie - 194 przepisów (strona:3/13)

Likier espresso 789

przepisami na różne likiery owocowe, kremowe, korzenne... każdy znajdzie dla siebie odpowiedni smak. Mnie osobiście najbardziej zafascynował likier toffi (który czeka w kolejce na przygotowanie), likier migdałowo- marcepanowy oraz likier espresso (przygotowałam i muszę przyznać, że jest pyszny). Polecam tą książkę, a ja już przymierzam się do kolejnych książek z tej serii :) Składniki: 250 ml wody (u mnie(...)rondelku gotujemy wodę z cukrem, tak by powstał nam syrop karmelowy, ciągle mieszając. Gdy syrop już będzie gotowy, dolewamy zimną odcedzoną kawę (bez fusów). Na końcu dodajemy spirytus, wlewając go wolnym strumieniem. Likier jest gotowy od razu po przygotowaniu

Aga w kuchni
LIKIER POMARAŃCZOWY 167

drobnych otworach. Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz.  Zakorkować butelki i  pozostawić na 48 godzin. Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelek, zakorkować. Pozostawić na 2-3 miesiące. Jeśli robiliście podobny likier, to podzielcie się swoimi doświadczeniami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pijana śliwka z kremem nutellowym. 354

mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru

Sama słodycz i szczypta chili
Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia 129

tortu’ nie nadają się wegańskie bezy ani żaden inny zamiennik tłuszczu. Wegańskie bezy rozpuszczą się – za szybko wchłaniają wilgoć. Jeśli nie chcecie używać lub nie macie spirytusu – spróbujcie zamienić go na brandy, likier jajeczny lub kremowy, np. Bailey’s. SKŁADNIKI 350ml mleka 1,5 opakowania budyniu śmietankowego + 5 łyżek stołowych cukru 2 kostki masła 82% tłuszczu + 4 łyżki stołowe cukru

Karo in the Kitchen
Likier kokosowy 604

mleka skondensowanego SŁODZONEGO100 ml spirytusuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Mleko kokosowe i mleko skondensowane przelewamy do rondelka, na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.Gdy ostygnie, dodajemy do mleka spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki, szczelnie zakręcamy.Gotowy likier kokosowy odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce, aby się “przegryzł”.Smacznego

W kuchni Katie
Likier z cukierków mlecznych 155

bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około 750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO -1 szklanka wody -0,5 szklanki spirytusu  -1/3 szklanki wódki Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem, wtedy łatwiej się rozpuszczą(...)ściągamy go z ognia. W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone. Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu. Mieszamy. Całość studzimy. Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus. Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery. Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł lekko gęstawy i nutka alkoholu była dobrze wyczuwalna. Likier przechowujemy w lodówce, myślę że około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
LIKIER WIŚNIOWY 205

Składniki: 1/2 l spirytusu 75 dkg wiśni 250 ml wody 1/2 kg cukru kryształu Sposób wykonania: Połowę wiśni opłukać, włożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, zakorkować i

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Rafaello Z Kaszy Jaglanej 459

łyżki oleju i szczypta soli 2/3 szkl cukru pudru 2 szkl wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia 1/2 szkl mleka w proszku aromat kokosowy, a najlepiej lepiej likier kokosowy kieliszek lub 1/2 kieliszka spirytusu ;) 1. Kasze płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z olejem przez 15-20 min. Po wyłączeniu gazu odkrywamy przykrywkę aby nadmiar wody odparował. Lekko

Gotowanie...to proste !
Likier adwokat / Liqueur lawyer 283

ilość: ok. 3 butelek po 500 ml Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko, dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy spirytus. Dobrze wszystko mieszamy łyżką. Gotowy likier przelewamy do butelek i wkładamy je na dobę do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki i podajemy w temperaturze pokojowej. ***** We mix the egg yolks with

Projekty ze smakiem
Likier czekoladowy 146

wrzenia. Wówczas wyłączamy kuchenkę i czekamy aż masa kakaowa ostygnie. Powinna być dość gęsta. Tutaj mała uwaga: likier po wystudzeniu będzie naprawdę gęsty. Mi taki idealnie pasował, ale jeżeli wolicie bardziej płynny to dajcie więcej mleka (lub mleka i spirytusu żeby mocy nie stracić(...)albo mniej kakao. Zresztą to już przed samym butelkowaniem można ocenić i w razie potrzeby rozrzedzić. Po wystudzeniu przelewamy likier do butelek i odstawiamy na 2 tygodnie. Jeżeli ktoś ma wagę, a nie ma zbyt precyzyjnej miarki to 300 ml spirytusu to około 240 gram. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Likier kawowy - domowy 180

Domowe - najlepsze :) taki likier piłam kiedyś na babskim wieczorze. Poprosiłam koleżankę o przepis i zrobiłam dla siebie, ale za mało :) krótko mówiąc - trzeba dorobić :D Składniki: 120 ml spirytusu 1 puszka masy krówkowej 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml śmietany 30% (kremówki) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej(...)wody (około 3 łyżki). Studzimy. Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz miksujemy, aż składniki się połączą. Likier przelewamy do karafki/butelki i przechowujemy w lodówce. Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Rady: Zamiast masy

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki Suzette z sokiem z mandarynek 136

szczypta kurkumy szczypta soli  Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka z mandarynki i cytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):) lub pomarańczowego/ lub spirytus  5 kostek cukru trzcinowego  Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki.  Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego sok z owoców oraz(...)trzcinowy. Wlewamy likier i odparowujemy aż sos stanie się w lepki (czas ok 15- 20 minut). Na czystą patelnię wlej łyżkę sosu, rozprowadź na całą powierzchnię patelni i rozłóż naleśnika, po chwili przerzucając go n drugą stronę, tak aby cały był nasączony sosem. Złóż je w trójkąciki. Wykładaj na talerze gorące. Dla efektu gorące naleśniki polej spirytusem, podpal i natychmiast

AZgotuj!
Likier kukułkowy 118

Cukierki kukułki z nadzieniem na spirytusie połączone z wódką dają gęsty, pyszny likier kukułkowy. Trudno się od niego oderwać! Łatwy i dość szybki do wykonania, polecam więc na rozgrzanie w jesienne, długie wieczory. Składniki: • 500 g cukierków kukułek • 500 ml wódki Wykonanie: • Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc

To co kocham
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 178

tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch i boki:650g

Mała Cukierenka
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 340

tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch i boki:650g

Mała Cukierenka