likier na spirytusie - 194 przepisów (strona:9/13)

Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 480

łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki żelatyny 1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze) szczypta chili Masa kawowa: 300g masła 82% tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób

Kolorowy Przepisownik
Beza. Wszystko co najważniejsze 287

Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę, że do tego czasu będziecie już mistrzami bazowych bez. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Likier pistacjowy 229

likier jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:) Migdałowy też. Postępowanie będzie takie same w oby przypadkach.  I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim mamy jak znalazł. 100 gram pistacji naturalnych niesolonych polecam takie  pistacje niesolone 500 ml spirytusu 500 ml śmietanki 500 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W gorącej  wodzie obgotować

AZgotuj!
Nalewka cytrynowa ( tradycyjna ). 237

wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek. Zakorkuj szczelnie i odstaw jeszcze na miesiąc, aby trunek dojrzał.   D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka ze śliwek węgierek z wanilią. 142

gęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku.   D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców

Przepisy i porady kulinarne
Likier jajeczny Adwokat 174

powstały liczne odmiany likieru jajecznego. W USA popularny jest eggnog , w Meksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: • 12 żółtek • 30 dkg cukru • 1 cukier waniliowy • 1/2 litra mleka • 1/2 litra spirytusu Wykonanie: • Mleko zagotować. • Żółtka

To co kocham
Nalewka żurawinowa 140

gram żurawiny 250 ml spirytusu 300 ml wódki 1 szklanka cukru Żurawinę myję i mrożę przez kilka godzin, maksymalnie dobę a następnie owoce zalewam alkoholem i odstawiam na 8 tygodni. Po tym czasie zlewam alkohol a żurawinę zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam

Mango Papaja
Nalewka na soku z czerwonej porzeczki. 147

dodaj rodzynki, goździki, korę cynamonu, wlej spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę , rozlej do czystych butelek. butelki szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie. Po tym czasie naleweczka jest gotowa.  D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z głogu pieczonego z rodzynkami 218

Nalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii. Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu 1 l

SzczyptaSmaQ
Likier mandarynkowy ( nie tylko dla pań ). 133

wykałaczką. Owoce włóż do słoja, zalej spirytusem, koniakiem, dodaj laskę wanilii. Słój zamknij i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie zlej nalew np. do garnka. Z cukru i wody ugotuj syrop, a następnie powoli wlej nalew do jeszcze ciepłego, ale nie gorącego syropu, stale mieszając. Gdy likier całkiem ostygnie, przefiltruj go przez gazę

Przepisy i porady kulinarne
Likier jajeczny - ajerkoniak 232

ajerkoniak z dodatkiem spirytusu to smak jest podobny. Nie wiem czemu ale oprócz czystej żytniej z kłoskiem to był drugi alkohol który można było dostać w sklepie. Jeden stał na półkach a drugi "rzucali" i właśnie ten "rzucany" czasami udawało się kupić i to na kartki. Teraz ten smak znalazłam w tym likierze który przedstawiam. Recepturę

Moje Małe Czarowanie
Likier z białej czekolady 538

Likier z białej czekolady. Wcale nie trzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać.   Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady – 1 szklanka cukru(...)wódki/ spirytusu Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem (mieszać, żeby cukier się rozpuścił). Zmniejszyć ogień, wrzucić połamaną białą czekoladę i rozpuścić (nie dopuścić w tym czasie do zagotowania). Wystudzić. Do wystudzonej mikstury dodawać porcjami alkohol i energicznie cały czas mieszać. Rozlać do butelek.   Podobne przepisy Lemoniada truskawkowa Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem .yuzo

Pociąg Do Kuchni
Nalewka z dzikiej róży 160

spirytusu 300 ml wódki skórka z jednej pomarańczy 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu Owoce myję dokładnie, mrożę przez dobę a następnie zamrożone owoce i skórkę z pomarańczy zalewam alkoholem i odstawiam na 7 miesięcy. Po tym czasie zlewam alkohol a owoce zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier

Mango Papaja
Lipówka, nalewka na kwiatach lipy 181

T aka sielska naleweczka ;) , wspomnienie lata, dobra na przeziębienie, poprawę humoru, bezsenność i inne dolegliwości. Składniki: 1 l rozwiniętych kwiatów lipy (zebranych z dala od ruchliwych

SzczyptaSmaQ
Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 457

orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak.   Podobnie do Baileys skomponowany jest likier Carolans – tam mamy mieszankę kilku rodzajów whiskey z dodatkiem innych alkoholi, śmietanki i irlandzkiego miodu. Nawet Kerrygold, firma którą możecie znać ze sprzedawanego u nas masła, ma swój krem irlandzki(...)ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta.   Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy czy rumu, bo całkowicie zmienią i wypaczą smak – to zupełnie inne alkohole, nadadzą się gdzie indziej ale nie w tym przepisie. Śmietanka? Tłusta, płynna – 30% śmietanka Zott sprawdza

Karo in the Kitchen
Likier krówkowy (z masy kajmakowej) 461

mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki pod ręką. Ten jest mniej złożony, nie ma ani kawy, ani wanilii(...)bójcie się, jest równie smaczny. A robi się go błyskawicznie.       460 g masy kajmakowej 640 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 410 ml wody 370 ml spirytusu 95% (ok. 295 g) Wszystko poza spirytusem wlewamy do garnka i mieszamy, podgrzewając na malutkim ogniu. Jak się masą kajmakowa ładnie połączy z wodą i mlekiem to zdejmujemy garnek z ognia, studzimy

Marder&Marder Manufacture
Likier bazyliowo-limonkowy 174

taki likier bazyliowy, jaki spotykany jest w internecie, ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej limonki 300ml spirytusu

Kuchenna Kontrrewolucya