lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:401/588)

Surówka z topinambura 180

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty. Wikipedia podaje na temat tej rośliny między innymi takie informacje " Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian  północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko

Stare Gary
Surówka z czerwonych buraków 272

Surówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik

Gospodyni Miejska
Prosta surówka z młodej kapusty 130

lipcu dowiecie się później. Tymczasem zapraszam za przepis na surówkę z młodej kapusty, który jest niesamowicie prosty. Przygotowałam sporą porcję surówki. Zaraz po zrobieniu surówka jest smaczna i lekko chrupiąca. Jak trochę postała to kapusta skruszała. Obie wersje mi smakowały. Młoda kapusta jest tak delikatna, że nawet pokroiłam ją nożem. Na ogół do kapusty używam robota, co wiąże się(...)misce wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj sałatkę. Podawaj do mięsa i ryby. Smacznego!   The post Prosta surówka z młodej kapusty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Leniwe gołąbki z młodej kapusty 243

papryka słodka, chilli     *** Kapustę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka lub na patelnie, zalewamy niewielką ilością wody i podgotowujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zmięknie i straci surowość *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy(...)PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY

Blog z Apetytem
Pyszny schab pieczony w mleku 152

pieczenia: 500 ml mleka łyżka majonezu dwie łyżeczki majeranku 5 liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka soli Mięso myjemy, suszymy. Cebulę kroimy w pióra, obrany czosnek też lekko rozdrabniamy. Dokładamy do mięsa natartego mieszanką przypraw i olejem. Odstawiamy na około 12 h w chłodne miejsce, by dobrze się zamarynowało. Na przynajmniej godzinę przed pieczeniem przenosimy mięso do temperatury pokojowej(...)piekarnika aż do wystygnięcia. Z płynu, który zostanie po pieczeniu możemy zrobić sos, wystarczy zredukować ilość wody, w razie potrzeby zmiksować. Jeśli chcemy schabik skonsumować w formie wędliny, do sałatki lub kanapki- najlepiej jeśli cierpliwie poczekamy z konsumpcją do rana, niech dobrze wystygnie i schłodzi się przez noc w lodówce. Mięsko jest soczyste, dobrze doprawione. Polecam

Pichceniomania
Coleslaw 198

Troszkę inna wersja tej popularnej surówki.  Z dodatkiem jarmużu, imbiru i tahiny.  Jest pyszna!  Składniki: 1/3 główki średniej kapusty, 1 mała cebula, 1

Plate of Joy
Śledź z majerankiem 218

Polecam delikatnego w smaku śledzia w majeranku. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika to będzie jak znalazł. 6 płatów

Kuchcik gotuje
Surówka z brukwi 198

Brukiew , to warzywo znane, ale raczej tylko z nazwy. Wiele osób o niej słyszało, ale mniej – widziało. Niejednokrotnie mijamy ją w sklepie, nawet nie zwracając na

mojewypiekiinietylko
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 191

pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina(...)wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść laurowy. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu, aż kasza zmięknie. Pamiętaj, że pęczak po ugotowaniu jest zawsze lekko al dente. I taki jest najlepszy. Żeby go rozgotować musisz dusić kaszę dobrą godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól

Niedzielny kucharz
Przykładowy jadłospis - 1700 kcal 549

śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy na łyżce oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wędzoną. Kcal(...)odstawiamy na około 5 minut aż spęcznieje. W międzyczasie 1/3 porcji malin oczyszczamy i blendujemy. Następnie w rondelku na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę i po lekkim schłodzeniu wlewamy do zblendowanych malin. Tak przygotowany mus wlewamy do kubeczka i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. Jogurt grecki blendujemy z następną 1/3 części malin oraz cukrem/słodzikiem

Health-Fit-Life
Racuchy jak pączki, z jabłkami 257

winne? Ich odmian jest tak wiele, że każdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny(...)ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do większej miski, posypujemy szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, 2 jajka i 1 żółtko, aromat pomarańczowy – ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 152

Kiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażymy na niej lekko kiełbasę i dorzucamy pora. Często mieszamy aż warzywo lekko się rozpadnie.  Przygotowane na patelni pory rozkładamy równomiernie na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać, wcześniej smarujemy jego ścianki masłem. Teraz

I tu będę miała takie te
Fasolka szparagowa & cząber 222

nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu . Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą. Wielu rezygnuje(...)fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkami ugotować w niewielkiej ilości wody z solą i  cukrem.Im młodsza fasolka tym predzej bedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzić masło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać na ogniu,aż bułka z masłem się spieni.Pola

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak zapiekany z mozzarellą i pomidorkami 316

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka ! Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii. Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością! Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste! Podane(...)oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut. ( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ). Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem. Smacznego

Ostra na Słodko
Tort tostowy poprzeczny (z piekarnika) 244

wywoła uśmiech na twarzach smakujących go osób. Dzięki margarynie Śniadaniowej boki tortu nie są suche, lecz chrupiące niczym grzanki z opiekacza. Jedna mała porcja, z dodatkiem ulubionej sałatki, świeżych warzyw lub pysznego sosu sprawi, że Twój dzień rozpoczniesz iście królewsko! Składniki na tortownicę o śr.16cm: 1 opakowanie chleba tostowego (ok 500g) Margaryna Śniadaniowa o smaku Solonego Masła 600g pieczarek(...)układamy odpowiednio przycięty chleb tostowy, tłuszczem do spodu. Następnie- także tłuszczem do blaszki- układamy chleb przy rancie. Kolejna warstwa to farsz- staramy się ułożyć go tuż przy chlebie i lekko docisnąć kolejnymi kanapkami. Postępujemy tak aż do momentu wykorzystania nadzienia. Środek stanowić powinna ostatnia zrolowana kanapka. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok.25 minut. Po upieczeniu zostawiamy

Kuchnia w czekoladzie