niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże). Składniki (2 porcje): - pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru) - 125 g serka mascarpone - likier kokosowy, malibu lub inny likier - cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek) - szklanka mrożonych truskawek Przygotowanie: 1. Do serka dodajemy wiórki(...)mieszając dolewamy powoli likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy wcześniej dowolnym alkoholem. Dodajemy cukier puder do smaku. 2. Zamrożone truskawki miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku cukier puder. 3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane truskawki, a na nie warstwę kremu kokosowego. Podajemy od razu. 4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej
Kraina Tysiąca Smakówłyżeczki proszku do pieczenia MASA JASNA KOKOSOWA: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 5 łyżek cukru pudru 150 g masła 150 g wiórek koksowych 5 łyżek likieru kokosowego MASA PORZECZKOWA: 3 łyżeczki żelatyny 250 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. czerwonych porzeczek 100 ml wrzątku WIERZCH galaretka malinowa mały koszyczek(...)upieczeniu przekroić ciasto tak aby powstały 2 warstwy ciasta. Przygotowujemy masę jasną. Budyń ugotować w mleku i 2 łyżkami cukru. Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie. Wiórki kokosowe wymieszać z likierem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń cały czas mieszając. Gdy składniki się zmieszają dodać kokos. Wymieszać. Przygotowujemy masę porzeczkową: Porzeczki zmiksować na gładki
Kuchnia w oparachzwłaszcza ukochanym żonom. Kokosowa ekstaza do drink atrakcyjny dla oka dzięki kolorowym warstwom, słodki, aromatyczny i smaczny. Może być świetnym dodatkiem do miłego i romantycznego wieczoru. Spróbujcie! Składniki: Likier kokosowy - 50 ml Likier Blue Curacao - 50 ml Wódka - 50 ml Syrop Blue Curacao - 30 ml Sok ananasowy - 150 ml (około) Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki Dużo lodu Wykonanie
Smaki Ewyżółtka - pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej) - 2 łyżki kwaśnej śmietany - sól *Krem: - po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady - szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta) - kieliszek likieru kokosowego - 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżeczki brązowego cukru *Polewa: - czekolada mleczna - czekolada deserowa - 4 łyżki kremówki Poza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta(...)stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty, zamieszać
W poszukiwaniu inspiracjimleka 0,5 g szafranu 225 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szafranowa pomada 75 g masła lub kokosowego oleju 1 łyżka śmietanki 2 łyżki kokosowego likieru 0,5 g szafranu 350 ml cukru pudru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC).Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj mleko. Mieszanka powinna być lekko ciepła(...)piekarnika i piecz ciasto przez 20-30 minut w zależności od temperatury i rodzaju piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomadę. Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj śmietankę, likier i szafran. Wymieszaj z cukrem pudrem. Tak przygotowaną pomadą posmaruj wierzch ciasta. Na koniec posyp kokosowymi wiórkami. Pokrój na kawałki. The post Szafranowe love – ciasto z szafranem
codojedzeniamoimi przepisami. Jednakże, w każdej wolnej chwili będę starała się coś publikować – zawsze jest to jakieś oderwanie od rzeczywistości :). Dzisiaj znów coś na słodko – domowy budyń kokosowy. Delikatny, rozpływający się w ustach i niesamowicie prosty! Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji wykonać domowej wersji budyniu – koniecznie spróbujcie! Nie jest to trudne, więc po co korzystać z kupnych budyniów(...)torebki? Składniki na 6-8 porcji: – 1l mleka – 50g ksylitolu – 40g mąki orkiszowej/owsianej/pszennej – 40g mąki ziemniaczanej – laska wanilii – 2 żółtka *opcjonalnie: 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto Odlewamy 350ml mleka i dokładnie mieszamy je z mąkami, ksylitolem, laską wanilii, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy. Resztę mleka zagotowujemy z wydrążonymi ziarenkami
