Marynowana cebulka jest dodatkiem dość znanym. Najczęściej marynuje się niewielkie sztuki w całości. Ładnie wyglądają potem takie drobne kuleczki dorzucone do sałatek. Ja pokusiłam się o zamarynowanie czerwonej, posiekanej w półplasterki. Idealny dodatek do pieczonych mięs czy też grillowanych. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, warto jest więc zrobić kilka mniejszych słoiczków i mieć w razie potrzeby pod ręką. Dlaczego(...)kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki. Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojoną cebulę. Zagotować wszystko razem i przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. (Cebulę lekko ugnieść, słoiki dopełnić octowym wywarem.) Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Po dwóch-trzech dniach można zajadać :) Jeśli cebulkę robimy do zjedzenia na bieżąco, wtedy nie trzeba
Codzienna kuchnia niecodziennanadal musiały być one szybkie ze względu na burzliwy okres z nauką. Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak(...)zrobiłam 8 części. Do talerza wbić jajko, dodać mleko, posolić i popieprzyć do smaku, Wymieszać trzepaczką. Na drugim talerzu wysypać mąkę i sezam. Połączyć suche składniki rękami. Pierś zbić lekko młotkiem przez folię spożywcza (zapobiega dziurawieniu mięsa), maczać w jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć w panierce. Na patelnię nalać olej, rozgrzać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Fabryka pomysłówkuskusu izraelaskiego i wyrabianego na Sardynii. Jest on większy i bardziej ziarnisty od klasycznego kuskusu instant. Jak się go przygotowuje? Kuskus najpierw trzeba podprażyć na suchej patelni. Nabiera wtedy lekko brązowego koloru i pachnie jak popcorn. Potem już tylko zalewamy go wodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Kuskus w literaturze W poezji(...)nasze przepisy z kuskusem (więcej znadziecie ich na blogu): BAKŁAŻAN POD PARMEZANEM Z KUSKUSEM DANIE JEDNOGARNKOWE Z KUSKUSU, POMIDORÓW I KREWETEK KURCZAK W KUSKUSIE I JARMUŻU SAŁATKA Z ARBUZA Z CHMURKAMI Z KOZIEGO SERA SAŁATKA CAPRESE Z KUSKUSEM Artykuł Jak ugotować kuskus pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzdodatkiem świeżych sałat i warzyw i wspaniałym, uniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno(...)minuty. Po tym czasie wciąż blendując bardzo powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu sos lekko zgęstnieje. W niedużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Brokuły podzielić na mniejsze części i włożyć do gorącej wody. Blanszować przez ok 3-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą
olalacookingKasza jaglana u mnie jest gotowana zawsze, choć nie od zawsze. Nie ma takiej opcji, bym nie miała kaszy w rezerwie w czeluściach mojej lodówki. Jest
Z Kuchni Do KuchniSylwester... sylwester... Co pojawi się na Waszych stołach? Na moim na pewno zagości tradycyjna sałatka warzywna , szybka babka w łaty i... różne przekąski. Co w nich takiego szczególnego? Nie wymagają wielu godzin stania w kuchni, są właściwie na jeden kęs, dlatego idealnie nadają się na Sylwestra i inne tego typu okazje. Jeśli tak jak ja lubicie śledzie, taka chrupiąca sylwestrowa(...)czerwonej papryki świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Kajzerki kroimy na 4 części, a każdą z części na pół. Tworząc w ten sposób 16 małych kromeczek. Kromeczki opiekamy w tosterze. Lekko przestudzone kromeczki smarujemy cienko masłem i posypujemy delikatnie ostrą czerwoną papryką i odrobiną czarnego pieprzu. Śledzie kroimy na kawałki wielkości kromeczek. Układamy każdy kawałek na chrupiącej bułce, na wierzch dając
Słodkie okruszkiporze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego(...)pokroić w kostkę podobnej wielkości. Szalotkę pokroić w piórka. Na sałacie ułożyć kawałki pomidorów, papryki i sera. Posypać piórkami szalotki. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i polać oliwą. Lekko przemieszać i podawać. ----------- Podobne: Resztkowa sałata z grzankami Mix sałat i ziół do grilla Sałata z makrelą i pomidorkami
Weekendy w domu i ogrodzieSalatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem H e j k a l u d z i e : ) Czasami tak sobie mysle, ze kurcze jestem
PychaDaniaSkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka
Luźna KuchniaSkładniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki
Gorący kąsekBezglutenowe pierogi leniwe też są możliwe i w niczym nie odbiegają od swoich pszennych pobratymców. Kluczem do sukcesu jest właściwy przepis, a ten znalazłam w nieprzepastnych
Kawa z mlekiemJak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie. Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataletnie temperatury, bardzo lubię ten wakacyjny czas, kiedy to wszystko zwalnia i toczy się powolnym tempem. Nie mamy wtedy ochoty na stanie przy gorącej kuchni, tylko zjedlibyśmy coś lekkiego i ożywczego, dlatego dziś przychodzę do Was z właśnie taką propozycją. Oto gazpacho, czyli warzywny chłodnik, który przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej ( kliknij(...)znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem
Kulinarne przygody Gatityodrobiną ksylitolu. 2. Zmiksuj część truskawek i polej kaszę. Dodaj połówki pozostałych owoców, chia i orzechy. DRUGIE ŚNIADANIE K:202.8 / B:11.5 / T:14.6 / W:6.5 / Błonnik:4.5 SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Szpinak (świeży) – 100 g (4 x Garść) Truskawki – 140 g (2 x Garść) Ser mozzarella(...)Makaron penne (pełnoziarnisty) – 180 g (2.57 x Szklanka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Cebulę podduś na patelni ze zmielonym mięsem. 2. Dodaj pomidory. Gotuj aż sos się lekko zredukuje i dopraw ziołami do smaku. 3. Zjedz z ugotowanym makaronem. PODWIECZOREK K:295.1 / B:10.4 / T:6.8 / W:41.8 / Błonnik:13.1 KANAPKI Z PASTĄ FASOLOWĄ Koper ogrodowy
Powiedz dietom nieczęsto w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni(...)masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ½ cytryny, listki świeżej bazylii, kilka szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z kalafiora odcinamy różyczki i dodatkowo dzielimy na małe części. Marchew kroimy w bardzo cienkie
Moniki Smakołyki