likier kokosowy - 601 przepisów (strona:16/41)

Fit tort Rafaello z truskawkami 211

gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu.  Polecam go jednak nasączyć np. likierem kokosowym. Całość udekorowana jest oczywiście świeżymi truskawkami oraz ostatnią nowością - pralinkami Rafaello o smaku malinowym (szkoda, że nie powstała wersja truskawkowa). Taki tort można zrobić na każdą imprezę, czy święta

Healthy food explorer
delikatne ciasto a la raffaello 297

sztywno i dodajemy do kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Konfitura morelowa z likierem Malibu, niskosłodzona 159

nakomita konfitura morelowa z likierem kokosowym na bazie karaibskiego rumu. Jeśli macie macerowane czarne porzeczki, pozostałe po przygotowaniu  Crème de cassis , połowę konfitury (lub całość) możecie zrobić z dodatkiem porzeczek. W ten sposób otrzymacie dwie konfitury i obydwie pyszne :). Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych(...)słoików Czas przygotowania: 2 dni   Składniki:  1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru,  80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie  Crème de cassis (opcjonalnie). Deseczki   MeryLu handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki (im mniejsze kawałki tym krótszy czas

SzczyptaSmaQ
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni 179

jaja 3 szt(m) mąką pszenna 5 łyżek cukier 1 łyżka Masa mascarpone: śmietana 36% 200 ml mascarpone 200 g cukier 1 łyżka konfitura z czereśni mały słoiczek Poncz: likier kokosowy 10 łyżek woda przegotowana 5 łyżek   Przygotowanie biszkoptu: Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę(...)Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą

Różowa kuchnia
Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! 173

Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. MASA: 500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego) 400 g jogurtu greckiego 180 g jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzątku 6 łyżek cukru pudru (można więcej) opakowanie cukru z wanilią Śmietankę ubić z cukrem(...)jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować). DODATKI: poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu) owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej UŁOŻENIE TORU Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu

coolinarny
Placuszki kokosowe z ananasem 171

łyżeczki soli 6 plastrów świeżego ananasa olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: mleko kokosowe wymieszać mikserem w misce z jajkiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier. Zmiksować i odstawić ciasto na 10 minut obrać ananasa. Odkroić 6 plastrów grubości około 0,5 cm. Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego plasterka. Osuszyć plastry(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO ! Uwagi : Do ciasta można dodać likier kokosowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Trufle razy dwa 181

przyszłym roku. Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości. Razem z Maggie  upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U  Usagi  Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona dość neutralnie, ale moi Panowie uwielbiają. W związku z tym pomyślałam, że sprawię im nimi frajdę. Nie myliłam się! Gdyby(...)muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu...  Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z kremem kokosowym 113

krem kokosowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 żółtka 50g masła 500ml mleka 250ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 150g wiórek kokosowych Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku 3 łyżki cukru 50ml amaretto  Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier.  Następnie, cały czas miksując, dodajemy(...)odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym lub malbu. Krem kokosowy : w 0,5 szklanki rozrobić budyń, bułkę tartą oraz żółtka. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka dodać

Słodki Zakątek
Sernik z truflą czekoladową 179

łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )  Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy cukier(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik z truflą czekoladową 252

łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )    Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy(...)gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Odwracane ciasto ananasowe 181

plastrach 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki oleju 5 ekologicznych jajek 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Tortownicę o średnicy(...)układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy śmietanę. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz likier i ubijamy dalej. Na końcu wmiksowujemy mąkę wymiesazną z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut

Poezja smaku
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 152

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Tort cytrynowy 156

jajka 50 g margaryny Krem na wierzch: 150 g margaryny  1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka Czekoladki do ozdoby: 100 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka likieru kokosowego szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo(...)dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie. Czekoladki do ozdoby: Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy. Ja miałam foremkę silikonową na lody w kształcie cytrynek więc ją użyłam, abym miała cytrynki. Powiem wam, ze smakowo czekoladki wyszły wyśmienite

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania