Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromacie kawy Inka. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: 200ml śmietanki kremówki 300ml mleka skondensowanego niesłodzonego 6 płaskich łyżek Inki 6 płaskich łyżek cukru 100ml spirytusu 100ml wódki 50 ml przegotowanej wody mineralnej Sposób
Pyry na Gazwaniliowego 0,5 l czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 1 l wody Sposób wykonania : K awę zaparz wrzątkiem, przefiltruj ( w kawie nie mogą pozostać fusy ). Dodaj cukier, wymieszaj aby cukier się rozpuścił, wystudź. Do zimnej kawy wlej wódkę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Przelej trunek do karafki lub butelek. Likier jest gotowy do picia, nie musi leżakować
Przepisy i porady kulinarnełyżeczki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki żelatyny 1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze) szczypta chili Masa kawowa: 300g masła 82% tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób
Kolorowy PrzepisownikPodałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę, że do tego czasu będziecie już mistrzami bazowych bez. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenlikier jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:) Migdałowy też. Postępowanie będzie takie same w oby przypadkach. I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim mamy jak znalazł. 100 gram pistacji naturalnych niesolonych polecam takie pistacje niesolone 500 ml spirytusu 500 ml śmietanki 500 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W gorącej wodzie obgotować
AZgotuj!wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek. Zakorkuj szczelnie i odstaw jeszcze na miesiąc, aby trunek dojrzał. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców
Przepisy i porady kulinarnegęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców
Przepisy i porady kulinarnepowstały liczne odmiany likieru jajecznego. W USA popularny jest eggnog , w Meksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: • 12 żółtek • 30 dkg cukru • 1 cukier waniliowy • 1/2 litra mleka • 1/2 litra spirytusu Wykonanie: • Mleko zagotować. • Żółtka
To co kochamgram żurawiny 250 ml spirytusu 300 ml wódki 1 szklanka cukru Żurawinę myję i mrożę przez kilka godzin, maksymalnie dobę a następnie owoce zalewam alkoholem i odstawiam na 8 tygodni. Po tym czasie zlewam alkohol a żurawinę zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam
Mango Papajadodaj rodzynki, goździki, korę cynamonu, wlej spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę , rozlej do czystych butelek. butelki szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie. Po tym czasie naleweczka jest gotowa. D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych
Przepisy i porady kulinarneNalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii. Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu 1 l
SzczyptaSmaQwykałaczką. Owoce włóż do słoja, zalej spirytusem, koniakiem, dodaj laskę wanilii. Słój zamknij i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej nalew np. do garnka. Z cukru i wody ugotuj syrop, a następnie powoli wlej nalew do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego syropu, stale mieszając. Gdy likier całkiem ostygnie, przefiltruj go przez gazę
Przepisy i porady kulinarneajerkoniak z dodatkiem spirytusu to smak jest podobny. Nie wiem czemu ale oprócz czystej żytniej z kłoskiem to był drugi alkohol który można było dostać w sklepie. Jeden stał na półkach a drugi "rzucali" i właśnie ten "rzucany" czasami udawało się kupić i to na kartki. Teraz ten smak znalazłam w tym likierze który przedstawiam. Recepturę
Moje Małe Czarowanie