wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki likieru jajecznego (u mnie domowy baileys ), adwokatu, bądź kieliszek wódki lub spirytusu Sposób przygotowania: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami i mąkami, wlać do gotującego się mleka mieszać
na moim stole...łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania 1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu
Mała Cukierenkałyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania 1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu
Mała CukierenkakawoweSkładniki:600 ml śmietany 30-36%1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g80-100 ml mocnego naparu z kawy (można dodać 1-2 łyżki spirytusu lub użyć 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego)Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki
UgotujmyTo.plPierwszy trunek alkoholowy własnej produkcji. Długo oczekiwany, ale było warto. Słodziutki likier (nalewka?) o intensywnym kawowym zapachu i smaku, odrobinę rozgrzewający. Taki "babski trunek" :). Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. 1/2 litra spirytusu 95% 80 gram kawy mielonej 2 1/2 szklanki wody 1/2 kg cukru 2 łyżki mleka W dużym słoiku kawę zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia
Czerwony Gupikproporcje sama sobie ustaliłam. I wiecie, że wyszedł całkiem smaczny likier kukułkowy. Ale.... spokojnie, niech sobie postoi, nabiera mocy i smaczniejszego smaku Składniki (na ok. 1,2 l): 300 g kukułek (bez papierków) 250 ml wody 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml spirytusu (95%) Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam(...)przywarły do dna. Do ciepłej mieszaniny wlałam mleko. Wymieszałam i wystudziłam. Do zimnej masy małym strumieniem wlewałam spirytus i cały czas mieszałam. Teraz już mogłam przelać do karafki. Na drugi dzień, jak już się likier „przegryzł” można go było spróbować :) Kolejny likier trafił do barku. Ładnie wygląda w tej karafce, hmmm. No i pysznie
Kuchnia u Krysilikier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i zrobiłam. Pycha! W sam raz na wieczór karnawałowy w małym gronie. Składniki: 2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda) 1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml) 2 szklanki cukru 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Sposób(...)Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić. 2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia. Zdrówka
Kuchnia domowa Anikorzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-). MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ. Składniki: 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej 700 ml spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 6 - 7 gwiazdek anyżu 5 sztuk goździków limonka Sposób przyrządzania: Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki. Limonkę(...)dobrze wyszorować i umyć, pokroić w plasterki. Do dużego słoja włożyć liście mięty, plastry limonki, gwiazdki anyżu i goździki, zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Z cukru i wody ugotować syrop, zdjąć z ognia i ostudzić. Nastaw odcedzić, listki mięty wycisnąć dobrze, płyn przefiltrować (uwaga! płyn bardzo barwi naczynia, w których
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 200 ml wody 250 ml spirytusu 15 dkg cytryn 25 dkg cukru Sposób wykonania: Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na
Przepisy kulinarne babci Antoninyblogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zbliżają się Ostatki i Walentynki więc myślę , że przepis na likier kukułkowy się przyda. Łagodny likier dla Pań i nie tylko. Składniki : 0,5 litra alkoholu ( najlepiej spirytus, ale może być też wódka, jak w moim przypadku ) 30 dag cukierków kukułki. 200 ml wody, 1 masa kajmakowa. Sposób przygotowania: Przygotowujemy kukułki , odwijamy
Pysznosci Babci Basiniesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem, ale jak preferujecie mocniejsze alkohole, to można zrobić z whisky czy nawet spirytusem (wtedy polecam zmniejszyć).Jak weźmiecie się już dzisiaj lub jutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))900 ml Malibu:* rum- 350 ml* wiórki- 200 g* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)* cukier- 1 szklanka
Kraina Miodem Płynącaskładniki: 400 ml mleka kokosowego 120 ml spirytusu 200 ml soku z ananasa 120 g cukru wykonanie: W rondelku mieszamy mleko kokosowe wraz z sokiem i cukrem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie łączymy z alkoholem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i zakręcamy. Trunek jest(...)razu gotowy do spożycia. Przechowujemy w lodówce. Przed spożyciem potrząsamy butelką. Gdyby likier zgęstniał wymieszać np. przy pomocy słomki i energicznie potrząsać butelką
Domowy Smak Jedzeniaorzechów ⅔ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM KAWOWY 400 g miękkiego masła 4 jajka 1⅓ szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód, orzechy macadamia ( można zastąpić połówkami orzechów włoskich(...)Zostawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ucieramy na jasną, lekką masę. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy zimną masę z ubitych jajek i kawy. Na koniec małymi porcjami dolewamy spirytus. PRZEŁOŻENIE : Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy dolny blat kładziemy na paterze, skrapiamy 1/3 nasączenia (zimnego) i rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy 2/3 kremu kawowego. Kładziemy drugi blat tortu. Znów skrapiamy nasączeniem
cool and mintymiałam gotowego przepisu więc musiałam improwizować. Koniec końców powstała bardzo smaczna nalewka, która z racji słodkiego smaku powinna być raczej nazwana likierem. Nalewka nie jest zbyt mocna - wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dolać więcej wódki lub spirytusu. A jeśli ktoś nie lubi kawowego smaku może zmniejszyć ilość kawy lub całkowicie ją pominąć. I oczywiście polecam zaopatrzyć się w cierpliwość - dobra nalewka
My simple kitchenczasie przelać likier przez sitko/ gazę i rozlać do butelek. Można spożywać od razu. ---------------------------------------------------------------------------------------- Likier kawowy à la TIA MARIA Oryginalny likier (o ciekawej historii) wytwarzany jest na bazie jamajskiej kawy blue mountain, przypraw i spirytusu z trzciny cukrowej. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, stąd wersja na bazie korzennego rumu :) Składniki(...)wystygnięcia. Następnie dolać rum i wymieszać. Przelać do dużego słoja, dodać migdały i wanilię, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie przelać likier przez sitko/ gazę, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 2 miesiące. Źródło/ Inspiracja: livlifetoo.yummly.com , wino.org.pl
Domowa Cookierenka Agiwyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii. Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która jest wielką fanką wszelkich likierów jajecznych :) Składniki: 5 żółtek 1,5 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 laska wanilii 100 ml spirytusu rektyfikowanego 50-100 ml wódki 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Żółtka ubić na parze z cukrem i szczyptą
Domowa Cookierenka Agi