Be Fit Be Strongalternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek: 120 g mąki pszennej 3 duże jajka 150 g masła 100 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki likieru kokosowego ( w razie braku można dodać ekstraktu z wanilii ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej
Opowieści z piekarnikapółtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 6 dużych jajek 100 g masła 260 g drobnego cukru 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) * 100 wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie
Opowieści z piekarnikałyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 2 łyżeczki kakao aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
słodki bratekśmietanki 36% 125 ml śmietanki kokosowej 17% (twarda część w puszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu ) 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60-90 minut w 150*C, aż sernik się zetnie
Chocolate Muffin Blogkubeczki mąki szymanowskiej 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju rzepakowego 4 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier
Proste Potrawypralinek wielkości orzecha włoskiego) 110 g. kaszy jaglanej 65 g. błyskawicznych płatków ryżowych 330 ml. wody kokosowej * 120 g. wiórków kokosowych 2 łyżki golden syrup'u 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Glazura kakaowa 130 ml. mleczka kokosowego 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki golden syrup'u 1 łyżeczka żelatyny W garnku zagotuj wodę kokosową i wrzuć do niej kaszę jaglaną(...)Odczekaj 15 minut. Kaszą z płatkami zmiksuj blenderem na gładko. Wiórki kokosowe zmiel (niezbyt dokładnie) w młynku do kawy. Przełóż do zblendowanej kaszy. Dodaj likier i golden syrup. Całość wymieszaj dokładnie (najlepiej ręką). Z masy kokosowej formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na talerzu. Mleko kokosowe wymieszaj z kakao. Postaw na małym ogniu i podgrzewaj. Gdy zacznie
Delicious Placeupodobań) · 6 łyżek wiórków kokosowych · 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub likieru lub 1-2 łyżki likieru kokosowego lub amaretto, jeśli pralinki są dla dorosłych · ok. 20 całych, zblanszowanych migdałów (opcjonalnie) · wiórki kokosowe do obtoczenia(...)dodatkowo mleko/ woda PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną dobrze opłukać kilkakrotnie, aby pozbyć się goryczy, odcedzić i dodać do gotującego się mleka kokosowego. Dodać cukier/ksylitol oraz ekstrakt z wanilii lub likier alkoholowy. Gotować do miękkości ok. 15-20 minut. W razie potrzeby, gdyby płynu było zbyt mało, należy w trakcie gotowania dolać odrobinę wody, bądź mleka. W takcie gotowania kaszy pilnować
Calzonella.comłyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy TRUFLE 3 tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki 2 kieliszki likieru kokosowego listki świeżej mięty wiórki kokosowe Zasada za każdym razem jest taka sama kruszymy to co suche czyli herbatniki bądź biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło, cukier(...)puder, kakao. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do herbatników/biszkoptów. Potem dodajemy pozostałe składniki aromat, wódę, likier, listki mięty, wiórki kokosowe (zależy od opcji którą wybraliśmy). Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po ok 30 min wyjmujemy i formujemy kuleczki (najlepiej mokrymi dłońmi). Każdą kuleczkę obtaczamy w kakao/cukrze pudrze/wiórkach czekoladowych/wiórkach kokosowych - jak nas fantazja poniesienie
Brzuszki Łakomczuszkikokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów* 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu Dodatkowo: 100 ml likieru kokosowego do nasączenia biszkoptów 1 słoik wiśni deserowych Rolnik 4 szt cukierki raffaello kokos do obsypania listki mięty Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać(...)przestudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno ze śnieżkami. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem zimną ale płynną czekoladę. Wlać adwokat dodać migdały, wiórki kokosowe i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać szpatułką. Pierwszy blat nasączyć likierem, posmarować kremem, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, posmarować cienką warstwą kremu i równomiernie rozłożyć wiśnie (odłożyć kilka do dekoracji), przykryć trzecim blatem, posmarować boki
Ala piecze i gotuje