lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:414/588)

Pesto z liści rzodkiewki 101

jest całkiem fajne. Po drugie, to niesamowita frajda móc wiedzieć, że można wykorzystać część warzywa, którą się wcześniej wyrzucało do kosza! Liście rzodkiewki jadłam w stanie surowym w sałatkach , jadłam duszone, karmelizowane...ale nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić z nich pesto. Zaufałam przepisom na internecie i zrobiłam moje fantastyczne i pyszne pesto. Jestem zaskoczona, mile zaskoczona, jak wszechstronne(...)wapnia i żelaza niż szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek   ziaren słonecznika  lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać

Z Kuchni Do Kuchni
Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe) 608

Ciasteczek ci u nas dostatek, a tym bardziej bezglutenowych . Tym razem przepis na bazie moich ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu

Kawa z mlekiem
Zupa czosnkowa z czerwonym pieprzem i serowymi grzankami 136

Czosnek w sezonie jesiennym i zimowym gości na naszym stole praktycznie bez przerwy. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, dressingów, gulaszy, makaronów i wielu innych dań. Jest jednym z naturalnych antybiotyków, podnosi odporność organizmu, odkaża go oraz obniża ciśnienie krwi. Zwłaszcza teraz kiedy pogoda nas nie rozpieszcza warto zwiększyć jego ilość w diecie. Poza tym wyróżnia go przede wszystkim mocny(...)kostkę sól, czerwony pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku kilka kromek bagietki masło ser żółty Przygotowanie: Czosnek i cebulkę wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie aż zaczną się lekko rumienić, następnie dodajemy szczyptę soli. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut aż będę miękkie. Kromki bagietki smarujemy masłem i układamy na nich cieniutkie plastry żółtego sera. Zapiekamy

Życie ze smakiem
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 143

makaroniki, zwłaszcza te kolorowe. Małe, urocze sklepiki kuszą bajkowymi witrynami i wystawami właśnie z tymi uroczymi, jakże barwnymi wytworami cukierniczymi. Popołudniem siedamy zmęczeni zwiedzaniem w jednej przyulicznej knajpce. Jemy lekki obiad – próbuję ślimaków i z zaskoczeniem stwierdzam, że w połączeniu z zielonym pesto i czosnkiem smakują bardzo smacznie! Często zamawianą przekąska lub daniem głównym w Paryżu są tzw. talerze(...)jedliśmy swój ranny posiłek, stoliki coraz bardziej się zapełniały… Francuzi zajmowali miejsca, wyjmowali przed chwilą kupioną gazetę, zamawiali kawę z croissantem lub właśnie typowy zestaw śniadaniowy… Uwielbiam sałatki, a w Paryżu szczególnie posmakowała mi sałatka nicejska, z anchois i fasolką. W takim wydaniu smakuje wybornie! Będąc we Francji, nie mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych

Raj dla Podniebienia
Warsztaty fotografii kulinarnej z Olympus Polska 101

zawsze i stało się! Miałam okazję uczestniczyć w spotkaniu zorganizowanym przez markę Olympus we współpracy z Kubą Kaźmierczykiem oraz Kingą Paruzel. Niestety muszę przyznać, że po warsztatach miałam lekki niedosyt i szczególnie z Kubą i „pomocą techniczną” Olympusa mogłabym spędzić kolejne godziny na omawianiu technik oraz sprzętu, który okazał się naprawdę niezły. Warsztaty mogliśmy podzielić na kilka części(...)obróbki. Czy już wiecie, że świat jest bardzo mały? Ja przekonuję się o tym na każdym kroku. Dziś, podczas prezentacji Kuby zauważyłam dobrze mi znane zdjęcie. Zdjęcie sałatki z mojego przepisu! Jak to się stało? Jak wiecie, jestem współautorką kilku książek, tak się złożyło się, że do jednej (na podstawie mojego przepisu) Kuba robił zdjęcia Sam mocno się zdziwił

Kuchnia Bazylii
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 190

łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio na ruszcie. Grilla należy rozgrzać do wysokiej temperatury. Ruszt grilla powinien być czysty(...)pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami, budyniem lub bitą śmietaną. P rzepis na truskawki z grilla Grillowanie truskawek powoduje, że stają się one jeszcze słodsze i bardziej soczyste

naRuszcie
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 207

poczuję przyjemny zapach. Zalać wtedy szklanką wody (1 szklanka na 100 g kaszy) i zagotować. Potem trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Lekko posolić. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Brokuły ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z olejem (z dodatkiem oleju się nie przypali(...)temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego

Kuchnia Ellie
Cygany, czyli sałatka Wileńska 286

barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego  wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki : 4  podłużne buraki 5 jaj 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1  cebula 3 - 4 kiszone ogórki (w  zależności(...)próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ). Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.  Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu.  Smacznego

Gosia gotuje
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 170

Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Składniki:  2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko  brokuły świeże  duża cukinia  ząbek czosnku  1/3 bulionetki z kurczaka  4 szczypty chilli z cayenne  3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  przyprawa klasyczna do grilla  natka pietruszki(...)tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Wielozbożowe POLSKIE spaghetti 247

Na przekór wszechobecnej modzie na "włoską" kuchnię, dziś będzie polska odsłona spaghetti. Pieczarki, czosnek, liść pietruszki, lubczyk, liść laurowy, czarny pieprz i wieloziarnisty makaron to odpowiedź

Kuchnia PROzdrowotna
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 184

miski, rozdrabniamy dobrze widelcem, botwinkę myjemy, siekamy osobno łodyżki i bardzo drobno listki, cukinię myjemy połowę  ścieramy na tarce jarzynowej, gdyby była bardzo soczysta odciskamy w dłoniach lekko soki.Resztę zostawiamy i kroimy na grubsze pół plasterki. Tuńczyka mieszamy z serem ricotta, łodyżkami z botwinki  i startą osączoną cukinią, nadzienie doprawmy solą i pieprzem do smaku, mieszamy całość(...)Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele, jaką potrawę zaproponujesz Ty? Podejmij wyzwanie, i zgłoś się do konkursu na : www.konkurstunczyk.eu  gdzie

Wanilia i Kardamon
Pierś z kurczaka w sosie teriyaki 159

Banalnie proste i szybkie danie. A jednocześnie smaczne, lekko słone, lekko słodkie, nieco orientalne. Polecam Wam dziś najprostszą wersję kurczaka w sosie teriyaki. Sos ten można zrobić samemu dodając do sosu sojowego miód, imbir i inne przyprawy. Ja skorzystałam z gotowego sosu teriyaki, mam go zwykle w lodówce i stosuję głównie do mięsnych marynat. Do piersi z kurczaka można dodać(...)rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż kurczak będzie błyszczący. Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym . * Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się patelnia typu wok, np. taka jak TA-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
CO ZA MAKARON! MAMMA MIA! NOWOŚĆ 144

wieloma względami bije na głowę zwykłą pszenicę.  Makaron Mamma Mia! 100% durum   nie klei się i bardzo łatwo go przygotować.  Ugotowany al dente jest sprężysty i lekko twardy:   miękki z zewnątrz, o delikatnie wyczuwalnym rdzeniu. Mamma Mia! to makarony produkowane ze 100% pszenicy durum bogatszej od zwykłej mąki pszennej o białko, tłuszcze oraz witaminy(...)przetestować trzy rodzaje makaronu MAMMA MIA! pióra świderki kolanka    Powiem ,że bardzo mi smakował. Świderki Mamma Mia! podałam do: królika w śmietanie Do tego pyszną, własnej roboty sałatkę z burakówi i papryki   Polecam i smacznego

potrawyregionalne
La Rotisserie 97

stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami.    Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym(...)naszej strony setki pytań... Choćbym bardzo chciała do czegoś się przyczepić, skrytykować to nie mam do czego. Nawet sorbet z rabarbaru był wspaniały, i jak dla mnie lekki posmak truskawki nadawał mu więcej blasku :) A po kolacji chwila rozmowy z Pawłem Oszczykiem o kuchni, o ziołach na dziedzińcu hotelu i kolejnym spotkaniu.... A teraz ...mogę marzyć, o kolejnym spotkaniu „przy

królestwo garów
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 279

Chiński minimalizm! Kiedyś, gdy robiłam sałatkę czy makaron, wrzucałam bez namysłu milion różnych składników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;) Składniki: 1/2 makaronu wonton 1 pierś kurczaka 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :) Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron jest lekko "przypalony", sztywny ;)  Grillujemy orzechy. Dekorujemy nimi danie. Uwielbiam sos sojowy i używam go z przeróżnymi innymi, dziwnymi smakami ;p możecie oczywiście zredukować jego ilość. Smacznego

Kitchens Alphabet
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 180

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golonka indycza z estragonem 177

Hej!  Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie

Kuchnia PROzdrowotna
Jabłka z chmielem - kaszanka/jabłka/chmiel/miód pitny/miód gryczany 97

4 jabłka, 3 szyszki chmielu, 100 ml miodu pitnego czwórniaka GTS, 1 -2 łyżki miodu drahimskiego ChOG – gryczanego, tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec gęsi Jabłka obrać

królestwo garów
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 154

Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, ( tutaj przrpis ) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować.  Jako baza posłużył

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata