LIKIER POMARAŃCZOWY

LIKIER POMARAŃCZOWY

LIKIER POMARAŃCZOWY

Składniki: 500 ml spirytusu 400 ml wody 50 dkg pomarańczy 50 dkg cukru 10 dkg skórek pomarańczowych Sposób wykonania: Skórkę drobno pokrajać, wsypać do butelki, zalać spirytusem , zakorkować i pozostawić na 5 dni. Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach. Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz.  Zakorkować butelki i  pozostawić na 48 godzin. Następnie przelać pr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy kulinarne babci Antoniny

Warto przeczytać

15 najlepszych likierów na Święta i nie tylko!

Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.