lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:423/588)

Sałatka z selera, ananasa, pieczonego indyka z czosnkiem niedźwiedzim. Pomysł na śniadanie w ogrodzie. 119

Sezon spotkań rodzinnych , nawet tych niespodziewanych, oficjalnie się rozpoczął. Maj przywitał nas piękną aurą, która sprzyja rodzinnym i przyjacielskim pogaduchom na świeżym powietrzu. Stanowczo odradzam długie

Z Kuchni Do Kuchni
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 187

Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki

Korniszonki
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 348

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym Tradycyjna surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego

na moim stole...
Chrupiący kalafior obsmażany 267

Witajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w dniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc  np

Kuchnia PROzdrowotna
Kuskus tabbouleh 171

To kolejne potwierdzenie zasady: mniej znaczy więcej! potrzebujemy: - 1 szklankę kaszy kuskus - 2 szklanki świeżo zagotowanej wody - oliwę z oliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka

Szybko Tanio Smacznie
Litewski chleb na zakwasie. 157

U nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi

Kuchnia Łukasza
Wielkanocne menu 158

wino Rocca di Montemassi Sangiovese. To wino świetnie pasuje do kaczki ale również do sosu. Przyznam, że do sosu szkoda go dodawać! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć warzyw, sałatek, szynkowych roladek , śledzi i wielkanocnych jajek. Jajka uwielbiam i zawsze przygotowuję kilka rodzajów. Polecam jajka z pieczarkami , jajka z łososiem czy jajka z awokado . Jakie nie wybierzecie to na pewno(...)okazje zawsze przygotowuję torta kanapkowego. Jaki zrobię na Wielkanoc to się wkrótce okaże. Czyżby menu zakończone? Ależ skąd! Na Wielkanoc nie może zabraknąć pysznego deseru. Po takich obfitościach proponuję lekki deser w postaci sernika na zimno . U mnie jednak nigdy nie kończy się na jednym deserze. Na pewno będzie jeszcze mazurek i może jakieś drobne wypieki. Wszystko zależy od tego

codojedzenia
Gulasz z udka kurczaka po azjatycku 195

Czy można zrobić fajne szybkie danie w egzotycznym klimacie nie udając się do specjalistycznego sklepu? Pewnie że tak. Każdy market ma w swojej ofercie półeczkę orientalną

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik wiedeński z rodzynkami 495

No cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi ze szpinakiem + filmik 137

Pierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników , ale za to z gwarancją doskonałego smaku

Kawa z mlekiem
Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita 157

chce. Prowadzona przez indyjską rodzinę serwującą oryginalne indyjskie potrawy i tylko w weekendy. W Indiach taka schłodzona służy do neutralizowania ("schładzania") podniebienia przy spożywaniu ostro przyprawionych potrawach. W tej sałatce oryginalnie nie powinno być czerwonego koloru więc smak można zaostrzyć nieco (jeśli ktos chce) zielonymi papryczkami chili, ale to już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale. SKŁADNIKI(...)przyprawą do ryb powszechnie stosowaną w Indiach. Wykonanie: Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można zetrzeć ze skórką, mizeria nabierze wtedy zielony akcent kolorystyczny. Starte ogórki lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Wymieszać starte ogórki z jogurtem i przyprawami. Schłodzić w lodówce przed podaniem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 103

fasola brązowa, raczej niedostępna w sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepie  feijão fradinho czyli fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy:  feijao tropeiro ,  sałatka z fasoli Brasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro(...)przykryło składniki. Gotujemy 40 minut. Nie zapominajmy dodawać gorącej wody tak aby utrzymać ten sam poziom. Po 40 minutach nie wyłączamy ognia i pozostawiamy na tym samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii). Fasolę możemy jeść samą, możemy

Smaki Brazylii
Najlepsze pierniczki świąteczne! 876

Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć.  Sam bardzo lubię pierniczki

Kuchnia Łukasza
Brokuły z sosem ostrygowym 121

pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam! składniki ok 500 g  brokułów  ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)sezamowego. Dodać plasterki cebuli, smażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Powinno to zająć ok 5 minut.  Do cebuli dodać brokuły, chwilkę smażyć, delikatnie obracając. Polać sosem ostrygowym, lekko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (o ile trzeba). Przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać.  Posypać chrupiącymi plasterkami czosnku. Smacznego

Stare Gary
Brokuły z sosem ostrygowym 192

pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam! składniki ok 500 g  brokułów  ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)sezamowego. Dodać plasterki cebuli, smażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Powinno to zająć ok 5 minut.  Do cebuli dodać brokuły, chwilkę smażyć, delikatnie obracając. Polać sosem ostrygowym, lekko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (o ile trzeba). Przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać.  Posypać chrupiącymi plasterkami czosnku. Smacznego

Stare Gary
Wytrawne warzywne babeczki 128

Przepis na wytrawne, wielobarwne warzywne babeczki. Bez mąki, glutenu i laktozy. Delikatne w smaku i atrakcyjne wizualnie. Świetna propozycja na samodzielną, lekką warzywną przekąskę czy jako starter przed obiadem. Nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała jakiegoś nowego przepisu przy okazji Świąt. Kiedy tradycja miesza się z nowoczesnością, cieszymy się prawdziwą paletą barw i smaków na stole. Te warzywne babeczki(...)używam takiego z pojemnikiem i nożem rozdrabniającym i 10 silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę z jajkiem. Wyłożyć po łyżce masy

Dietolog
Omlety biszkoptowe z salsą owocową 158

zaznaczone miejsca nakładamy po tyle samo biszkoptu. Posypujemy odrobiną płatków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 9-10 minut. Ciepłe delikatnie odrywamy od papieru, układamy lekko zwijając do środka jedno obok drugiego.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Owoce obieramy i kroimy w kostkę.   Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Odrobiną smarujemy każdy omlecik, nakładamy sałatkę owocową i dekorujemy boki pozostałym kremem śmietanowym. Posypujemy cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Kuchnia w czekoladzie
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 281

cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi być(...)łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie – najczęściej wybierane to antrykot, łopatka i rostbef, albo ich połączenia, czyli tzw. blend. Jeśli macie chudą łatę wołową – dobierzcie do niej przerośnięty tłuszczem kawałek wołowej łopatki

Karo in the Kitchen
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 116

różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka(...)pieczenia, następnie układamy pulpeciki-po dwa w rzędzie, ciasno obok siebie. Przykrywamy resztą masy jęczmiennej, pilnując, by wypełnić wolne przestrzenie. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu. Zamiast formowania pulpecików masę mięsną można także wyłożyć równo w keksówce lub wszystkie składniki zarówno pulpetów jak i masy wymieszać razem i upiec jako bardziej tradycyjny pasztet

Kolorowy Przepisownik
Roladki z kurczaka z porem, boczkiem i żurawiną w sosie chrzanowym 264

Wielkanoc prawie w każdym domu na stole można znaleźć chrzan. Nie tylko w formie dodatku do wędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych . Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym.  Składniki: 3 duże filety(...)majerankiem. Posmarować cienko chrzanem. wykładać po łyżce porów z boczkiem i kilka żurawin. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Obtoczyć w mące, lekko zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać majeranek, chrzan, wlać śmietankę, doprawić solą

Czerwień i błękit
Sałatka z kurczakiem, fetą i słonecznikiem 1536

modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść.  Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki:   6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki(...)rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki

Czerwona Porzeczka