pomarańcz wycisnąć sok. Wodę ze startą skórką i cukrem zagotować, wystudzić. Połączyć z przefiltrowanym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Odstawić na 48 godzin. Następnie przelać trunek przez filtr, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie likier jest gotowy do picia
Przepisy i porady kulinarneprzepis (niestety nie zapisałam źródła ) też musiałam go przetestować . Likier robi się szybko i łatwo. I równie szybko znika :) Składniki : 3 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórków kokosowych 2 op cukru waniliowego 3/4 szklanki spirytusu (jeśli wolimy słabsze trunki , jedną ćwierć szklanki spirytusu możemy zastąpić wódką ) Wykonanie : Do garnka wlewamy mleko , dodajemy
Malinowa Kawiarenkasię zmieszały. Następnie do słoja wlej świeże mleko, wymieszaj i ostrożnie, powoli wlej spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 miesiące. Zawartość słoja często wstrząsaj. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze
Przepisy i porady kulinarnektóre u mnie właśnie dojrzewają. Wśród nich jest także likier z pigwy, która w tej chwili dostępna jest właściwie w każdym większym sklepie. Polecam nie omijać tego owocu, bo wyroby nie tylko alkoholowe, są z niej naprawdę przepyszne. :) 500g pigwy pospolitej (duże owoce, wyglądające jak jabłka) 400g cukru kryształu 500ml spirytusu 50% 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) Owoce pigwy myjemy(...)herbaty) i znowu w dużym słoiku łączymy z alkoholem. Wszystko mieszamy ze sobą dokładnie i zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na około 3 miesiące, jednak im dłużej damy likierowi odstać, tym będzie smaczniejszy
Kuchenna Kontrrewolucyaoreo . Jeśli w sobotnie popołudnie wracasz po całym tygodniu ciężkiej pracy, na pewno nie masz ochoty poszukiwać w sklepie pierdyliarda składników i wydawać na nie krocie. Te do likieru znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Nawet u mnie, w lokalnym „Koguciku”, znalazłem je wszystkie (a sklep jest mały). Ja w przepisie użyłem naszej czystej, krajowej wódy. Swoją drogą wóda(...)spirytus. Jeśli jesteś fanem zdrowego odżywiania (pomijamy procenty w imię zasady, że wóda = woda), to oreo sklepowe możesz zastąpić tym domowej roboty lub czymś zupełnie innym. Pamiętaj jednak, że tutaj chodzi o prostotę. Dla osób, które nie przepadają za smakiem mleczka kokosowego, które jest tutaj mocno wyczuwalne polecam zamienienie go, mp. na mleko migdałowe, ryżowe czy jakiekolwiek inne. Likier
Blendmanlikier u Pawła , nabrałam ochoty, żeby zrobić kolejny smaczny trunek. A ten, dodatkowo pięknie pachnie naparem z kawy, cieszy oko zdecydowanym mocnym kolorem i potrafi zaszumieć w głowie. Nie było na co czekać, tylko zabrać się do zrobienia „nastawu”. A potem to już poszło... Składniki: 0,5 l spirytusu(...)świeżo zmielonej kawy 1 laska wanilii 625 ml wody 500 g cukru 2 łyżki mleka Wykonanie: Do dużego słoja wsypałam kawę, zalałam spirytusem. Wrzuciłam pokrojoną laskę wanilii. Wymieszałam. Zamknęłam słój i odstawiłam na tydzień. W tym czasie codziennie potrząsałam słojem, żeby przemieszać jego zawartość. Po tygodniu przecedziłam kawowo-spirytusową mieszankę. Płyn przelałam
Kuchnia u Krysiświeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny szczypta soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów. W ciepłej jeszcze kawie rozpuścić
Mama GotujeIdealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy pochodzą z ogrodu z mojego poprzedniego domu. Składniki: • 25 sztuk zielonych orzechów włoskich • 1/2 litra wódki • 1/2 litra spirytusu • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo
To co kochamDamski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromacie kawy Inka. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: 200ml śmietanki kremówki 300ml mleka skondensowanego niesłodzonego 6 płaskich łyżek Inki 6 płaskich łyżek cukru 100ml spirytusu 100ml wódki 50 ml przegotowanej wody mineralnej Sposób
Pyry na Gazwaniliowego 0,5 l czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 1 l wody Sposób wykonania : K awę zaparz wrzątkiem, przefiltruj ( w kawie nie mogą pozostać fusy ). Dodaj cukier, wymieszaj aby cukier się rozpuścił, wystudź. Do zimnej kawy wlej wódkę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Przelej trunek do karafki lub butelek. Likier jest gotowy do picia, nie musi leżakować
Przepisy i porady kulinarnełyżeczki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki żelatyny 1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze) szczypta chili Masa kawowa: 300g masła 82% tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób
Kolorowy PrzepisownikPodałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę, że do tego czasu będziecie już mistrzami bazowych bez. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenlikier jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:) Migdałowy też. Postępowanie będzie takie same w oby przypadkach. I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim mamy jak znalazł. 100 gram pistacji naturalnych niesolonych polecam takie pistacje niesolone 500 ml spirytusu 500 ml śmietanki 500 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W gorącej wodzie obgotować
AZgotuj!