likier na spirytusie - 194 przepisów (strona:8/13)

Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 136

które zbliżają się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga oko, smakiem usta. Polecam zrobić w kolejnym sezonie, kiedy tylko porzeczki ponownie zagoszczą w naszych ogródkach. Składniki: 0,5 kg czarnych porzeczek* 200 ml spirytusu 150 ml wódki 1 szklanka(...)cukru Umyte porzeczki zalewamy wódką i spirytusem. Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy płyn i zasypujemy owoce cukrem, odstawiamy na kolejne 2-3 dni, co jakiś czas potrząsając słojem. Następnie powstały płyn łączmy z poprzednim, owoce wyciskamy z jego nadmiaru i całość przelewamy przez filtr do kawy do butelek. Likier odstawiamy na 3 miesiące by nabrał mocy

Mango Papaja
Nalewka z malin dla przeziębionych ;) 155

Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 1 litr wody 0.5 litra spirytusu Wykonanie:Dojrzałe, przebrane maliny wrzucamy do gąsiorka lub dużego słoika (około 2

Czerwona Porzeczka
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 137

cukru pudru. Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą i odłożyć. PRZYGOTOWANIE NASĄCZENIA 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody Składniki po prostu wymieszać w filiżance. Można zrobić mocną kawę rozpuszczalną i rozpuścić ją pół na pół ze spirytusem i wodą. Wtedy tort będzie mieć bardziej wyrazisty smak kawy. WYKONANIE TORTU: Przełożyć do miseczki 5 łyżek

Calzonella.com
domowy wielkanocny likier jajeczny – ajerkoniak 626

składniki: 4 surowe żółtka (jajka z domowego chowu) 300 g mleka skondensowanego, niesłodzonego 160 g cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 200 ml spirytusu opcjonalnie: ziarenka z 1/4 laski wanilii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem z prawdziwą wanilią oraz opcjonalnie dodatkowo z ziarenkami z wanilii. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i zestawiamy z ognia. Żółtka(...)rozpuści. Masę jajeczną odstawiamy do przestudzenia a następnie łączymy z mlekiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie powoli wlewamy alkohol, cały czas mieszając (uważając aby masa się nie ścięła). Gotowy likier przelewamy do butelki, zakręcamy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Prze podaniem wcześniej wyciągamy z lodówki aby konsystencja likieru nie była za gęsta

Domowy Smak Jedzenia
Nalewka z agrestu 149

zaowocował w liczne nalewki. Zaczęło się niewinnie od tej z rabarbaru , potem postanowiłam wyczarować w ramach leku na przeziębienie malinówkę . Z ciekawości powstał też likier brzoskwiniowy , a dla zasady creme de cassis . Nie obyło się również bez nalewki wiśniowej na miodzie akacjowym , której smak urzekł mnie najbardziej. Dziś prezentuję Wam smaczną, słoneczną i cudownie aromatyczną nalewkę agrestową . W kolejce czeka(...)nalewki po przefiltrowaniu): 500 gram agrestu 250 ml spirytusu 300 ml wódki 1 szklanka cukru Agrest zalewam alkoholem i odstawiam na 4- 6 tygodni. Po tym czasie zlewam alkohol a agrest zasypuję cukrem. Odstawiam na 2-3 dni, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne

Mango Papaja
Likier ze słodkich pomarańczy. 108

pomarańcz wycisnąć sok. Wodę ze startą skórką i cukrem zagotować, wystudzić. Połączyć z przefiltrowanym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Odstawić na 48 godzin. Następnie przelać trunek przez filtr, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie likier jest gotowy do picia

Przepisy i porady kulinarne
Likier kokosowy 258

przepis  (niestety nie zapisałam źródła )    też musiałam go przetestować . Likier robi się szybko i łatwo. I równie szybko znika :) Składniki : 3 szklanki mleka  1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórków kokosowych 2 op cukru waniliowego 3/4 szklanki spirytusu (jeśli wolimy słabsze trunki , jedną ćwierć szklanki spirytusu możemy zastąpić wódką ) Wykonanie : Do garnka wlewamy mleko , dodajemy

Malinowa Kawiarenka
Likier cytrynowy z mlekiem. 118

się zmieszały. Następnie do słoja wlej świeże mleko, wymieszaj i ostrożnie, powoli wlej spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne  miejsce na 2 miesiące.  Zawartość słoja często wstrząsaj. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze

Przepisy i porady kulinarne
Likier z pigwy pospolitej 179

które u mnie właśnie dojrzewają. Wśród nich jest także likier z pigwy, która w tej chwili dostępna jest właściwie w każdym większym sklepie. Polecam nie omijać tego owocu, bo wyroby nie tylko alkoholowe, są z niej naprawdę przepyszne. :) 500g pigwy pospolitej (duże owoce, wyglądające jak jabłka) 400g cukru kryształu 500ml spirytusu 50% 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) Owoce pigwy myjemy(...)herbaty) i znowu w dużym słoiku łączymy z alkoholem. Wszystko mieszamy ze sobą dokładnie i zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na około 3 miesiące, jednak im dłużej damy likierowi odstać, tym będzie smaczniejszy

Kuchenna Kontrrewolucya
Likier z oreo 151

oreo . Jeśli w sobotnie popołudnie wracasz po całym tygodniu ciężkiej pracy, na pewno nie masz ochoty poszukiwać w sklepie pierdyliarda składników i wydawać na nie krocie. Te do likieru znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Nawet u mnie, w lokalnym „Koguciku”, znalazłem je wszystkie (a sklep jest mały). Ja w przepisie użyłem naszej czystej, krajowej wódy. Swoją drogą wóda(...)spirytus. Jeśli jesteś fanem zdrowego odżywiania (pomijamy procenty w imię zasady, że wóda = woda), to oreo sklepowe możesz zastąpić tym domowej roboty lub czymś zupełnie innym. Pamiętaj jednak, że tutaj chodzi o prostotę. Dla osób, które nie przepadają za smakiem mleczka kokosowego, które jest tutaj mocno wyczuwalne polecam zamienienie go, mp. na mleko migdałowe, ryżowe czy jakiekolwiek inne. Likier

Blendman
Likier kawowy Mocca 185

likier u Pawła ,   nabrałam ochoty, żeby zrobić kolejny smaczny trunek. A ten, dodatkowo pięknie pachnie naparem z kawy,   cieszy oko zdecydowanym mocnym   kolorem i potrafi zaszumieć w głowie.   Nie było na co czekać, tylko zabrać się do zrobienia „nastawu”. A potem to już poszło...           Składniki: 0,5 l spirytusu(...)świeżo zmielonej   kawy 1 laska wanilii 625 ml wody 500 g   cukru 2 łyżki mleka           Wykonanie: Do dużego słoja wsypałam kawę, zalałam spirytusem. Wrzuciłam pokrojoną laskę wanilii. Wymieszałam. Zamknęłam słój i odstawiłam na tydzień. W tym czasie codziennie potrząsałam słojem, żeby przemieszać jego zawartość.   Po tygodniu przecedziłam kawowo-spirytusową mieszankę. Płyn przelałam

Kuchnia u Krysi
minipączki z advocatowym kremem patisserie 146

świeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny szczypta soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok  z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Likier kawowy 234

nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów. W ciepłej jeszcze kawie rozpuścić

Mama Gotuje
Nalewka orzechowa 121

Idealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy pochodzą z ogrodu z mojego poprzedniego domu. Składniki: • 25 sztuk zielonych orzechów włoskich • 1/2 litra wódki • 1/2 litra spirytusu • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo

To co kocham