Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym
Salonik smakówBardzo zdrowa, kremowa, ma wiele zastosowań w kuchni. Ciecierzyca, cieciorka lub groch włoski, jak wolicie. Możemy przygotować sałatki z dodatkiem cieciorki, wiele zup, także typu krem, sosów, kremowy hummus. Pierwszy raz skosztowałam jej w gorącym Maroku – bezpowrotnie się zakochałam. Jest pyszna! Moczymy ją całą noc w zimnej wodzie, następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, najczęściej jakieś 2 godziny(...)cieciorka była wciąż pod przykryciem. Cieciorka pęcznieje wtedy. Następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Zagotowuję. Zmniejszam gaz i gotuję na średnim ogniu, pod lekkim przykryciem około 2 godzin. Od czasu do czasu mieszam i dolewam wodę gdy odparowuje. Sprawdzam czy jest wystarczająco miękka. Ciecierzyca ugotowana
Zasmakuj Kuchnikosmiczny. Mają grubą skórkę i jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią(...)wyrzucamy. Następnie wydrążamy miąższ tak, by zostały nam ścianki grubości około 1cm. Miąższ drobno kroimy. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy miąższ patisonów, lekko solimy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy
Smak mojej kuchnioleju roślinnego WIŚNIOWY SOS BALSAMICO 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek 3 łyżki miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz, chili w proszku DO PODANIA: ugotowany ryż, kasza jaglana, sałatka z rukoli WYKONANIE POLĘDWICZKĘ myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, czarnym pieprzem i 1 łyżką oliwy. Zostawiamy na blacie kuchennym na 1 godzinę do zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy(...)polędwicy, na średnim ogniu, podgrzewamy pozbawione pestek wiśnie ( około 1 minutę). Wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy miód i podgrzewamy, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub/i octu balsamicznego
cool and mintygrilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego . Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego(...)żeberkami i dokładnie posmarować marynatą. Wstawić najlepiej na całą noc lub chociaż na 2 - 3 godziny do lodówki. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plasterki. Cebulę lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (zeszklić). Do żaroodpornego naczynia z pokrywką włożyć żeberka i na każdy kawałek położyć cebuli. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut ustawiając temperaturę
Kuchcik gotujeSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaNa moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkimięsa mielonego wołowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku zioła Małgorzaty opcjonalnie 2 łyżki siekanej natki pietruszki tarty parmezan salsa pomidorowa z butelki Składniki na chrupiącą sałatkę: trochę sałaty lodowej 1 pomidor malinowy łyżka serka ziarnistego kilka kawałków sera z błękitną pleśnią świeża bazylia Pojemnik z owocem: jabłko pokrojone w kawałki świeża mięta Kanapeczki ulubiony chleb odrobina szynki(...)kanapeczki z szynką i serem dosmaczone ketchupem i bazylią. Gdy kulki się upieką, włóż wraz z sosem do pojemnika. Kulki mogą być jedzone również na zimno. Taki pojemnik to lekkie zabezpieczenie na cały dzień! Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnispożywane produkty były przeciwzapalne, pozbawione alergenów, których nie tolerujemy i nie należały do grupy składników wolotwórczych. Dieta oparta jest na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym, lekkostrawnych technikach kulinarnych i lekkiej aktywności fizycznej. Będzie przydatna także, jeśli nie chorujemy na Hashimoto, bo jest w niej sporo porad np. co jeść w czasie biegunki czy zaparci a(zupełnie co innego niż myślałam(...)podzielone są tematycznie. Czyli np. śniadania razem w formie listy do wyboru i bez narzucania mi, co mam jeść którego dnia. W przepisach podane są też zamienniki, bo w sałatce komosę można przecież spokojnie wymienić na kaszę. Pozostałe 2 etapy mają już tradycyjny dzienny jadłospis, który dla wielu osób jest wygodny, bo pozwala ułatwić sobie zakupy dołączoną do książki listą
Ugotowane pozamiataneWspaniałe piersi kurczaka z kuszącymi dodatkami ,idealne na wyjątkowy obiad lub kolację.Zróbcie o jedną więcej , a będziecie mogli podać z nimi wspaniałą sałatkę. 4 piersi z kurczaka ,4 duże plastry gotowanej szynki 4 jajka 1 pęczek bazylii 4 ząbki czosnku Masło Suszony tymianek Sól Biały pieprz ******************************** Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć,rozciąć na płat i rozbić cienko.Czosnek(...)się nie rozpadła podczas smażenia. W rondlu rozgrzać masło i smażyć na złoty kolor roladki.Mozemy je też zapiec w piekarniku w 180 stopniach.Rolady zdjąć z palnika i zostawić do lekkiego ostudzenia,aby nam odetchnęła,po czym pokroić w plastry.Udekorować.Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNamoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na pudding. Udekorować owocami -Smacznego Tapioka .... Tapioka otrzymywana z bulw manioku jadalnego- nazywana potocznie kaszą z manioku. Pochodzi z Ameryki południowej. Najpopularniejsza i najpospolitsza roślina uprawiana(...)staje sie przeźroczysta. Znalazła olbrzymie zastosowanie w kuchni i to nie tylko do deserów- zagęszcza się nią między innymi sosy czy zupy. Może być świetnym zamiennikiem makaronu lub w sałatce zamiast kuskusu. Tapiokę można kupić w sklepach orientalnych lub zamówić przez internet
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpopracować. Takie zapiekankowe bomby amerykanie nazywają mac & cheese i je uwielbiają. Potem wyglądają wiadomo jak. Drodzy państwo z NSA, którzy to czytacie - wiem, że wy nie. Wy jecie sałatki i chodzicie na squasha. No dobrze, dość marudzenia - przecież wiadomo, że to jest pyszne! A im więcej różnych gatunków sera wpakujemy do środka, tym pyszniejsze. Wszelkie dodatki są dozwolone, lecz(...)zdecydowanie al dente. W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Stopniowo dolewać śmietankę mieszając ciągle rozprowadzić do uzyskania gładkiego sosu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sery oraz sól i pieprz. Wymieszać i ponownie podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wymieszać makaron z sosem oraz dodatkowymi
zadanie-gotowanieDzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce. Jest w nim także dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo witamin(...)istnieją bowiem różne odmiany, charakteryzujące się innymi odcieniami zieleni (od jasno zielonych, aż po bardzo ciemne odcienie). Dojrzałość możemy zbadać mechanicznie :) Skórka dojrzałego awokado, po naciśnięciu palcem, ma się lekko uginać. W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż dookoła. Nóż, po wbiciu w owoc, powinien zatrzymać się na pestce. Potem nacięciu, chwytamy owoc
Ciasna Kuchniapolu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę w kolejnym poście... Składniki: 0,5 kg wołowiny 4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu(...)kolejną łyżkę. Sos powinien się robić gęsty, ale trzeba uważać, żeby go nie przypalić. Kiedy na patelni znajdzie się już cały sos należy patelnię częściowo przykryć i pogotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok pół godziny na wolnym ogniu, żeby mięso zrobiło się kruche i miękkie. (Warto co chwilkę zaglądać do garnka, żeby się nie przypaliło). *I tu należy się
Kulinarne InspiracjeJeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy(...)cebulą, śmietaną, musztardą i natkami. Doprawić do smaku. Następnie masę połączyć z surowym jajkiem. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się formować kotlety. Masa może być lekko klejąca. Masę na kotlety można również przygotować w malakserze. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko posiekać na małej prędkości, żeby masa nie zamieniła się w pastę. Powinny być widoczne kawałki
Pełny talerz