lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:393/588)

Surówka z jarmużem 92

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, mało jednak znany w Polskiej kuchni- dlatego jest traktowany bardziej jako roślina ozdoba. Tymczasem barwne liście jarmużu są

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z wątróbką drobiową, owocami i sosem malinowym 110

Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, słodkich malin, nektarynek, delikatnie orzechowej sałaty oraz orzeźwiających borówek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sezonowy obiad. Składniki: 750g wątróbki drobiowej 120g roszponki 100g malin 100g borówki amerykańskiej 2 nektarynki 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej(...)malinowy: Maliny, ocet i cukier przełożyć do rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną. Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż sos lekko zgęstnieje. 4. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami  usmażyć na rozgrzanym oleju. 5. Na talerzu ułożyć roszponkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepisy z cukinią w roli głównej 187

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, którą wykorzystać możemy w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto 3 przepisy na smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek(...)boku 1 centymetra. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ząbki czosnku w całości i smażymy przez minutę. Wsypujemy cukinię i, cały czas mieszając, smażymy przez około 4 minuty aż lekko się zeszkli. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zioła rwiemy palcami na niezbyt drobne kawałki i mieszamy z oliwą, octem, solą oraz pieprzem. Fetę kroimy w kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa

Tradycyjna Kuchnia
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 127

miąższ i pozbawić go goryczki, jak również odsączyć z cierpkiego soku skorupy od wewnątrz. Aby to zrobić musimy wydrążony miąższ przełożyć na sito, posolić ze wszystkich stron i skropić lekko cytryną (zapobiegnie to zciemnieniu). Tak samo postąpić z wnętrzem skorupy. Odstawiamy na 15- 30 minut, następnie spłukać wodą i osuszyć ( skorupę ręcznikiem papierowym, a miąższ wyciskając w rękach). 6. Smażenie(...)minimum kilkanaście minut i grillować z obu stron przez 5-10 minut / stronę w zależności od grubości plastra. Możemy również grillować bakłażana w całości, a następnie użyć do np. sałatki 8. Bakłażan w gulaszu/w leczo Nic bardziej nie lubię w lecie, jak obfity, wieloskładnikowy gulasz warzywny / leczo. Bakłażan jest doskonałym składnikiem do tego rodzaju zup, bo mimo że się zmiękcza

Tradycyjna Kuchnia
Warzywa na ciepło do obiadu. 125

Witajcie :) nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu a tradycyjna lodowa Wam się przejadła to proponuję dzisiaj pyszne warzywka na ciepło.Wystarczą ziemniaki, marchewka, groszek i kukurydza. Dzisiaj taki dodatek warzyw podałam z rybą , smakowało wybornie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka groszku Bonduelle 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 łyżeczka koperku ProEco(...)zalać wodą tak na około 2 cm ponad warzywa. Następnie dodać masło, koperek,chili, około 2 łyżeczek vegety kukurydzę i groszek. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą lekko miękkie ale nie mogą się rozgotować. Na końcu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.Warzywa można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. W 50 ml rozpuścić 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i wlać

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem i jabłkiem pod pierzynką rodem z Mazowsza 178

Śledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na dzisiaj przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem, jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi. Składniki: 7 płatów śledzi solonych 2 średnie jabłka 3 – 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach(...)Pieczone w ovenie ). Solone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem ( sporo ). Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie, lecz delikatnie ). Całość posypujemy

Smaki Ewy
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 213

przypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory można wcześniej podsmażyć na oliwie (co polecam), ale to ciut dłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;) Składniki(...)Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować ok. 2 minuty, odwrócić na drugą stronę i grillować kolejne 2 minuty. Ser powinien się rozpuścić, a wierzchy kanapek ładnie zrumienić. Pesto bazyliowe

Pełny talerz
Smażony ser nadziewany maślakami 197

czas powinniśmy zaspokoić nasze kubki smakowe i poszaleć. Nasz ser nadziejemy przesmażonymi maślakami z dodatkiem tymianku i świeżo zmielonego pieprzu, uczta smaków gwarantowana! Proponuję podawać go z minimalistyczną sałatką którą komponujemy ucinając pionowo 3 cm kawałek kapusty pekińskiej i przekładamy go na talerzyk tak by zachowała kolisty kształt, dodajemy na to pokrojonego na 4 pomidora, polewamy dressingiem i opcjonalnie orzechami(...)części wydrążamy zagłębienie łyżeczką. W zagłębieniu umieszczamy przesmażone i odsączone z tłuszczu maślaki i posypujemy zmielonym pieprzem. Rozkrojone części smarujemy na krawędziach roztrzepanym jajkiem i tymiankiem. Złączamy w całość lekko przyciskając.  3/ Panierujemy ostrożnie złączony camembert w jajku i bułce dwukrotnie a następnie ostrożnie wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. 4/ Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony

Kuchnia PROzdrowotna
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 181

świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można(...)bułka , 1 jajko , mąka pszenna do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki masła , około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany . Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle.  Po obsmażenia podlałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti Frutti di Mare 92

W przerwie między jedną, a drugą restauracją wrzucam moje gotowanie na Chorwacji. Nie mogłam się oprzeć, będąc na targu pięknym, świeżym owocom morza. Tak właśnie powstało

Karola gotuje
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 174

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 208

Składniki  1 kg mielonej wołowiny   1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jarzynowa 89

Dzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to

Marder&Marder Manufacture
Bliskowschodni ryż z kurczakiem 149

Rodzynek Masło klarowane (do smażenia) Mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny (najlepiej całą noc). Jeżeli mamy mało czasu możemy lekko naciąć podudzia dzięki czemu marynata dotrze głębiej. Na patelni lub w brytfance (u mnie brytfanna nie współpracowała z kuchenką indukcyjną i musiałem użyć dwóch naczyń). Na wysokim ogniu podsmażamy mięso(...)sól. Następnie mieszamy wszystko razem i układamy kurczaka na górze. Pieczemy przez 40-45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy np. sałatką z ogórka z jogurtem naturalnym, posiekaną kolendrą lub pietruszką. The post Bliskowschodni ryż z kurczakiem appeared first on Oslov

Oslov.
Ciasto japońskie 168

mąką i jeszcze przez chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody i wlewamy do garnka z wiśniami, dokładnie mieszamy ale już nie gotujemy. Całość odkładamy do lekkiego stężenia *** *** W tym czasie przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody – najpierw zalewamy ją zimną wodą, a gdy napęcznieje wstawiamy naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuszczamy, odstawiamy(...)TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto japońskie pochodzi z serwisu

Blog z Apetytem